Cybercrime verdrievoudigd sinds 2019 blijkt uit de misdaadcijfers van 2022

Gepubliceerd op 18 januari 2023 om 15:00

Klassieke vormen van misdaad stegen in 2022 met zo’n 7 procent in vergelijking met het jaar ervoor. Het aandeel cybercriminaliteit steeg nog harder: in vergelijking met 2019 lag het aantal meldingen van online oplichting en fraude drie keer zo hoog. Dat laat zien dat de stijging blijvend is. Dat blijkt uit de misdaadcijfers van afgelopen jaar.

Politie aangiftes afgenomen door pandemie

Volgens de laatste statistieken klopten vorig jaar zo’n 797.000 mensen aan bij de politie om aangifte te doen van een misdrijf. Daarmee komt het aantal meldingen uit op het niveau van 2021, toen de politie 803.000 aangiftes verwerkte. Het gaat daarbij zowel om klassieke vormen van misdaad, zoals inbraak en diefstal, als cybercrime.

Uit de jaarcijfers van de politie blijkt dat het aantal overvallen daalde met 43 procent naar 670. Het aantal woninginbraken nam af met 38 procent tot ruim 24.000. Het aantal straatroven kwam uit op 2.500, een daling van 34 procent in vergelijking met 2019. Het feit dat steeds meer mensen van huis uit werken en winkels noodgedwongen de deuren moesten sluiten, verklaart waarom deze vormen van klassieke misdaad de afgelopen jaren steeds verder afnamen. En dat is weer te wijten aan de coronapandemie.

Keerzijde is dat het aandeel cybercriminaliteit de afgelopen jaren steeds verder is toegenomen. In 2019 ontving de politie 4.715 aangiftes van online oplichting en fraude. Vorig jaar waren dat er 13.949, bijna drie keer zoveel. “We zien daar veel jonge aanwas. De kennis om online misdrijven te plegen, wordt breed gedeeld en het is gemakkelijk vanuit huis te doen”, vertelt René Middag, operationeel specialist bij de Landelijke Eenheid, tegenover het AD.

Cybercrime stijgt, preventie noodzakelijk

De trend van het stijgend aantal aangiftes van cybercrime, komt overeen met onze bevindingen. Uit onderzoek bleek eerder dat het aantal meldingen van online misdaad van mei tot en met oktober vorig jaar met 8,6 procent steeg tot 7.396. Limburg en Zuid-Holland waren de grootste uitschieters met respectievelijk 75,8 procent en 53,1 procent meer aangiftes van cybercrime.

“Die trend past binnen een bredere verschuiving van traditionele naar digitale criminaliteit”, zei het Openbaar Ministerie (OM) vorig jaar mei. Opsporing en vervolging zijn volgens het OM onvoldoende om cybercriminaliteit terug te dringen. Daarom zet het OM vandaag de dag in op alternatieve interventies: preventie, verstoring en notificatie. “Die alternatieve interventies versterken de weerbaarheid van potentiële slachtoffers tegen deze criminaliteit met vaak een internationaal en grenzeloos karakter”, aldus het Openbaar Ministerie.

Nederlanders zijn niet bereid om te betalen voor online veiligheid

Volgens de laatste cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), kreeg 17 procent van de Nederlanders van 15 jaar en ouder in 2021 te maken met cybercrime. Het daadwerkelijke aantal slachtoffers ligt waarschijnlijk een stuk hoger: uit schaamte doen lang niet alle slachtoffers namelijk aangifte bij de politie.

Uit onderzoek van I&O Research is gebleken dat één op de tien Nederlanders zich zorgen maakt over hun online veiligheid. Driekwart zegt over genoeg kennis en ervaring te beschikken om de online risico’s in te schatten. Ruim de helft (55 procent) is echter niet bereid om te investeren in beveiligingsmaatregelen zoals een antivirusprogramma, wachtwoordmanager of VPN.

Bron: politie.nl, ad.nl, vpngids.nl

Bekijk alle vormen en begrippen 》 

Bekijk tips en tricks om je te beschermen tegen digitale criminaliteit

Blijf op de hoogte en schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief op zondag om 19:00

Meer cybercrime nieuws

OM waarschuwt voor toename cybercrime tijdens coronacrisis

Het Openbaar Ministerie voorziet een toename van digitale aanvallen nu veel mensen thuiswerken door de coronacrisis. Het gaat dan niet louter om cybercriminelen die aanvallen uitvoeren, maar ook om jongeren die uit verveling bijvoorbeeld DDoS-aanvallen opzetten, zegt openbaar aanklager cybercrime Lodewijk van Zwieten.

Lees meer »

Corona-hackers

’Coronahackers’ hebben ziekenhuizen op de korrel. Dat meldt cybercrimedeskundige Maria Genova. ,,Daar gaat het nu over op hackersfora op het darkweb’’, zegt ze. ,,Ziekenhuizen kunnen zich een digitale gijzeling nu helemaal niet veroorloven en zullen dus zéker betalen, is de gedachte.’’

Lees meer »

Word geen slachtoffer van corona criminelen

Cybercriminelen spelen in op alle onrust rondom het corona virus. Dit doen ze op verschillende creatieve manieren, zoals phishing mails, smsjes of telefoontjes. Maar ook met fake news berichten over de corona ontwikkelingen. Ze doen zich regelmatig voor als betrouwbare instanties, zoals overheid of ziekenhuizen. In de nep berichten worden malafide links of geïnfecteerde bestanden gevoegd. Voor je het weet heb je malware geïnstalleerd of loop je kans om te worden opgelicht.De 'corona criminelen' zien dus kansen. Enerzijds door de onrust en paniek, anderzijds door het toegenomen aantal thuiswerkers. Belangrijk dus om zeker nu digitaal weerbaar te zijn!Test hieronder jouw kennis over cybercrime met de corona cyberquiz en kijk of jij weerbaar bent tegen de laffe trucs van de moderne crimineel.

Lees meer »

Cyberaanval op het Amerikaanse ministerie van gezondheid

Het Amerikaanse ministerie van gezondheid is zondagnacht aangevallen door hackers. Dat schrijft persbureau Bloomberg op basis van drie anonieme bronnen. De aanval leek bedoeld om het netwerk te vertragen. Daardoor zou het ministerie meer moeite krijgen om snel op ontwikkelingen rond het coronavirus te reageren. Volgens de bronnen tegen Bloomberg waren de aanvallers echter niet succesvol. Ook zouden geen gegevens zijn buitgemaakt.

Lees meer »