Waarom nog inbreken met een koevoet als jij de deur digitaal wagenwijd openzet?

Gepubliceerd op 28 mei 2021 om 07:00

Vraag aan een ‘gemiddelde Nederlander’ hoe een crimineel er uitziet en je krijgt antwoorden als: zwart gekleed, bivakmuts op, tas met inbrekersspullen en wellicht een onverzorgd baardje. Klopt dat beeld anno 2021 nog steeds?

W3lk0m1

Vraag diezelfde ‘gemiddelde Nederlander’ hoe hij zijn huis of bedrijf beveiligt. Het antwoord is meestal: “Er zitten goede sloten op mijn deuren, want als ik dat niet doe, nodigt het criminelen uit om eens binnen te komen kijken!”

Ondertussen lacht de crimineel in zijn vuistje als blijkt dat het wachtwoord om de bankzaken te regelen op de computer áchter die voordeur met een veilig slot, W3lk0m1 is. En welkom is deze hacker dan ook als hij vanuit zijn eigen veilige omgeving op enkele honderden kilometers afstand, een pizzapunt in één hand, rustig zijn gang kan gaan.

Automatische programma's bezoeken honderden computers

Maar wat maakt iemand nu tot een interessant target? Doen cybercriminelen online onderzoek naar hoeveel geld er op je rekening staat of je interessante documenten hebt waarmee je gechanteerd kunt worden? Nee, dat is te veel moeite. Een automatisch programma ‘bezoekt’ in enkele seconden honderden computers tegelijk (zie het als schieten met hagel). En geeft een hit als ergens een deur op een kier staat. Dan is het nog een koud kunstje om het wachtwoord W3lk0m1 te kraken (ook daar bestaat een programma voor dat slechts 3 minuten nodig heeft). Tijd voor nog een pizzapunt. Maar die hacker heeft dan vast maanden gewerkt aan deze programma’s? Nee hoor, ook dat is te veel moeite. Dit soort programma’s zijn voor een klein bedrag te koop op het internet.

“Een cybercrimineel is niet alleen maar die pukkelige puber”

Criminelen zoeken de weg van de minste weerstand met de hoogste opbrengst en een zo’n laag mogelijk risico. Maar dat is niet het enige probleem met cybercrime. Opsporing en vervolging is ontzettend moeilijk. Een hacker is niet alleen meer de pukkelige puber die uit verveling kijkt hoe ver hij kan komen in iemands computer. Het zijn steeds vaker georganiseerde bendes, die vanuit verre landen te werk gaan.

Hackhelpdesk: digitale eerstehulpverlening

Ben je gehackt en wil je weten wat je moet doen, of wil je cybercriminelen succesvol buiten de deur houden? Op de website hackhelpdesk vind je een praktisch stappenplan dat je oplossingen biedt voor jouw probleem. Dat kun jij ook met een pizzapunt in je hand. Zie de website als een digitale eerstehulpverlening waarop ook aandacht is voor preventie.

Test hier je eigen digitale veiligheid, krijg tips over hoe je in 4 stappen een hogere digitale veiligheid bereikt, lees blogs en nieuwsberichten én stel je vragen via de chatfunctie. Zorg niet alleen voor een goede deur op je woning, maar ook voor een veilige digitale omgeving. Houd die crimineel – hoe hij er dan ook uit ziet – buiten.

De website hackhelpdesk is een initiatief vanuit de City Deal Lokale Weerbaarheid Cybercrime.

Bron: hackhelpdesk.nl, hetccv.nl | Bas Goddrie

Meer info over cybercrime

Tips of verdachte activiteiten gezien? Meld het hier.

Cybercrime gerelateerde berichten