De schaduwmarkt van zero-day exploits: onzichtbare dreigingen en onbekende risico's
🇳🇱 🇬🇧
🇳🇱 🇬🇧
Geregeld brengen softwareleveranciers beveiligingsupdates uit voor zeroday lekken en 2021 was wat dat betreft een recordjaar. Niet eerder lag het aantal ontdekte zerodays zo hoog en moesten met name Apple, Google en Microsoft in actie komen. In dit artikel een terugblik op de zeroday lekken van 2021 en achterliggende ontwikkelingen.
Het HP Wolf Security bedreigingsonderzoeksteam vond bewijs dat cybercriminelen zich snel organiseren om een lek in software die nog niet bij het moederbedrijf bekend is, maar wel bij hackers (zero-day) in te zetten op nieuwe kwetsbaarheden. Op 8 september onderschepte HP voor het eerst een stukje code (exploit) gericht op de kwetsbaarheid met de benaming CVE-2021-40444 die via misbruik van Microsoft Office-documenten het systeem infecteerde. Dit gebeurde een week voordat de patch werd vrijgegeven op 14 september.
Russische hackers hebben een zero day exploit in Apples besturingssysteem iOS misbruikt om Westerse politici aan te vallen. Door een kwetsbaarheid in Webkit in Safari konden aanvallers via LinkedIn Messaging een bericht met phishinglink versturen. Eenmaal op de pagina werden authenticatiecookies van populaire sites als Facebook en Google gestolen.
Apple heeft maandag beveiligingsupdates uitgebracht voor iOS , macOS en watchOS om drie zero-day-fouten aan te pakken en patches uit te breiden voor een vierde kwetsbaarheid waarvan het bedrijf zegt dat deze kwetsbaarheid reeds misbruikt wordt.