Daders 'high impact crimes' stappen over naar cybercrime

Gepubliceerd op 8 september 2021 om 15:00

Er is een toename van het aantal daders van 'high impact crimes', zoals woninginbraken, overvallen, straatroven en geweldsmisdrijven, dat zich met cybercrime bezighoudt. Om dit tegen te gaan is de overheid verschillende initiatieven gestart, voornamelijk gericht op jongeren. Dat stelt demissionair minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid in een voortgangsrapportage over high impact crimes.

"We zien een stijging in het aantal daders van high impact crimes die overgaan tot het plegen van online criminaliteit zoals bijvoorbeeld online fraude. Met die reden wordt vanuit de dadergerichte aanpak ingezet op een combinatie van maatregelen om online daderschap te voorkomen", stelt Grapperhaus.

Cyberrijbewijs

Volgens de minister is voor het voorkomen van cybercrime belangrijk dat kinderen zich veilig online gedragen. Samen met publieke en private partners wordt hiervoor een "cyberrijbewijs" ontwikkeld, dat mede moet voorkomen dat jongeren zich aan cybercrime schuldig maken. Verder ontwikkelt de politie in samenwerking met private partijen het programma "re_B00TCMP", dat moet voorkomen dat risicojongeren met affiniteit voor it in de cybercriminaliteit belanden.

Crimelabs

Daarnaast worden volgend jaar samen met het ministerie van Onderwijs verschillende "crimelabs" georganiseerd. Het gaat om een pilot waarbij mbo-studenten actief betrokken worden om in co-creatiesessies innovatieve ideeën te ontwikkelen om te voorkomen dat jongeren zich onder andere met cybercrime bezighouden. "De beste ideeën worden gepresenteerd en betrokken bij te ontwikkelen beleid", aldus Grapperhaus.

Voortgangsrapportage High Impact Crimes
PDF – 251,1 KB 243 downloads

Bron: tweedekamer.nl, security.nl

Meer info over cybercrime 》

Bekijk alle vormen en begrippen 》

Actuele aanvallen overzicht per dag 》

Tips of verdachte activiteiten gezien? Meld het hier.

Cybercrime gerelateerde berichten

Niet alle 'tweestapsverificatie' methodes zijn veilig

'Tweestapsverificatie' of multifactorauthenticatie (MFA) is iets wat me moeten omarmen om onze data en privacy te waarborgen. Met gebruik ervan is niet zonder gevaren. Sommige varianten van MFA zijn veiliger dan andere. Zo is het onverstandig om sms- en gesproken berichten als authenticatie middel te gebruiken, omdat deze via social engineering onderschept kunnen worden door anderen.

Lees meer »

"Aanvallen op werken op afstand nemen toe"

Cybersecurity onderzoekers hebben deze week het 'Threat Report over Q3 2020' uitgebracht. In dit rapport worden de belangrijkste statistieken van detectiesystemen samengevat en worden opmerkelijke voorbeelden van cyber security onderzoek uitgelicht. Het rapport en de bevindingen werden gepresenteerd tijdens het virtuele evenement 'ESET European Cyber Security Day - Towards a Secure Post-COVID Future'.

Lees meer »

"Ambtenaren gebruiken meer dan veertig applicaties voor videoconferencing"

De Algemene Rekenkamer onderzocht tussen juli en oktober 2020 welke communicatiemiddelen ambtenaren, ministers, staatssecretarissen en andere hooggeplaatste overheidsmedewerkers gebruiken nu ze noodgedwongen thuis zitten. Uit deze inventarisatie blijkt dat er geen uniforme afspraken zijn over de wijze waarop ze op een veilige en verantwoorde manier met elkaar kunnen communiceren. Dat brengt risico’s met zich op het gebied van informatiebeveiliging, privacy en adequate archivering van informatie.

Lees meer »

Burgers en bedrijven digiweerbaar met de City Deal

Van digitale wijkambassadeurs tot een lokale helpdesk die wordt bemand door IT-studenten. In de 'City Deal Lokale Weerbaarheid Cybercrime' gaan 8 steden, 3 ministeries, veiligheidsorganisaties en kennisinstellingen samen aan de slag om de cyberweerbaarheid te verhogen onder burgers en bedrijven. Met de ondertekening van de City Deal op 28 oktober 2020 gaat de 'City Deal Lokale Weerbaarheid Cybercrime' van start.

Lees meer »