De gevaren van de nieuwe Quantumcomputers: ‘Ontsleutelen in één minuut waar gewone computers nu 10.000 jaar overdoen’

Gepubliceerd op 24 september 2021 om 15:00

Organisaties moeten hun belangrijke data nu al tegen de dreiging van quantumcomputers beschermen, zo adviseert de AIVD in een vandaag gepubliceerde brochure. Volgens de inlichtingendienst brengt de komst van de quantumcomputer risico’s met zich mee op het gebied van informatiebeveiliging. "De algemene verwachting is dat een quantumcomputer binnen twintig jaar de huidige cryptografische standaarden kan breken", aldus de AIVD.

De inlichtingendienst waarschuwt dat nu versleuteld opgeslagen of verstuurde data onderschept kan worden en op een later moment met een quantumcomputer is te ontsleutelen. Voor gegevens die in 2030 nog steeds gevoelig zijn en geheim moeten blijven adviseert de AIVD het gebruik van encryptie die beschermt tegen aanvallen met een quantumcomputer.

Post-Quantum Cryptografie (PQC)

De migratie naar nieuwe cryptografische mechanismen is volgens de AVID een complex en tijdsintensief proces. "Houd je hier geen rekening mee en neem je te laat maatregelen? Dan loop je het risico dat je gevoelige of vertrouwelijke informatie later alsnog ontcijferd wordt", zo staat in de brochure vermeld. Om gevoelige data te beschermen raadt de AIVD het gebruik aan van Post-Quantum Cryptografie (PQC) in combinatie met een bestaand asymmetrisch algoritme.

Quantum Key Distribution (QKD)

Het gebruik van alleen Quantum Key Distribution (QKD), waarbij digitale sleutels worden uitgewisseld met technieken uit de quantummechanica, wordt afgeraden. Hiermee is gevoelige informatie namelijk niet te beveiligen tegen quantumcomputers, zo laat de inlichtingendienst weten. Met QKD wordt de identiteit van de zender en ontvanger niet vastgesteld, zijn er nog geen QKD-implementaties met een passend veiligheidsbewijs en is voor QKD de afstand beperkt doordat er een optische point-to-point verbinding nodig is.

Daarnaast richt het zich alleen op sleuteluitwisseling en niet op andere toepassingen zoals digitale handtekeningen. "Door de beperkingen in functionaliteit en de huidige onvolwassenheid van de technologie, is QKD zonder PQC volgens het Nationaal Bureau voor Verbindingsbeveiliging ongeschikt voor het beveiligen van gevoelige informatie tegen de dreiging van quantumcomputers", staat in de brochure vermeld.

Brochure Dreiging Quantumcomputers Webversie September 2021
PDF – 134,3 KB 201 downloads

WhatsApp gehackt, dat overkomt mij niet

Cybercriminelen slaagden er afgelopen jaar in om de WhatsApp-accounts van verschillende politici over te nemen. Het gaat om de accounts van leden van de Eerste en Tweede Kamer, Hoge Colleges van Staat en ambtenaren van meerdere ministeries. De oplichters probeerden op deze manier geld te verdienen, maar er hadden ook vertrouwelijke gegevens buitgemaakt kunnen worden.

Lees meer »

Moet er eerst een ramp gebeuren bij de Rijksoverheid?

Bij elf van de achttien onderzochte overheidsorganisaties is de informatiebeveiliging niet op orde. Over de gehele linie is de stand van informatiebeveiliging niet anders dan in 2019. Toch is er het afgelopen jaar vooruitgang geboekt en hebben organisatie waar de informatiebeveiliging niet op orde was daar werk van gemaakt. Dat heeft er echter niet toe geleid dat tekortkomingen en onvolkomenheden zijn opgelost.

Lees meer »

Datalekken UWV en SVB

Het Uitkeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) en de Sociale Verzekeringsbank (SVB) meldden ieder afgelopen jaar honderden datalekken bij de Autoriteit Persoonsgegevens. In de meeste gevallen ging het om post gerelateerde lekken. Beide instanties doen hun best om het aantal fouten terug te brengen.

Lees meer »

Android stalkerware in opmars

Het gebruik van mobiele stalkerware, software die stalkers stilletjes en zonder hun medeweten installeren op mobiele apparaten van slachtoffers, neemt volgens onderzoekers toe. In 2019 registreerde onderzoekers bijna vijf keer meer Android stalkerware-detecties dan in 2018, en in 2020 waren er 1,5 keer meer detecties dan in 2019. Naast de toename ontdekte het onderzoeksteam van ESET ook ernstige kwetsbaarheden in Android stalkerware-apps en hun monitoringservers. Deze kwetsbaarheden kunnen leiden tot ernstige gevolgen voor de gebruiker als ze worden uitgebuit. "Security: The Hidden Cost of Android Stalkerware" werd eergisteren op de RSA Conference gepresenteerd door onderzoeker Lukáš Štefanko.

Lees meer »

Overwacht hogere mobiele factuur?

KPN waarschuwt haar klanten voor FlutBot. Wie deze malware installeert, kan mogelijk een ‘hogere mobiele factuur’ verwachten. Dit komt omdat FluBot sms’jes verstuurt naar mensen in jouw contactlijst. “Hiermee krijgt de app het vermogen om vanuit het toestel kosten te maken via KPN of andere geïnstalleerde apps.”

Lees meer »