Cybercriminelen gebruikten drones om in te breken op wifinetwerk

Gepubliceerd op 18 november 2022 om 15:00

First click here and then choose your language with the Google translate bar at the top of this page ↑

Naar nu blijkt is afgelopen zomer een Amerikaanse investeringsbank op een wel heel bijzondere manier slachtoffer geworden van een cyberaanval. Op het dak van de bank werden namelijk twee drones gevonden met diverse draadloze netwerkapparaten aan boord, die door hackers waren ingezet om het bedrijfsnetwerk binnen te dringen. Het is echter niet voor het eerst dat op deze manier in de praktijk een cyberaanval is uitgevoerd.

Hacking vanuit de lucht

Dat drones ingezet kunnen worden om in te breken op draadloze netwerken bleek al in 2016, toen beveiligingsonderzoekers erin slaagden om de controle over te nemen over de verlichting van een gebouw. Daarbij werd gebruik gemaakt van een kwetsbaarheid in de beveiliging van de populaire Philips Hue-verlichting. Door met een drone met daaraan een ‘attack kit’ in de buurt van een wifihotspot te vliegen, kon de controle over de verlichting worden overgenomen.
Naar nu blijkt kunnen drones met dergelijke attack kits aan boord ook worden ingezet voor minder onschuldige doeleinden, zoals het inbreken op bedrijfsnetwerken. Afgelopen zomer is een Amerikaanse investeringsbank hiervan het slachtoffer geworden. Het is overigens niet voor het eerst dat er bewijs is gevonden voor een cyberaanval door middel van drones, stelt beveiligingsonderzoeker Greg Linares. Om lering te trekken uit het voorval deed hij in een serie tweets uit de doeken hoe de hackers te werk zijn gegaan.

Verdachte netwerkactiviteiten

De aanval werd in eerste instantie ontdekt door een intern cybersecurityteam. Het team merkte op dat een bepaalde gebruiker vanuit een extern IP-adres was ingelogd op het bedrijfsnetwerk, maar tegelijk ook via het interne wifinetwerk contact maakte, iets wat normaal gesproken onmogelijk is. Daarop besloot het team om met een speciale wifitracker op zoek te gaan naar het device waarmee draadloos contact werd gemaakt met het netwerk.
Op het dak van het gebouw deed het team een opmerkelijke ontdekking. Er stonden namelijk twee drones bij elkaar in de buurt: een DJI Phantom en een DJI Matrice 600. De Phantom was uitgerust met een zogenaamde 'wifi pineapple', een apparaat waarmee zogenaamde penetration tests (pentests) kunnen worden uitgevoerd. Aan de DJI Matrice 600 waren een Raspberry Pi, een aantal accu’s, een GPD Micro PC, een 4G modem, en nog een wifi-apparaat bevestigd. De Matrice was beschadigd, maar nog wel beperkt operationeel.

Gerichte aanval

Uit nader onderzoek bleek dat de DJI Phantom met de wifisniffer als eerste was geland, en gebruikt was om de inlognaam en het wachtwoord van een gebruiker te onderscheppen. Die gegevens waren vervolgens ingevoerd in de apparatuur aan de DJI Matrice. Daarmee was vervolgens aan gerichte aanval uitgevoerd op een server die gebruikt wordt voor werken op afstand.
De cyberaanval was slechts een gedeeltelijk succes, concludeerden de beveiligingsonderzoekers uiteindelijk. Ook bleek dat de hackers gepoogd hadden om de drones weer te laten opstijgen om te voorkomen dat de hackpoging ontdekt zou worden. Daarbij was de Matrice vermoedelijk gecrasht en daardoor beschadigd geraakt.

Lessen leren

“De les die we kunnen leren is dat hackers er geen probleem mee hebben om 15.000 dollar aan drones en apparatuur in te zetten voor een eenmalige aanval”, concludeert Linares. “We moeten leren van hun methodes en manieren verzinnen om cyberaanvallen te identificeren, detecteren en mitigeren. Dit is voor mij de derde keer dat ik hoor van een cyberaanval met behulp van drones. Dit is de realiteit waarin we tegenwoordig leven.”
De bank in kwestie houdt tegenwoordig ook het dak in de gaten middels een monitoringsysteem en voert inmiddels regelmatig dakinspecties uit, meldt Linares tot slot.

Bron: Greg Linares, hak5.org, dronewatch.nl

Meer actueel nieuws

Tien grootste datalekken van 2021

2021 gaat de geschiedenisboeken in als een van de meest roerige jaren ooit op het gebied van cybersecurity en informatiebeveiliging. Het ene datalek was nog maar net achter de rug of het volgende lek diende zich alweer aan. Afgelopen jaar werden tal van bedrijven hiermee geconfronteerd.

Lees meer »

2021 heeft organisaties noodgedwongen bewust gemaakt

December is traditiegetrouw de maand waarin we reflecteren en vooruitkijken. Het afgelopen jaar was een rollercoaster voor iedereen die zich bezighoudt met IT-beveiliging. 2021 gaat dan ook de boeken in als het jaar van de security wake-up call. Het jaar waarin hybride werken het nieuwe normaal is geworden en waarin de transformatie naar een cloud-first beleid versneld is ingevoerd. Onze nieuwe realiteit van hybride werken heeft een grote impact gehad op het beveiligingsbeleid van bedrijven.

Lees meer »

2021 record jaar Zeroday kwetsbaarheden

Geregeld brengen softwareleveranciers beveiligingsupdates uit voor zeroday lekken en 2021 was wat dat betreft een recordjaar. Niet eerder lag het aantal ontdekte zerodays zo hoog en moesten met name Apple, Google en Microsoft in actie komen. In dit artikel een terugblik op de zeroday lekken van 2021 en achterliggende ontwikkelingen.

Lees meer »

Overzicht cyberaanvallen week 51-2021

Internationale it-dienstverlener Inetum getroffen door ransomware, ransomware aanvallen op onderwijs mogen niet lonen en AvosLocker ransomware herstart in veilige modus om beveiligingstools te omzeilen. Hier het overzicht van afgelopen week en het nieuws van dag tot dag.

Lees meer »

Cybercrime nieuwsbrief 189 week 51-2021

Cybercriminelen weer super actief en creatief tijdens de Omikron lockdown, 21 jarige deed “voor de fun” een DDoS aanval op mijnoverheid en Nederlandse drugs export via het darkweb. Dit en meer lees je in nieuwsbrief 189.

Lees meer »