Bredaase inwoners gaan samen de strijd aan tegen cybercrime

Gepubliceerd op 10 januari 2022 om 14:37

Digitale criminaliteit, oftewel cybercrime, speelt een steeds grotere rol in onze samenleving. Misschien ben je hier al eerder mee in aanraking gekomen. Denk bijvoorbeeld aan phishing, een vorm van cybercriminaliteit waarbij je een sms van de belastingdienst ontvangt, omdat je zogenaamd nog € 549 moet betalen. Of heb je wel eens een spoofing telefoontje van de bank gehad? Waarin ze vertellen dat jouw spaargeld risico loopt.  

Nietsvermoedende Nederlanders vallen dagelijks ten prooi aan deze vorm van criminaliteit. Ook in Breda worden steeds meer mensen slachtoffer van cybercrime. Het opsporen van cybercriminelen is een grote uitdaging voor de politie, dit komt doordat criminelen zich anoniem kunnen voordoen op het internet en zij wereldwijd kunnen opereren. We moeten dus voorkomen dat we slachtoffer worden van cybercrime en juist preventief te werk gaan!

Over cybercrime weten we nog niet zo veel en als we dan slachtoffers hiervan worden is er vaak sprake van schaamte. Bij vragen of behoefte aan ondersteuning weten bewoners vaak niet waar ze terecht kunnen. Daarom hebben wij sinds 2019 in Breda het project ‘cyber ambassadeurs’ om bewoners meer te betrekken bij digitale veiligheid. 

Hoe werkt het?  

Cybercrime professionals Peter Lahousse en Jonathan van Eerd leren Bredanaars over cybercrime en hoe je deze kennis kan verspreiden. Zo kunnen de ambassadeurs bijvoorbeeld de kennis over cybercrime bij hun buurtgenoten bijbrengen. Op deze manier willen wij samen cybercrime bespreekbaar maken en kunnen bewoners zich beschermen tegen de gevaren van cybercrime.

Geïnteresseerd?

Op dit moment zijn er voldoende aanmeldingen binnengekomen. Wil je er alsnog van op de hoogte blijven, we houden een reservelijst bij voor geïnteresseerden. Eventueel komt er een plek vrij, of sta je bovenaan de lijst voor de volgende lichting! Neem hiervoor contact op via onderstaande formulier.

'Ik wil me aanmelden als cyber ambassadeur’

Benieuwd naar hoe andere ambassadeurs je voorgingen, laat je inspireren

Zo zorgen wij samen voor een digitaal veilig Breda!

Gemeente Breda en Cybercrimeinfo.nl 

'Samen voor digitale veiligheid' 

Meer nieuws over veilig digitaal Breda

Breda ontwikkelt Cybercrime Challenge voor inwoners

Dat cybercrime een groeiend maatschappelijk probleem is, is inmiddels bekend. Steeds meer onschuldige mensen worden slachtoffer en ook de schade neemt verder toe. Het is daarom van cruciaal belang dat Nederlandse burgers en bedrijven digitaal weerbaar worden. Maar hoe kun je daar als lokale overheid aan bijdragen? Daar is in Breda een innovatieve oplossing voor ontwikkeld: The Cybercrime Challenge.

Lees meer »

Stedelijk ecosysteem voor cyberweerbaarheid

Dat ontwrichting van de maatschappij mogelijk is door het uitvallen van digitale systemen is bekend. Landelijk is er daarom al veel geregeld om te zorgen dat vitale bedrijven weerbaar zijn, op stedelijk niveau is dat echter nog niet het geval. Daarom starten we in Breda met een lokaal cyberweerbaar ecosysteem.

Lees meer »

Evenement: Ik ben toch niet hack!?

De Nederlandse economie lijdt inmiddels meer dan 10 miljard (!) euro schade per jaar door cybercrime. Steeds meer Nederlanders worden slachtoffer en het is een kwestie van tijd voordat het ook jou raakt. Wil jij weerbaarder worden tegen cybercrime en verantwoordelijkheid nemen voor je eigen digitale veiligheid?

Lees meer »

Breda maakt inwoners weerbaarder tegen Cybercrime

Cybercrime wordt landelijk een steeds groter probleem: meer mensen worden het slachtoffer van online fraude, het aantal phishingmails en nep-smsjes neemt toe en het schadebedrag dat mensen kwijtraken wordt hoger. In Breda is een buurtinitiatief gelanceerd om bewoners weerbaarder te maken.

Lees meer »

Opleidingstraject 'Digitale Buurtambassadeurs' Gemeente Breda start 11 september

De Gemeente Breda & Partners starten dan met deze primeur in Nederland. Deze opleiding bestaat uit 4 momenten (4 x 90 min) en heeft als doel de kennis en weerbaarheid verhogen van deze eerste groep 'Digitale Buurtambassadeurs'. De lessen worden gegeven door experts van politie, gemeente en bedrijfsleven. Aan het eind van het opleidingstraject wordt de kennis getoetst en kan men het gewilde certificaat behalen en is men officieel ambassadeur.

Lees meer »