De bibliotheek voor de bestrijding van digitale criminaliteit

Ransomware weekoverzicht week 41 - 2020

Gepubliceerd op 12 oktober 2020 om 12:00

Ransomware weekoverzicht

Afgelopen week was het alweer flink raak met Ransomware aanvallen waarbij bekende organisaties werden getroffen door massale ransomware aanvallen.

Het grootste nieuws van de afgelopen week was de Clop-ransomware aanval op 'Software AG', waarbij de aanvallers een losgeld van $ 23 miljoen eisten.

Afgelopen week hebben we ook vernomen dat het 'University Hospital New Jersey' $ 670.000 aan losgeld betaalde en dat het 'Springfield Public School-district'  afgelopen week met ransomware werd getroffen .

Haal die RDP-servers van internet, upgrade edge-apparaten en pas op voor phishing-e-mails. Het zijn allemaal belangrijke factoren die worden gebruikt bij een ransomware aanval.

3 oktober 2020

Ziekenhuis in New Jersey betaalde een ransomware bende $ 670.000 om datalekken te voorkomen

'University Hospital New Jersey' betaalde deze maand een ransomware-eis van $ 670.000 om de publicatie van 240 GB aan gestolen gegevens, inclusief patiëntgegevens, te voorkomen (doxware).

Nieuwe Dharma-ransomwarevariant

Jakub Kroustek  vond een nieuwe Dharma-ransomwarevariant die de .FLYU- extensie toevoegt aan gecodeerde bestanden.

4 oktober 2020

Een nieuw ransomware vaccin doodt programma's die schaduwvolumes van Windows wissen

Er is een nieuw ransomware-vaccin-programma gemaakt dat processen beëindigt die proberen om volume schaduw kopieën te verwijderen met behulp van het Microsoft-programma vssadmin.exe.

5 oktober 2020

Nieuwe Babax-variant met ransomware module

Karsten Hahn  tweette over een nieuwe Babax-variant genaamd Osno Stealer die een ransomware module bevat die de .osnoed toevoegt .

Nieuwe MOSS STOP Djvu ransomware-variant

Michael Gillespie  vond een nieuwe STOP Djvu-ransomwarevariant die de .moss-extensie toevoegt aan gecodeerde bestanden.

Aangepaste versie van Petya

Michael Gillespie een ransomware genaamd EYECRY die een aangepaste versie is van de Petya ransomware / bootlocker.

Nieuwe SantaCrypt Ransomware

xXToffeeXx  vond een nieuwe ransomware genaamd SantaCrypt die de .$anta toevoegt en een losgeldbrief plaatst met de naam HOW_TO_RECOVER_MY_FILES.TXT .

6 oktober 2020

Ransomware-dreiging neemt toe, Ryuk valt ongeveer 20 organisaties per week aan

Malware-onderzoekers die ransomware bedreigingen in de gaten houden, merkten een sterke toename van deze aanvallen in de afgelopen maanden in vergelijking met de eerste zes maanden van 2020.

De FONIX RaaS | Nieuwe bedreiging met complexiteit

FONIX Raas (Ransomware as a Service) is een dienst dat in juli van dit jaar voor het eerst onder de aandacht kwam. Het maakte destijds niet veel indruk en zelfs op dit moment zien we slechts een klein aantal infecties van deze ransomware familie. RaaS dat aanvankelijk onder de radar blijft kan echter snel een probleem gaan vormen als systeembeheerders en CISO's hiervan niet op de hoogte zijn. Met name verschilt FONIX enigszins van veel andere huidige RaaS-aanbiedingen doordat het vier versleutelingsmethoden voor elk bestand gebruikt en een ingewikkelde verbintenis cyclus heeft na infectie.

De FONIX RaaS | Nieuwe ingehouden bedreiging met onnodige complexiteit

Nieuwe Curator-ransomware

Michael Gillespie is op zoek naar een nieuwe ransomware die de extensie  .CURATOR toevoegt en een losgeldbrief plaatst met de naam  ! = HOW_TO_DECRYPT_FILES = !. txt .

Nieuwe WoodRat-ransomware

S! Ri  heeft een nieuwe ransomware gevonden die .woodrat toevoegt aan versleutelde bestanden.

7 oktober 2020

Nieuwe Cyber_Splitter Android-ransomware gevonden

MalwareHunterTeam  vond een nieuwe Android-ransomware genaamd CyberSplitter die de .Dcry- extensie toevoegt aan gecodeerde bestanden.

8 oktober 2020

Schooldistrict van Massachusetts gesloten door ransomware-aanval

Het 'Springfield Public Schools-district' in Massachusetts is het slachtoffer geworden van een ransomwareaanval die de sluiting van scholen heeft veroorzaakt terwijl ze de cyberaanval onderzoeken.

9 oktober 2020

Ransomware-bende gebruikt nu kritieke Windows-fouten bij aanvallen

Microsoft waarschuwt dat cybercriminelen begonnen zijn met het opnemen van exploitcode voor de ZeroLogon-kwetsbaarheid in hun aanvallen. De waarschuwing komt nadat het bedrijf in de tweede helft van september aanhoudende aanvallen van cyberspionage groep MuddyWater (SeedWorm) opmerkte.

Software AG IT-gigant getroffen met $ 23 miljoen aan losgeld door Clop-ransomware

De Clop-ransomwarebende trof afgelopen zaterdag het netwerk van de Duitse bedrijfssoftware gigant Software AG en vroeg om losgeld van $ 23 miljoen na het stelen van werknemersinformatie en bedrijfsdocumenten.

De grootste cruise lijn operator Carnival bevestigt diefstal van ransomware gegevens

Carnival Corporation, 's werelds grootste cruise lijn operator, heeft bevestigd dat de persoonlijke gegevens van klanten, werknemers en scheepsbemanningen zijn gestolen tijdens een ransomwareaanval in augustus.

Nieuwe Dharma Ransomware-varianten

Jakub Kroustek  vond nieuwe Dharma-ransomwarevarianten die de extensie .gtsc  of .dme aan versleutelde bestanden toevoegen.

Nieuwe ransomware in ontwikkeling

S! Ri heeft een nieuwe ransomware gevonden die de extensie .en toevoegt aan gecodeerde bestanden.

Met dank aan de bijdragers van deze week:@malwareforme , @FourOctets , @Seifreed , @serghei , @DanielGallagher , @LawrenceAbrams , @Ionut_Ilascu , @ demonslay335 , @VK_Intel , @jorntvdw , @wppigrhunel , @ , @PolarToffee , @fwosar , @BleepinComputer , @LabsSentinel , @JakubKroustek , @siri_urz , @MsftSecIntel, @CheckPointSW , @IBMSecurity en @ cyb3rops

Ransomware

Ransomware cyberaanvallen zijn een big business, zo groot zelfs dat onderzoek verwacht dat een bedrijf elke 11 seconden wordt aangevallen door een cybercrimineel  en dat de schade als gevolg van deze aanvallen tegen 2021 ongeveer 20.000.000.000.000,- (20 biljoen) dollar zal bedragen .

Wat is Ransomware?

Ransomware is software waarmee de computer wordt ‘gegijzeld’. Het slachtoffer kan niet meer bij zijn persoonlijke bestanden. Bij het opstarten van de computer verschijnt een melding dat een bedrag betaald moet worden om weer toegang te krijgen. Wil je meer weten over Ransomware, dan kun je hier verder lezen.

Doxware

Wat is Doxware?

Doxware is een soort ransomware die persoonlijke gegevens aan het publiek dreigt vrij te geven als de gebruiker het losgeld niet betaalt.

De term komt van de hacker-term 'doxing' of het vrijgeven van vertrouwelijke informatie via internet. Doxware-aanvallen infecteren computers vaak via phishing-e-mails. Meer weten over doxware, dan kun je hier verder lezen.

Advies

  1. Installeer een goede virusscanner.
  2. Houd alle software up-to-date, waaronder besturingssysteem, internetbrowser, browser aanvullingen en populaire programma's, zoals Adobe Reader. Met ScanCircle zie je snel hoe je pc ervoor staat. Voor software als Adobe Flash en Java is uitschakelen aan te raden.
  3. Klik niet op bijlagen en links in e-mails, tenzij je zeker weet dat het vertrouwd is. Twijfel je, kijk dan op de Opgelicht website of de e-mail daar voorkomt. Zo niet, wacht dan een dag en controleer nogmaals of stuur hem door naar digitaalgids@consumentenbond.nl voor uitsluitsel. 
  4. Schakel geen macro's bij Office-documenten van derden, zeker niet als daar in het document om wordt gevraagd.
  5. Ransomware is vaak een uitvoerbaar .exe-bestand, vermomd als ander soort bestand, bijvoorbeeld een pdf-document. Schakel  bestandsextensies weergeven, zodat je de vermomming kunt doorzien.
  6. En tenslotte: back-ups maken! Dat is sowieso verstandig, maar bij ransomware-besmetting vaak het enige redmiddel om verlies van al je gegevens te voorkomen.

Wilt u weten hoe uw digitale veiligheid is? Doe dan hier de test en ontvang uw test score. (.../10)

Meer weekoverzichten

Ransomware berichten

Doxware berichten

New York Pizza slachtoffer van doxwaring

New York Pizza is het slachtoffer geworden van doxware. Een onbekende dader is er in geslaagd om een groot aantal klantgegevens te bemachtigen. Hij dreigt deze gegevens openbaar te maken of te verkopen. De pizza keten adviseert klanten om het wachtwoord van hun account te veranderen.

Lees meer »

LG Electronics slachtoffer van Doxware

De cybercriminelen achter de Maze-ransomware claimt systemen van elektronicagigant 'LG Electronics' te hebben geïnfecteerd, waarbij ook door het bedrijf ontwikkelde broncode is buitgemaakt. Als LG het gevraagde losgeld niet betaalt zullen de criminelen de gestolen data openbaar maken.

Lees meer »

«   »