Datalek nieuws en overzicht week 02-2022

Gepubliceerd op 16 januari 2022 om 11:28
Datalekken weekoverzicht

Een datalek kan ernstige gevolgen hebben, soms worden levens totaal verwoest door dat er identiteit fraude mee gepleegd wordt.

Heb je een vermoeden van een datalek en is het nog niet gemeld of weet je niet als het gemeld is aan de 'Autoriteit persoons gegevens (AP)'  laat het ons dan weten, want bij een datalek moet er snel gehandeld worden om mogelijke catastrofale gevolgen te voorkomen.


Datalek nieuws


Game Mania meldt datalek na ransomware-aanval - update

Game Mania is deze week getroffen door een aanval met gijzelsoftware. De daders slaagden erin om toegang te krijgen tot persoonsgegevens van klanten. Er zijn geen wachtwoorden of betaalgegevens buitgemaakt. Het voorval is gemeld bij de nationale toezichthouder in Nederland en België. Lees verder


Cyberteam Haagse politie waarschuwt voor groot datalek

Het Nederlandse cybersecuritybedrijf NFIR heeft op een buitenlandse server bestanden gevonden met daarin onder meer duizenden unieke e-mailadressen, inclusief wachtwoorden. Dat meldt het cybercrimeteam van de politie-eenheid Den Haag, dat de informatie via het NFIR binnen kreeg. Voor Nederland gaat het om 2500 unieke e-mailadressen met bijna net zoveel wachtwoorden.
De Haagse politie-eenheid heeft woensdag de eigenaren van deze mailadressen een e-mail gestuurd om hen te waarschuwen. In de mail krijgen zij uitleg en wordt geadviseerd wachtwoord(en) te wijzigen.
De politie raadt onder meer aan de computer goed te beveiligen, virusscanners te gebruiken en sterke wachtwoorden te maken, zoals bijvoorbeeld een lange wachtwoordzin die voor criminelen moeilijk te achterhalen is.

Panasonic meldt diefstal gegevens sollicitanten bij inbraak op fileserver

Bij een inbraak op een fileserver van Panasonic zijn persoonlijke gegevens van sollicitanten buitgemaakt, zo heeft de Japanse elektronicagigant in een update over het datalek bekendgemaakt. Eind november vorig jaar liet het bedrijf weten dat het ongeautoriseerde toegang tot de fileserver had ontdekt. Verdere details werden niet gegeven, maar volgens de Japanse publieke omroep NHK had de aanvaller bijna vijf maanden toegang tot de server voordat die werd opgemerkt.

Nu meldt Panasonic dat uit onderzoek blijkt dat de aanvaller via de server van een overzeese dochteronderneming toegang tot de fileserver heeft gekregen. Er zijn geen aanwijzingen gevonden dat andere systemen door de aanvaller zijn gecompromitteerd. Op de fileserver stond persoonlijke informatie van personen die bij Panasonic hebben gesolliciteerd of stage bij het bedrijf wilden lopen.

Naar aanleiding van de aanval zegt Panasonic aanvullende beveiligingsmaatregelen te hebben genomen om herhaling te voorkomen. Zo zijn de toegangscontroles vanaf buitenlandse locaties aangescherpt, zijn relevante wachtwoorden gereset en is de servermonitoring uitgebreid. Verdere details over de manier waarop de aanvaller toegang tot de server wist te krijgen zijn niet gegeven, hoewel Panasonic zegt dat het meer informatie zal delen zodra het beschikbaar komt (pdf).

En 220107 3 1
PDF – 141,1 KB 301 downloads

OM eist celstraf voor oud-GGD-medewerker voor datadiefstal

Het Openbaar Ministerie heeft vrijdag een gevangenisstraf van acht maanden, waarvan vier maanden voorwaardelijk, geëist tegen een 19-jarige man uit Den Haag. Hij maakte honderden foto’s van persoonsdossiers en verkocht deze via Telegram en Snapchat. Daarmee heeft hij zich schuldig gemaakt aan computervredebreuk en datadiefstal. Dat schrijft de officier van justitie in een persverklaring.


Bron: diverse en anonieme tips


Meer dan 4.000 organisaties hebben schade geleden door het lekken van interne data op het Darkweb door ransomware bendes. Lees hier de slachtoffers van deze week »


Meer weekoverzichten