Breda maakt inwoners weerbaarder tegen Cybercrime

Gepubliceerd op 5 september 2019 om 16:57

Fragment uit de uitzending van 3 september NPO1 'Opgelicht?!'

Cybercrime wordt landelijk een steeds groter probleem: meer mensen worden het slachtoffer van online fraude, het aantal phishingmails en nep-smsjes neemt toe en het schadebedrag dat mensen kwijtraken wordt hoger. In Breda is een buurtinitiatief gelanceerd om bewoners weerbaarder te maken.

Peter Lahousse, politieman en initiatiefnemer van de website cybercrimeinfo, ziet die toename ook. Hij bedacht samen met de gemeente Breda een uniek concept om hun inwoners kunnen beschermen tegen digitale fraude. Vanaf 11 september worden 30 digitale buurtambassadeurs opgeleid, allen inwoners van de stad. Zij krijgen de basispunten van het voorkomen van cybercrime aangeleerd. Na de opleiding zijn zij de vraagbaak voor mensen die twijfelen aan bijvoorbeeld de echtheid van een mail of sms-bericht. Ook kunnen ze vragen beantwoorden over de betrouwbaarheid een webwinkel of andere mogelijke varianten van fraude, Cybercrime

Een mooi initiatief, wat hopelijk meer gemeenten gaan volgen. Met elkaar maken we elkaar zo weerbaarder tegen online fraude. 

Meer informatie over de opleiding is te vinden op www.cybercrimeinfo.nl

Bron: Tros Opgelicht?!

Reactie plaatsen

Reacties

Dorpsraad Princenhage
5 jaar geleden

De Dorpsraad Princenhage wil graag meer weten over de weerbaarheid tegen cybercrime. Daarom zouden we Peter Larousse uit willen nodigen op onze maandelijkse vergadering op 10 februari. Is dit mogelijk en hoeveel tijd is hiervoor nodig.