Verdachte aangehouden na installeren keyloggers

Gepubliceerd op 30 september 2020 om 17:03
Verdachte aangehouden na installeren keyloggers

De politie heeft woensdagmorgen een 29-jarige man uit Zuidhorn aangehouden op verdenking van cybercrime. Hij wordt er van verdacht dat hij 'keyloggers' heeft geïnstalleerd op computers van mensen met wie hij samenwerkte.

Vervolgens zou hij hebben ingelogd op een aantal van hun privé accounts (hacking). Meerdere mensen hebben aangifte gedaan.
De verdachte is meegenomen naar het politiebureau om hierover te worden verhoord.

Keylogger in software en hardware

Een keylogger is software (malware) die toetsaanslagen opslaat. Soms gaat dat via een apparaatje dat lijkt op een USB-stick, dat tussen het toetsenbord en de computer wordt geplaatst. Maar de software kan ook op een computer zijn geïnstalleerd. Een crimineel kan via de toetsaanslagen achter inloggegevens van computergebruikers komen.

Als u een openbare computer gebruikt, bijvoorbeeld op een hogeschool, check dan of er een keylogger aanwezig is. Als dat zo is, verwijder hem dan niet, maar waarschuw de systeembeheerder. Deze zal dan de politie waarschuwen. Als de keylogsoftware op de computer is geïnstalleerd, kunt u dat niet zien. Wees bij het gebruik van openbare computers zo terughoudend mogelijk met het invoeren van gevoelige gegevens.

Meer info over 'Keyloggers' vind je hier.

Onderzoek politie

Politiemensen van de afdeling Forensische Opsporing kunnen de keylogger onderzoeken op dna-sporen en vingerdrukken. De politie kan ook maatregelen nemen om de dader op heterdaad te betrappen. Veel keyloggers moeten namelijk uit de pc worden gehaald om ze uit te lezen.

Bron: politie.nl