Hackers Nobelium vallen 24 landen aan

Gepubliceerd op 1 juni 2021 om 15:00

Vorige week hebben Russische hackers van 'Nobelium' opnieuw een grote cyberaanval gelanceerd. De aanvallers richtten zich op instellingen in 24 landen, de Verenigde Staten kreeg echter de meeste aanvallen voor zijn kiezen. De meeste aanvallen werden automatisch afgeslagen, in enkele gevallen slaagden de hackers erin om een backdoor te creëren.

Het Amerikaanse hard- en softwarebedrijf zegt dat overheidsorganen, denktanks, consultancybureaus en niet-gouvernementele organisaties (NGO’s) het doelwit van de hackers waren. “De aanval richtte zich op ongeveer 3.000 e-mailaccounts van meer dan 150 verschillende organisaties”, zegt Microsoft. Minimaal een kwart van de aangevallen organisaties houdt zich bezig met internationale ontwikkelingshulp, humanitaire hulp en mensenrechten. De slachtoffers komen uit 24 landen.

Russische geheime dienst SVR

Microsoft zegt dat Nobelium verantwoordelijk is voor de cyberaanvallen. De hackersgroep, die geassocieerd wordt met de Russische geheime dienst SVR, zit naar eigen zeggen ook achter de supply-chainaanval op SolarWinds. De daders wisten een achterdeur toe te voegen aan Orion Network Management Tools. Dat is software van het bedrijf SolarWinds om bedrijfsnetwerken, databases, servers en webapplicaties te monitoren en beheren.

Diverse Amerikaanse ministeries en meer dan 250 organisaties werden op deze manier getroffen, schreef The New York Times destijds. Eerder deze maand maakte SolarWinds bekend dat minder dan honderd bedrijven getroffen zijn door de beruchte Sunburst-backdoor. Al met al hadden hackers negen maanden lang toegang tot e-mailaccounts en netwerken van meerdere departementen en andere instanties.

De hackers slaagden erin om toegang te krijgen tot het Constant Contact account van USAID, de organisatie die zich bezighoudt met ontwikkelingssamenwerking. Van daaruit verstuurden de aanvallers een e-mail naar diverse organisaties. In de berichten stond een malafide link. Wie daar op klikte, installeerde zonder het te beseffen een achterdeur. Deze is door Microsoft omgedoopt tot NativeZone. Hackers konden vervolgens meerdere computers besmetten en data stelen. In deze blog geeft het Amerikaanse hard- en softwarebedrijf meer technische details over de aanval.

Microsoft slaagde erin om de meeste aanvallen automatisch af te slaan. Windows Defender blokkeert de malware die bij deze aanval is gebruikt. Microsoft is druk doende om alle slachtoffers op de hoogte te stellen van de Russische cyberaanvallen.

Ontmoeting Biden en Poetin

De Volkskrant benadrukt dat de cyberaanval op een gevoelig moment komt. Over twee weken staat er een ontmoeting op de agenda tussen de Amerikaanse president Biden en de Russische premier Poetin. Eén van de onderwerpen die bij het overleg ter sprake komt, zijn de cyberaanvallen die Rusland lanceert om binnen te dringen in Amerikaanse systemen.

In december 2020, nog voordat Joe Biden was beëdigd als de 46e president van de Verenigde Staten, beloofde hij de Russen met gelijke munt terug te betalen voor de cyberaanvallen op de Amerikaanse ministeries. Volgens hem nam zijn voorganger, Donald Trump, cybersecurity niet serieus. Zodoende troffen de Russen een land dat ‘niet was voorbereid’ op cyberaanvallen.

Afgelopen maart schreef The New York Times dat president Biden vergeldingsacties voorbereidt. Niet alleen met Rusland heeft hij een appeltje te schillen, ook met de Chinezen. Chinese hackers die opereren onder de noemer HAFNIUM, zouden actief misbruik hebben gemaakt van de zeroday exploits in Microsoft Exchange Server. Door de lekken konden kwaadwillenden a-mailaccounts raadplegen en malware installeren. De kwetsbaarheden zijn ook actief misbruikt in Nederland, zo meldde het Nationaal Cyber Security Centrum.

Another Nobelium Cyberattack
PDF – 1,8 MB 264 downloads

Bron: microsoft.com, vpngids.nl

Meer info over cybercrime

Actuele cyberaanvallen

Tips of verdachte activiteiten gezien? Meld het hier.

Cybercrime gerelateerde berichten

We hebben meer slagkracht nodig, samenleving steeds ingewikkelder

Het nieuwe kabinet moet structureel, dus jaarlijks, 1,3 miljard euro steken in de politie, het Openbaar Ministerie, de rechters, de reclassering en Slachtofferhulp. “We hebben meer slagkracht nodig”, zegt voorzitter van het College van procureurs-generaal van het OM Gerrit van der Burg in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Lees meer »

Het aantal jeugdige daders van cybercrime dat in het strafrecht terecht komt neemt toe

Er is een toename van het aantal Nederlandse jongeren dat wegens een cyberdelict wordt veroordeeld, zo blijkt uit onderzoek van het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC), het kennisinstituut voor het ministerie van Justitie en Veiligheid. Onder cyberdelicten worden verschillende zaken verstaan, zoals het inbreken op online accounts, phishing, verspreiden van malware, oplichting en cyberpesten.

Lees meer »

De gezamenlijke Europese cybereenheid is een bouwsteen om onszelf te beschermen

De Europese Commissie heeft gisteren de oprichting van een gezamenlijke Europese cybereenheid aangekondigd voor de aanpak van grote cyberincidenten. De op te richten Joint Cyber Unit moet cybersecurity communities bij elkaar brengen en samenwerking bevorderen. "Alle relevante partijen in de EU moeten voorbereid zijn om collectief te reageren en relevante informatie op een 'need to share' in plaats van een 'need to know' basis te delen", aldus de EC.

Lees meer »

Versoepeling corona maatregelen = Kansen voor cybercriminelen

Op 26 juni vervalt het advies om zoveel mogelijk thuis te werken. Deze versoepeling van de coronamaatregelen brengt risico’s met zich mee voor de (digitale) beveiliging van organisaties. Cybersecurity experts adviseren leidinggevenden en IT-afdelingen om extra alert te zijn op enkele specifieke aanvalsmethoden.

Lees meer »