Wereldwijd 55,3 miljard dollar verloren gegaan door online fraude

Gepubliceerd op 19 oktober 2022 om 15:00

First click here and then choose your language with the Google translate bar at the top of this page ↑

Scams zijn een wereldwijde epidemie geworden

Volgens het rapport 'Global State of Scams 2022' van de Global Anti Scam Alliance (GASA) en ScamAdviser waarin de resultaten staan van een onderzoek dat uitgevoerd werd in 48 landen, is het aantal gemelde gevallen van online oplichting met 10,2% gestegen, van 266 miljoen meldingen in 2020 naar 293 miljoen meldingen in 2021. Het bedrag dat verloren is gegaan als gevolg van oplichting steeg met 15,7%, van 47,8 miljard dollar in 2020 tot 55,3 miljard dollar in 2021. 

Niet langer een westerse ziekte

GASA stelt dat oplichting niet langer een "westerse" ziekte is. 53% van de Filipino's verklaarde dat ze in de afgelopen 3 maanden het doelwit waren van fraudeurs. 11% van de respondenten zegt dat ze het slachtoffer van oplichting zijn geworden. Andere ontwikkelingslanden zoals Brazilië, Ghana, Nigeria, Kenia en Saoedi-Arabië melden een enorme toename van het aantal gevallen van online fraude, voornamelijk via mobiele telefoons. 

Beleggingsfraude blijft toenemen

Landen als Australië en Singapore melden dat fraude met beleggingen/cryptovaluta’s blijft toenemen. De Turkse regering heeft een beurs waar cryptovaluta’s verhandeld werden stilgelegd en 2 miljard dollar aan activa bevroren. Canada meldt 164 miljoen dollar schade door fraude met beleggingen, en Amerikaanse burgers hebben 575 miljoen dollar verloren. 

Oplichting blijft een van de meest ondergerapporteerde vormen van criminaliteit 

In Australië wordt naar schatting 13% van alle gevallen van oplichting gemeld. Canada schatte dat slechts 5% van de gevallen de rechtshandhaving bereikt, Israël schatte dit aantal op 9%, en de Nederlandse en Franse schattingen variëren tussen 12% en 17%. 

Sociale media zijn een springplank voor oplichters

Volgens de Pakistaanse autoriteiten begon 23% van de gemelde online misdrijven op Facebook in 2021. Indonesië stelt dat 51% van alle gevallen van oplichting begint via sociale media. Meer dan één op de vier mensen die in de Verenigde Staten geld verloren hebben, zei dat het begon op sociale media. 

Pak ze terwijl ze jong zijn

Jongeren zijn vaker het doelwit en verliezen vaker geld dan ouderen. In Finland werd de leeftijdsgroep tussen 18 en 30 jaar het zwaarst getroffen (23,3%). De Nederlandse Universiteit Twente bevestigt dat jongeren een grotere kans hebben om te worden opgelicht. 

De remedie voor oplichting?

Volgens een studie van het World Economic Forum wordt slechts 0,05% van alle cybercriminaliteit vervolgd. Nu oplichters steeds professioneler worden, is bewustmaking niet genoeg. Er is meer preventieve actie nodig en het is essentieel dat oplichting sneller wordt aangepakt. 

GASA organiseert de Global Anti Scam Summit (Wereldwijde top tegen oplichting) om concrete acties ter bestrijding van online fraude vast te stellen.

The Global State Of Scams Report 2022 V 221012 Final
PDF – 3,8 MB 206 downloads

Bron: ftc.gov, gasa.org, scamadviser.com

Bekijk alle vormen en begrippen

Meer actueel nieuws