Aantal brute-force aanvallen gericht op RDP in Nederland meer dan verdubbeld

Gepubliceerd op 16 juni 2021 om 07:00

Cybersecurity bedrijf ESET heeft haar eerste Threat Report van 2021 gepubliceerd. Het Threat Report, dat het huidige dreigingslandschap in kaart brengt op basis van belangrijke statistieken van detectiesystemen en opmerkelijke voorbeelden van cybersecurity-onderzoek, kijkt naar het eerste trimester van 2021 en toont ook Nederlandse statistieken en trends.

Hoog rendement op investeringen

In de eerste vier maanden van dit jaar was de pandemie wereldwijd nog steeds het belangrijkste nieuwsonderwerp, maar het werd aanzienlijk minder zichtbaar in het dreigingslandschap. “Desondanks blijven we zorgwekkende voorbeelden zien van cybercriminelen die gretig misbruik maken van actuele kwetsbaarheden en configuratie fouten, met als doel een hoog rendement op investeringen", zegt Roman Kováč.

We zien bijvoorbeeld dat er vaker en verschillende aanvallen plaatsvinden gericht op remote desktop protocol (RDP). Zo zagen we in Nederland gedurende tussen januari en april 2021 meer dan een verdubbeling (119%) in het aantal brute-force aanvallen gericht op RDP. Daarmee blijft RDP het nummer één doelwit van dit type aanvallen. Daarnaast zien we dat er in Nederland een verschuiving plaatsvindt, waarbij vaker misbruik wordt gemaakt van de BlueKeep kwetsbaarheid gericht op RDP (33%), terwijl misbruik van de kwetsbaarheid EternalBlue de afgelopen maanden 45% minder vaak plaatsvindt.

Wereldwijd zien we een verhoogd aantal cryptocurrency bedreigingen, een sterke stijging van Android banking malware detecties, en een groei in het aantal e-maildreigingen. Ook in Nederland zien wij een forse stijging in de aanwezigheid van Android dreigingen tussen januari en april van meer dan 150%. Trojan downloader agents hebben altijd al een grote rol hebben gespeeld, maar in Nederland blijft voor wat betreft e-maildreigingen vooral VBA/TrojanDownloader.Agent, de variant die alleen wordt aangetroffen in Office-documenten, groot.

Misbruik kwetsbaarheden Microsoft Exchange Server

De belangrijkste onderzoeksbijdrage in de nieuwste uitgave van het Threat Report is de ontdekking dat meerdere APT-groepen (advanced persistent threat) misbruik maken van de verschillende kwetsbaarheden die Microsoft Exchange Server afgelopen periode troffen. Daarnaast omvatten de exclusieve updates onder andere nieuwe bevindingen over de Lazarus- en Turla APT-groepen.

Het T1 2021 Threat Report geeft ook een overzicht van de belangrijkste bevindingen van onderzoekers. Naast vele andere bevindingen, waaronder een lopende reeks onderzoeken naar banking trojans in Latijns-Amerika, ontdekten onderzoekers:

  • De Kobalos-malware, die supercomputers en andere high-profile doelwitten aanvalt;
  • Operation Spalax, gericht op Colombiaanse overheidsinstanties en particuliere entiteiten;
  • Een zeer gerichte supply-chain aanval die zich richtte op online gaming in Azië;
  • En een nieuwe Lazarus backdoor die werd gebruikt om een logistieke organisatie in Zuid-Afrika aan te vallen.

Als afsluiting geeft het rapport ook een overzicht van de presentaties die onderzoekers in T1 hebben gedaan, worden aankomende presentaties aangekondigd en geeft het Threat Report T1 2021 een overzicht van deelname aan de MITRE ATT&CK® Evaluations waarbij APT-groepen Carbanak en FIN7 na werden gebootst.

ESET Threat Report T 1 2021
PDF – 4,6 MB 274 downloads

Bron: eset.com

Tips of verdachte activiteiten gezien? Meld het hier.

Cybercrime  gerelateerde berichten

Neem de controle terug over je privacy zoek met DuckDuckGo!

Online anoniem blijven: het is niet makkelijk. Veel websites gebruiken je online activiteit nu eenmaal om hun producten en diensten aan je te verkopen. De meest voor de hand liggende voorbeelden zijn natuurlijk Facebook en Google, maar daarnaast zijn er talloze andere bedrijven die je online geschiedenis gebruiken om zichzelf te promoten.

Lees meer »

Cybercriminelen werken steeds vaker samen om mkb’ers te raken

Cybercriminaliteit wordt in toenemende mate geoptimaliseerd om het lokale midden- en kleinbedrijf (mkb) te targeten. Dit blijkt uit het nieuwe BlackBerry Threat Report 2022 van BlackBerry Limited. In dit rapport worden de ontwikkelingen binnen cybercriminaliteit onder de aandacht gebracht. Het Threat Report laat daarnaast zien dat een aantal beruchte ransomware-aanvallen van vorig jaar mogelijk uitbesteed waren.

Lees meer »

Inwoners praten elkaar bij over digitale weerbaarheid

Het slachtofferschap van online criminaliteit neemt toe, de schade groeit en de weerbaarheid blijft achter. Met het project Digitaal Veilig in de Wijk, zet Den Haag vrijwilligers in om slachtofferschap onder inwoners tegen te gaan. “Het zou fantastisch zijn als we niet alleen een netwerk hebben binnen de stad, maar ook tussen de steden.”

Lees meer »

Nieuw waarschuwingssysteem voor cyberdreigingen van start

Nederlandse bedrijven en organisaties kunnen sinds gisteren een beroep doen op het 'Nederlands Security Meldpunt'. Dit is een nieuw waarschuwingssysteem voor cyberdreigingen dat ontwikkeld is door het bedrijfsleven. Met het meldpunt willen de initiatiefnemers de kwetsbaarheid van Nederlandse bedrijven verminderen en cybersecurity versterken.

Lees meer »