FBI directeur "criminelen aangetrokken tot versleuteld communiceren"

Gepubliceerd op 27 juli 2019 om 11:17
FBI directeur "criminelen aangetrokken tot versleuteld communiceren"

Criminelen voelen zich aangetrokken tot versleutelde communicatie en apparaten omdat ze denken dat ze hierdoor zonder consequenties en te worden ontdekt hun misdrijven kunnen plegen, zo stelt FBI-directeur Christopher Wray. Wray sprak tijdens een conferentie van de FBI over cybersecurity. Tijdens dezelfde conferentie pleitte de Amerikaanse minister van Justitie William Barr voor een einde aan end-to-end-encryptie.

Net als Barr stelde ook Wray dat encryptie een uitdaging voor opsporingsdiensten vormt. "Onze agenten blijven criminelen tegenkomen, van drugsdealers tot buitenlandse spionnen, die genieten van de mogelijkheid om zich op versleutelde apparaten en binnen versleutelde chatplatformen te verbergen. Ze voelen zich aangetrokken tot deze technologieën voor de logische reden dat ze denken dat het hen helpt om ongestraft en zonder te worden ontdekt schade aan te richten."

Volgens de FBI-directeur gaat het hier niet alleen om de nationale veiligheid, maar ook om de openbare veiligheid. Wray merkte op dat de FBI encryptie niet wil verzwakken of cybersecurity in het algemeen. "Dat doen we niet", ging hij verder. De FBI-directeur stelt dat het verzoek van de opsporingsdienst tot rechtmatige toegang niet in een vacuüm kan worden bekeken. "Het moet breder worden gezien, waarbij er rekening wordt gehouden met het belang van het Amerikaanse volk en de veiligheid van onze samenleving, en onze manier van leven. Dat is belangrijk, omdat dit een probleem is dat alleen maar erger wordt."

Steeds vaker hoort de FBI van lokale en internationale opsporingsdiensten dat ze tegen versleuteld bewijsmateriaal aanlopen. "Hoewel we grote voorstanders van privacy en security zijn, hebben we ook een missie om de Amerikaanse bevolking te beschermen. Zo is het altijd al in dit land geweest, geen technologische ontwikkeling of businessmodel van een onderneming verandert dat uitgangspunt", liet Wray het publiek weten.

Afsluitend stelde de directeur dat het voor de FBI niet te verdedigen valt dat "terroristen, hackers en kinderlokkers" een plek hebben waar rechtmatige toegang onmogelijk is. "Maar die kant gaat het nu op als we niet samenwerken om dit probleem op te lossen." Wray vroeg vervolgens aan mensen die zich tegen rechtmatige toegang "verzetten" wat hun oplossing was. Daarnaast claimde hij dat er steeds meer cryptografen zijn die stellen dat sterke encryptie met rechtmatige toegang mogelijk is.

Bron: fbi, security

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.