Hoe is jouw digitale veiligheid?

Gepubliceerd op 16 november 2018 om 15:02

De noodzaak van digitale veiligheid

Phishing, Malware, Ransomware, Sextortion, hacken, DDoS aanvallen en digitale lekken. Je leest er steeds vaker over. De meeste denken dat zij hier nooit mee te maken zullen krijgen, maar helaas is deze aanname onterecht. Dergelijke rampen kunnen iedereen overkomen en daarom is het noodzakelijk om de juiste maatregelen te treffen op het gebied van digitale veiligheid. 

Wat kun je zelf doen?

Maak back-ups

En doe dit regelmatig. Van je computer, maar denk ook aan foto’s en bestanden op je telefoon en tablet. Zo beperk je de schade als bijvoorbeeld door ransomware je bestanden gegijzeld worden. Kijk op hier voor stap-voor-stap-uitleg hoe je een back-up maakt.

Draai updates

Van al je software. Zo voorkom je dat virussen gebruikmaken van kwetsbaarheden in oude versies van programma’s. Het helpt om hiervoor automatisch updaten in te stellen. Kijk hier hoe je dit instelt voor bijvoorbeeld je besturingsprogramma en je internetbrowser.

Klik niet zomaar op bijlagen of links in e-mails

Leer valse e-mails te herkennen. Daarmee proberen criminelen je persoonlijke gegevens te ontfutselen (phishing) of malware op je computer te installeren. Hier vind je een aantal kenmerken waaraan je een valse e-mail kunt herkennen. Ook op de site van Fraudehelpdesk is veel informatie te vinden over bijvoorbeeld identiteitsfraude. Twijfel je? Neem dan contact op de instantie van wie de e-mail afkomstig lijkt. Gaat het mis? Meldt identiteitsfraude bij het Centraal Meldpunt Identiteitsfraude en -fouten. Overigens vissen criminelen niet alleen via de e-mail naar gegevens, maar ook via de telefoon (bv Microsoft Tech Scam).

Bescherm je online privacy

Het is echt niet nodig dat iedereen alles van je weet. Gebruik de incognitomodus van je browser. Beheer en verwijder cookies. En vergeet ook de privacyinstellingen van je sociale media-accounts niet. Daarmee kun je in een paar stappen bewust keuzes maken met wie je informatie, foto’s en video’s deelt. Kijk hier voor een eenvoudig stappenplan voor verschillende sociale media. 

Ga veilig om met je wachtwoorden

Lange en ingewikkelde wachtwoorden zijn sterker dan korte eenvoudige wachtwoorden. Gebruik als het kan tweestapsverificatie, een extra functie om je online accounts te beveiligen. Daarmee moet je na het invoeren van je gebruikersnaam en wachtwoord nog een beveiligingscode invoeren. Die code wordt direct gestuurd naar een apparaat waar alleen jij toegang toe hebt, zoals je telefoon. Je kunt ook gebruik maken van een wachtwoord manager (digitale kluis). De wachtwoord manager is als een digitale kluis waarin al je wachtwoorden, en gebruikersnamen, worden opgeslagen. Kijk hier voor meer informatie.

Kies bewust waar je een app toestemming toe geeft

Houd controle over wat een app van je weet. Hier vind je stap voor stap uitgelegd hoe je bepaalt tot welke gegevens je een app op je telefoon toegang geeft. Ook als ze al op je telefoon staan. Kijk ook op ConsuWijzer.nl. Daar lees je wat het betekent als je een app toegang geeft tot bijvoorbeeld jouw locatie, contactpersonen of foto’s.

Gebruik niet zomaar openbare wifi

Hoe handig ook, openbare wifi is niet veilig. Veiliger is om gebruik te maken van je databundel (3G of 4G verbinding). Maar dat kost geld en in bepaalde landen kunnen de kosten hiervoor snel oplopen. Daarom loont het om je te verdiepen in het gebruiken van een VPN-verbinding, zowel in Nederland als in het buitenland. Kijk hier voor meer informatie.

Wees altijd kritisch

  • Is de webwinkel te vertrouwen?

  • Waar gaat de link naar toe?

  • Wie vraagt je om persoonlijke informatie?

  • Is het echt nodig een kopie van je identiteitsbewijs te sturen?

Wat kun je als werkgever doen?

Voor ondernemers gelden uiteraard dezelfde tips als voor consumenten. Maar er zijn nog andere aandachtspunten.

Bescherm de privacy van je klanten

Je bent wettelijk verplicht persoonsgegevens te beveiligen. Met de Privacy Quick Scan kun je inschatten of je bedrijf bepaalde risico’s loopt.  En zorg ook voor een privacyverklaring op je website. Maak hier eenvoudig deze privacyverklaring.

Zorg voor een veilige website

Laat je website testen op kwetsbaarheden door een gespecialiseerd bedrijf. Op internet.nl kun je controleren of je website voldoet aan de laatste internetstandaarden. Dit geeft ook inzicht voor je systeembeheerder of de expert die de veiligheid gaat testen. Gebruik een beveiligingscertificaat, zeker als klanten via je site iets kunnen kopen en betalen.

Maak afspraken en maak je medewerkers bewust met trainingen

Zorg dat zij weten wat zij moeten doen en hoe zij dat moeten doen om cybercrime te voorkomen en dat zij weten hoe te handelen als het mis is gegaan.

 

Bron: Veiliginternetten.nl en andere diverse bronnen

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.