VDL Nedcar: "Medewerkers die in de productie zitten zijn naar huis of doen werkzaamheden die wel offline kunnen"

Gepubliceerd op 8 oktober 2021 om 07:00

Vanwege een cyberaanval donderdag houdt industrieconcern VDL er sterk rekening mee dat er bij het bedrijf ook nog vandaag verstoringen zullen zijn. Grote delen van het bedrijf, waaronder autofabriek VDL Nedcar in Born, zullen dan plat liggen.

Dat bevestigt een woordvoerder van VDL tegenover persbureau ANP.

VDL is getroffen door een cyberaanval. Een woordvoerder van het bedrijf zei dat de computerkraak de algemene bedrijfsvoering raakt. Op diverse locaties kon niet of maar gedeeltelijk geproduceerd worden. VDL Nedcar lag daardoor de hele donderdag plat.

E-mails en productie

De woordvoerder kon nog niet veel zeggen over de algehele impact. Alle offline-activiteiten kunnen doorgaan, maar de online systemen bij het bedrijf zijn uitgeschakeld. Zo is het voor medewerkers niet mogelijk om e-mails te sturen. Doordat veel processen verregaand zijn geautomatiseerd en gedigitaliseerd, raakt de aanval ook de productie.

Naar huis toe

Bij de autofabriek in Born ging de ochtendshift wegens de aanval niet door. Ook in de middag werden er geen auto's voor BMW in elkaar gezet. "Medewerkers die in de productie zitten zijn naar huis of doen werkzaamheden die wel offline kunnen", zei een woordvoerder over de autofabriek.

Negentien landen

Onder de vlag van VDL vallen 105 bedrijven, actief in negentien landen. De zegsman meldde dat al die bedrijven "in meer of mindere mate" te maken hebben met de cyberaanval. Maar per dochteronderneming zijn de problemen verschillend van aard en omvang. "Daar kan ik geen uniforme uitspraken over doen."

Onderzoek

Over de aard van de cyberaanval deed VDL geen uitspraken. Alles is nog in onderzoek, liet het bedrijf weten. Of er aangifte is gedaan, kon het bedrijf ook niet zeggen. Ook niet of er losgeld is geëist.

VDL

Voor VDL werken ruim 15.000 medewerkers. De VDL-bedrijven zijn onderverdeeld in vier divisies: Toeleveringen, Autoassemblage, Bussen en Eindproducten. Het bedrijf was vorig jaar goed voor een omzet van 4,7 miljard euro.

Alles liep vast

"Onze IT-mensen kregen meldingen en vervolgens liep het hier vast", zegt woordvoerder Miel Timmers van VDL. Naast VDL NedCar bestaat het bedrijf uit ruim honderd dochterbedrijven. Een handvol in Limburg, de meeste VDL-bedrijven zitten in Noord-Brabant. Ook heeft het bedrijf vestigingen in Azië en Amerika.

Waar de hack vandaan komt is nog onduidelijk. Ook of er bijvoorbeeld losgeld geëist is. 

Extra vervelend

Voor VDL Nedcar is de productiestop extra vervelend omdat het bedrijf ook al geplaagd wordt door een wereldwijd tekort aan chips. Daardoor is de autoproductie al een aantal keer stilgelegd. Naar verwachting gaat dat ook de komende tijd nog gebeuren. De achterstand in de productie van BMW's en Mini's zal op enig moment moeten worden ingehaald.

Schadepost

In Nederland wordt jaarlijks 1 op de 5 bedrijven getroffen door een cyberaanval, liet het ministerie van Economische Zaken eerder onderzoeken. De gemiddelde schadepost is 63.000 euro en dat loopt de laatste jaren snel op.

Bron: vdlgroep.com, 1limburg.nl

Actuele aanvallen overzicht per dag 》

Ernstige kwetsbaarheden 》

 

Tips of verdachte activiteiten gezien? Meld het hier.

Meer nieuws

Koninklijke Reesink: waarschijnlijk gaat het om miljoenen euro’s

De Nederlandse landbouwdistributeur 'Royal Reesink' is slachtoffer geworden van een aanval met ransomware. Het Apeldoornse bedrijf, dat in 10 landen vestigingen heeft en in 2019 een omzet had van bijna 1 miljard euro, lag sinds begin juni plat. Zeventig procent van de 35 aangesloten bedrijven werd geraakt door de digitale aanval. 

Lees meer »

'Elke 7,5 seconden verschijnt er een nieuwe malware Android-app'

Deze week heeft G Data CyberDefense weer zijn jaarlijkse mobile malware analyse uitgebracht. Hieruit blijkt dat er opnieuw een negatief record is aan Android-malware. Het afgelopen jaar identificeerden experts maar liefst 4.18 miljoen nieuwe schadelijke Android-malware apps. Vorig jaar was er ook al een record te melden en lag de hoeveelheid op 4.12 miljoen.

Lees meer »

De Belastingdienst "Uw openstaande schuld is na meerdere herinneringen niet voldaan"

Momenteel komen er veel vragen binnen bij Cybercrimeinfo.nl over het betalen van belastingschuld, de meeste berichten beginnen met "Uw openstaande schuld is na meerdere herinneringen niet voldaan", zo begint een phishing bericht meestal dat recentelijk uit naam van de Belastingdienst werd verstuurd en het is niet de enige. De afgelopen weken ontving de fiscus veel meer meldingen van phishing dan normaal. Het gaat zowel om e-mails als sms'jes, phishing en smishing dus.

Lees meer »

Ethical Hacker PH-CybSec: "Mijn meest dankbare Hack"

Etisch hacker PH-SybSec antwoord meestal met een knipoog en een brede lach, als iemand aan hem vraagt: “Wat doe jij nu eigenlijk precies voor werk?” Eigenlijk ben ik een “legale crimineel!” Ik denk als een boef, maar met het doel om mensen en bedrijven te helpen hun computerbeveiliging te verbeteren. Hacken is per definitie illegaal, mits je vooraf duidelijke toestemming hebt om een hack uit te voeren en is overeengekomen wat er wel en niet bij het onderzoek hoort. Dat heet White-Hat hacken.

Lees meer »

700 aangiften per week "In eerste vier maanden 2020 al meer dan geheel 2019"

De afgelopen maanden is het aantal meldingen en slachtoffers van 'hulpvraagoplichting' sterk toegenomen. Vooral sinds we sociale media als gevolg van de corona-lockdown veel intensiever gebruiken om met vrienden en familie in contact te blijven, slaan oplichters grootschalig toe. De Fraudehelpdesk heeft in de eerste vier maanden van 2020 al meer meldingen over hulpvraagoplichting ontvangen dan in heel 2019. Sinds het eind april mogelijk werd om online aangifte te doen van 'vriend-in-noodoplichting', is het aantal aangiften toegenomen van 300 naar 700 per week. Nederlandse banken hebben in de lockdown-maanden maart, april en mei van dit jaar ruwweg drie keer zoveel meldingen van oplichting via sociale media ontvangen als in de laatste drie maanden van 2019. In mei ontvingen de banken naar schatting zo’n 70 meldingen per dag.

Lees meer »