Computer chipfabrieken slachtoffer van cyberaanval

Gepubliceerd op 6 juli 2020 om 17:20
Computer chipfabrieken slachtoffer van cyberaanval

X-Fab, een computerchipbedrijf uit Tessenderlo, heeft zijn fabrieken stilgelegd na een cyberaanval. Alle IT-systemen werden uit de lucht gehaald.

Ook buitenlandse vestigingen

Activiteiten in de zes buitenlandse vestigingen van X-Fab zijn stopgezet. Dat meldt het bedrijf zelf in een persbericht. Daarin zegt X-Fab dat het alle IT-systemen meteen heeft stilgelegd op advies van cybersecurity-experts, en dat het de autoriteiten verwittigd heeft. Externe experts proberen nu samen met het eigen team om het probleem op te lossen. 

Advies beveiligingsexperts

Op advies van beveiligingsexperts heeft X-Fab zijn computersystemen stopgezet en als preventieve maatregel is de productie overal gestaakt. Het is niet duidelijk of het bedrijf is getroffen door ransomware of dat het om een ander soort aanval gaat. X-Fab heeft het over een gerichte aanval, maar noemt geen inhoudelijke details. Het bedrijf zegt samen te werken met experts om de systemen te herstellen.

Het is niet duidelijk hoe lang de productie offline zal zijn. Ook kan het bedrijf nog niet schatten wat de financiële gevolgen zullen zijn. Wel meldt het dat het van plan was om in het derde kwartaal de productie tijdelijk stil te leggen als kostenbesparende maatregel naar aanleiding van de coronacrisis. Deze shutdowns zijn nu vervroegd doorgevoerd.

Micro elektromechanische systemen

X-Fab is onder andere gespecialiseerd in micro-elektromechanische systemen, ofwel mems. Het bedrijf heeft fabrieken in zes landen. Het maakt daar chips voor medische en industriële toepassingen, en de auto-industrie. Ook maakt X-Fab onderdelen voor sensoren in smartphones. Het kleinste procedé van het bedrijf is 130nm.

Opgericht door de Belgische ondernemer

X-Fab werd opgericht door Roland Duchâtelet, Rudi De Winter en Data News ICT Personality of the Year 2018 Françoise Chombar. Dezelfde mensen richtten ook onder meer sensorenbedrijf Melexis op. Hoofdzetel van X-Fab staat in Tessenderlo, en daarnaast zijn er sites in Frankrijk, Maleisië, de Verenigde Staten, en drie in Duitsland. Het bedrijf is gespecialiseerd in analoog-digitale chips en micro-electro-mechanische systemen voor onder meer de auto-industrie en de medische sectoren.

Press Release X FAB Cyber Attack 05 Jul 2020 ENG 01
PDF – 94,1 KB 449 downloads

Gerelateerd nieuws