Aanhouding in onderzoek naar Remote Access Trojans (RAT’s)

Gepubliceerd op 21 mei 2021 om 15:00

De politie heeft in een onderzoek naar cybercrime een 28-jarige man in Lelystad aangehouden. De man wordt verdacht van het gebruiken van Remote Access Trojans (RAT’s), kwaadaardige software waarmee cybercriminelen computers van slachtoffers kunnen binnendringen en overnemen. Ook heeft de politie twee woningen en een bedrijfspand doorzocht, waarbij administratie, gegevensdragers en twee auto’s in beslag zijn genomen.

Wat is RAT?

Een Remote Access Trojan (RAT) is kwaadaardige software. Het is een krachtige tool die veel schade aan kan richten. Een aanvaller zal proberen er computersystemen mee te besmetten. Na besmetting krijgt die aanvaller dan heimelijk toegang tot het besmette systeem.

De informatie die in dat systeem is opgeslagen of door dat systeem wordt verwerkt is zichtbaar voor de aanvaller. Op die manier kunnen zij bijvoorbeeld persoonlijke gegevens stelen, documenten wegmaken, geld overmaken en hebben ze toegang tot privéfoto’s die ze kunnen kopiëren, veranderen of verspreiden

Daarnaast is de aanvaller na besmetting in staat om de besturing van het systeem ongezien volledig over te nemen. Hierdoor kan de besmette computer bijvoorbeeld geïnstalleerd worden in een botnet (robotnetwerk), kan ongezien de camera worden geactiveerd, of kan de RAT de computer laten fungeren als proxyserver (een tussenstation tussen gebruiker en internet).

Een RAT is dus een tool bij het plegen van verschillende cybercrimedelicten. Meer info over RAT kun je hier lezen.

Het onderzoek

In 2019 vond er een internationale politieactie plaats tegen de hacktool Imminent Monitor Remote Access Trojan (IM-RAT) die werd gebruikt in maar liefst 124 landen. De tool werd offline gehaald en in meerdere landen werden gebruikers en verkopers aangehouden. Ook in Nederland zijn meerdere aanhoudingen verricht.

Het onderzoek naar IM-RAT werd opgestart door de Australische Federale Politie (AFP). Dit resulteerde in een operatie waarbij rechercheurs, officieren van justitie en onderzoeksrechters uit meerdere landen binnen en buiten Europa betrokken zijn. De internationale activiteiten zijn gecoördineerd door Europol en Eurojust. Voor Nederland wordt het onderzoek gedaan door het cybercrimeteam van de politie-eenheid Noord-Holland. Dit team is samen met Parket Noord-Holland themahouder van het onderwerp Remote Acces Trojans (RATs).

De 28-jarige man wordt gezien als grootgebruiker van RAT’s. Hij is overgebracht naar het politiebureau en zal worden verhoord. Er wordt nader onderzoek gedaan naar de in beslag genomen goederen.

Hoe raakt een computer besmet?

RAT’s kunnen op verschillende manieren worden geïnstalleerd. Ze zitten verborgen in links, maar ook is bekend dat in illegale software malware kan zitten verstopt waardoor RAT’s worden geactiveerd. RAT’s worden aangeboden op onder andere hackersfora en social media-platforms. Dit gebeurt anoniem en betaling gebeurt meestal door anonieme bitcoins.

Preventietips

Bescherm uzelf en koop alleen legale software via bonafide web- en appstores. Doe alle updates, installeer een firewall, open nooit onbekende bijlagen of URL’s en gebruik verschillende sterke wachtwoorden. Sla gevoelige privédocumenten en kopieën van paspoorten en rijbewijzen alleen op op losstaande harddisks die niet gekoppeld zijn aan uw computer. Plak een sticker over uw webcam.

Bron: politie.nl

Meer info over hacking lees je hier

Tips of verdachte activiteiten gezien? Meld het hier.

Hacking gerelateerde berichten

De gevaren van IoT zichtbaar in Rotterdam

Tot dinsdagmiddag was het voor iedereen mogelijk om de kleuren van de Erasmusbrug aan te passen via zijn tablet, smartphone of laptop. Door een gat in de beveiliging was het mogelijk om zonder gebruikersnaam en wachtwoord in te loggen op het systeem dat de lichtkleuren regelt. De gemeente Rotterdam heeft het bedieningssysteem uitgeschakeld en contact opgenomen met de leverancier van het systeem om herhaling te voorkomen.

Lees meer »

Tweede Kamerverkiezingen 2021 met behulp van "niet" hackbaar OSV systeem?

De Kiesraad kiest eieren voor zijn geld. Bij de volgende Tweede Kamerverkiezingen, die in maart 2021 plaatsvinden, gaat ze extra controles uitvoeren om de uitslagen vast te stellen. De 'Ondersteunende Software Verkiezingen' (OSV) is hiervoor ontwikkeld en veilig bevonden, maar de Stichting 'Tegen Hackbare Verkiezingen' waarschuwt voor fraude en manipulat

Lees meer »

Berichten lezen voordat ze versleuteld werden

Politie en justitie slaagden er eerder dit jaar in om EncroChat te kraken. Daarbij maakten de opsporingsdiensten meer dan 20 miljoen berichten waarin criminele activiteiten uit de doeken worden gedaan buit. Nu blijkt dat de politie begin 2019 al infiltreerde in de beveiligde chatdienst. Daarbij wist de handhavingsinstantie de hand te leggen op foto’s, notities en financiële gegevens van de chatdienst.

Lees meer »