Tip van de week: Cybercriminelen in je computer? Deel 3: Het reinigen en beschermen van Windows-apparaten

Gepubliceerd op 11 augustus 2023 om 15:00

De foto's zijn gecreëerd met AI; de afgebeelde personen bestaan niet echt.

EN: Click here and choose your language using Google's translation bar at the top of this page ↑

In het vorige deel hebben we besproken hoe je je thuisnetwerk kunt reinigen en beveiligen. Nu is het tijd om ons te richten op individuele apparaten. In dit deel zullen we ons concentreren op Windows-apparaten.

1. Identificeren van een infectie

Het eerste teken dat je Windows-apparaat mogelijk is geïnfecteerd, is vaak een verandering in het gedrag van je apparaat. Dit kan zijn: ongewoon traag functioneren, onverwachte pop-ups of advertenties, ongeautoriseerde wijzigingen in instellingen of bestanden, en onverklaarbare netwerkactiviteit.

 • Stap 1

Open de Taakbeheer door met de rechtermuisknop op de taakbalk te klikken en 'Taakbeheer' te selecteren. Kijk naar processen die veel CPU of geheugen gebruiken, vooral als je ze niet herkent. Onbekende processen die veel bronnen gebruiken, kunnen een teken zijn van een malware-infectie.

 • Stap 2

Open de instellingen van je internetbrowser en controleer op ongewenste extensies of plug-ins. Deze kunnen vaak worden geïnstalleerd door malware. Als je een extensie of plug-in vindt die je niet hebt geïnstalleerd, verwijder deze dan.

 • Stap 3

Controleer je geïnstalleerde programma's (te vinden in het Configuratiescherm onder 'Programma's en functies') op onbekende of ongewenste programma's. Als je een programma vindt dat je niet hebt geïnstalleerd, verwijder het dan.

2. Het isoleren van het geïnfecteerde apparaat

Als je een infectie vermoedt, is het belangrijk om het apparaat te isoleren om te voorkomen dat de malware zich verspreidt naar andere apparaten op je netwerk.

 • Stap 1

Verbreek de internetverbinding van het apparaat om te voorkomen dat de malware zich verspreidt of meer schade aanricht. Dit kan worden gedaan door de ethernetkabel los te koppelen of door de wifi uit te schakelen.

 • Stap 2

Start het apparaat op in de veilige modus. Dit kan worden gedaan door het apparaat opnieuw op te starten, op F8 te drukken voordat het Windows-logo verschijnt, en 'Veilige modus' te selecteren. In de veilige modus worden alleen de essentiële systeemprogramma's en -services geladen, wat het makkelijker maakt om malware te verwijderen.

3. Het scannen en reinigen van het geïnfecteerde apparaat

Zodra het apparaat is geïsoleerd, is de volgende stap het scannen en reinigen van het apparaat.

 • Stap 1

Installeer een betrouwbare antivirussoftware, als je dat nog niet hebt gedaan. Er zijn veel verschillende antivirusprogramma's beschikbaar, zowel gratis als betaald. Zorg ervoor dat de antivirussoftware up-to-date is, omdat dit de kans vergroot dat het de infectie kan detecteren en verwijderen.

 • Stap 2

Voer een volledige systeemscan uit. Volg de instructies van de antivirussoftware om eventuele gevonden infecties te verwijderen. Dit kan enige tijd duren, afhankelijk van de ernst van de infectie en de snelheid van je apparaat.

 • Stap 3

Herstart het apparaat en voer nog een systeemscan uit om te bevestigen dat alle infecties zijn verwijderd. Als de antivirussoftware nog steeds infecties detecteert, kan het nodig zijn om een gespecialiseerde malwareverwijderingstool te gebruiken.

4. Herstel van het systeem

In sommige gevallen, vooral als de infectie ernstig was, kan het nodig zijn om je systeem te herstellen naar een eerdere staat, of zelfs om Windows opnieuw te installeren.

 • Stap 1

Back-up belangrijke bestanden. Voordat je je systeem herstelt of Windows opnieuw installeert, is het belangrijk om een back-up te maken van alle belangrijke bestanden. Dit kan worden gedaan met behulp van een externe harde schijf of een cloudopslagservice.

 • Stap 2

Herstel je systeem. Windows heeft een ingebouwde functie voor systeemherstel die je kunt gebruiken om je systeem te herstellen naar een eerdere staat. Dit kan helpen om de effecten van de infectie ongedaan te maken.

 • Stap 3

Als het systeemherstel niet succesvol is, overweeg dan om Windows opnieuw te installeren. Dit is een drastische stap die al je bestanden en instellingen zal wissen, dus het moet alleen worden gedaan als laatste redmiddel.

5. Het bijwerken van je besturingssysteem en software

Na het reinigen van je apparaat, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je besturingssysteem en alle software up-to-date zijn.

 • Stap 1

Ga naar de instellingen van je Windows-apparaat en zoek naar updates. Als er updates beschikbaar zijn, installeer deze dan zo snel mogelijk.

 • Stap 2

Zorg ervoor dat alle software op je apparaat, inclusief webbrowsers en antivirussoftware, up-to-date is. Veel software heeft een ingebouwde updatechecker die je kunt gebruiken om te controleren op updates.

6. Het instellen van een firewall en het inschakelen van real-time bescherming

 • Stap 1

Ga naar de instellingen van je Windows-apparaat en zorg ervoor dat de firewall is ingeschakeld. De firewall helpt om ongewenst inkomend verkeer te blokkeren, wat kan helpen om je apparaat te beschermen tegen aanvallen.

 • Stap 2

Zorg ervoor dat de real-time bescherming van je antivirussoftware is ingeschakeld. Dit helpt om bedreigingen te detecteren en te blokkeren terwijl ze zich voordoen, waardoor je apparaat beter beschermd is tegen infecties.

Door deze stappen te volgen, kun je je Windows-apparaat reinigen en beschermen tegen toekomstige infecties. In de volgende delen van deze serie zullen we bespreken hoe je Apple- en Android-apparaten kunt reinigen en beschermen.

Volgende week in deel 4: Het reinigen en beschermen van Apple-apparaten

Heeft u vragen omtrent cybercrime, digitale criminaliteit, fraude of oplichting? Onze 'AI-chatbot-assistent-cybercrime' staat voor u klaar. Klik hier om van onze AI-chatbots gebruik te maken.

Meer tip van de week artikelen