Voorarrest hacker die zeker meer dan 1000 slachtoffers heeft gemaakt met 60 dagen verlengd

Gepubliceerd op 21 augustus 2018 om 12:06
Politie pakt hacker op die zeker meer dan 1000 slachtoffers heeft gemaakt, #Cybercrime #Computercriminaliteit #Internetcriminaliteit #Internetmisdaad #CCINL #Cybercrimeinfo #CrimeOnline #CrimeOffline  #CrimeOnlineOffline #Phishing #Hacking #Digitalefraude

Een 25-jarige man uit Den Bosch is op dinsdag 3 juli aangehouden op verdenking van het hacken van accounts van webshops. Bij zijn aanhouding zijn meerdere gegevensdragers in beslag genomen. Uit onderzoek van het cybercrimeteam van de politie in Noord-Holland, kwam naar voren dat de man mogelijk ook bij andere zaken betrokken zou zijn, waaronder een zaak waarbij een slachtoffer is afgedreigd. Haar Dropboxaccount was gehackt, waarna de hacker dreigde seksueel getinte beelden van haar online te plaatsen, als zij niet zou betalen. Uiteindelijk werden de beelden op internet geplaatst.

Onderzoek

Uit het onderzoek is verder naar voren is gekomen, dat de verdachte slachtoffers zocht onder adverteerders op Marktplaats. Hij benaderde volledig geautomatiseerd soms wel 15.000 tot 20.000 adverteerders per nacht. Diegenen die dan reageerden werden omgeleid naar een door verdachte gebouwde phishingsite om zo de bankgegevens van de slachtoffers te ontfutselen. Daarna werd er geld van de rekening overgeboekt of werden goederen gekocht. De politie vermoedt dat de verdachte zo geruime tijd zijn inkomen genereerde.  De man heeft deze en andere feiten bekend.
De man wordt ervan verdacht de afgelopen jaren zeker meer dan 1000 slachtoffers te hebben gemaakt door middel van hacking en phishing en identiteitsfraude. Het cybercrimeteam sluit niet uit dat er nog meer Dropboxaccounts door de verdachte zijn gehackt, maar daar zijn geen aangiften van bekend geworden.

Voorarrest verlengd met 60 dagen

Op 16 augustus besloot de raadkamer van de rechtbank zijn voorarrest opnieuw te verlengen met 60 dagen.  Het onderzoek duurt voort. De rechtbank Noord-Holland behandelt de zaak voor het eerst op 16 oktober 2018., dan vindt er een pro-formazitting plaats.

Bron: Politie

Gerelateerde berichten:

Nieuwe phishingmethode op Marktplaats

16 jun. 2018

Oplichters proberen via een nieuwe phishingtruc de bankgegevens te ontfutselen van verkopers op Marktplaats. Ze doen alsof ze een product van je willen kopen, vragen om je telefoon- en rekeningnummer en zeggen het verschuldigde geld snel over te maken.

Lees meer »

 

Online seksueel misbruik stijgt

2 jun. 2018

Het aantal gevallen van online seksueel misbruik stijgt en daders zijn moeilijk op te sporen. In het eerste kwartaal van 2018 zijn al 477 meldingen gedaan van misbruik via internet, zo blijkt uit onderzoek van Reporter Radio. Er komen nieuwe wetten aan op wraakporno, maar gaat ook de pakkans van daders omhoog?

Lees meer »

 

850 foute webwinkels offline gehaald

2 mei 2018

Nepwinkels op internet zijn een plaag en een veel gebruikt vehikel voor internetcriminelen. Naast de 90.000 bonafide webwinkels op de Nederlandse markt zijn er naar schatting 25.000 tot 35.000 onbetrouwbare webshops.

Lees meer »

 

Nieuwe afpersingsmail toont deel van telefoonnummer

14 aug. 2018

Nadat Cybercriminelen in juli afpersingsmails met gelekte wachtwoorden verstuurden zijn er nu ook e-mails in omloop met een deel van het telefoonnummer van de ontvanger.

Lees meer »