De bibliotheek voor de bestrijding van digitale criminaliteit

Russische militaire geheime dienst GROe zit achter een lange reeks cyberaanvallen

Gepubliceerd op 4 oktober 2018 om 11:47

Russen Cyberaanval

De Britse regering stelt na onderzoek van het Britse Nationaal Cyber Security Centrum dat de Russische militaire geheime dienst GROe achter een lange reeks cyberaanvallen zit.

"Rusland probeert daarmee om westerse democratieën te ondermijnen. De geheime dienst zaait verwarring op uiteenlopende gebieden, zoals sport, vervoer en politiek", aldus de Britse regering. 

De Britten zijn er vrijwel zeker van dat de GROe achter de verspreiding zit van ransomware BadRabbit en de cyberaanval op het Wereldantidopingagentschap WADA in 2016. Daarbij werden phishing-mails verstuurd naar gebruikers van de WADA-database.

Het ging om de database die sporters gebruiken om aan te geven waar zij zich bevinden in het kader van dopingtests. Gegevens van onder meer wielrenners Chris Froome en Bradley Wiggins kwamen op straat te liggen.

Hackers drongen systemen van Amerikaanse partij binnen

Verder wordt de geheime dienst verantwoordelijk gehouden voor de hack bij de Amerikaanse Democratische partij en de campagne van Hillary Clinton in 2016. In juli van dit jaar werd bekend dat de VS twaalf Russische inlichtingenofficieren vervolgt voor de hack.

Volgens het Amerikaanse ministerie van Justitie drongen de hackers computers binnen. "Ze hebben honderden geïnfecteerde bestanden geplaatst en e-mails en andere bestanden gestolen", stelde Justitie. Daarnaast werden gebruikersnamen en wachtwoorden buitgemaakt.

Ook wordt de Russische militaire geheime dienst beticht van het stelen van e-mails van een Brits televisiestation.

"De acties van de GROe zijn roekeloos en willekeurig: ze proberen verkiezingen in andere landen te ondermijnen en te beïnvloeden", zei de Britse minister van Buitenlandse Zaken Jeremy Hunt. Volgens de Britten hebben geheim agenten van de GROe ook de oud-spion Sergei Skripal vergiftigd.

Bron: Diverse, nu


«   »