Bijna alle bedrijven die de cloud gebruiken ervaren datalekken

Gepubliceerd op 15 oktober 2021 om 07:00

Zowat alle bedrijven (98%) hebben de afgelopen 18 maanden een datalek gehad. Tweederde had zelfs drie of meer van deze incidenten. Dit blijkt uit een onderzoek van Ermetic, een cloud infrastructuur beveiligingsplatform.

Afgelopen woensdag bracht het cloudbeveiligingsbedrijf een rapport uit over de stand van de cybersecurity in de Verenigde Staten. De bedrijven die zijn onderzocht vallen binnen de volgende branches:

  • Bankensector (13%)
  • Gezondheidszorg (11%)
  • Apothekers (12%)
  • Bouwsector (11%)
  • Retail (11%)
  • Softwareontwikkeling (11%)
  • Overige sectoren (31%)

Gebrek aan zichtbaarheid in cloud infrastructuur

Bijna tweederde van de chief information security officers (CISO’s) stelt dat er een gebrek aan zichtbaarheid is in de cloud infrastructuur. Daarnaast zeggen zij dat er inadequaat gehandeld wordt met het geven van toegang.

“Ondanks dat bijna 70% van de bedrijven meer dan 25 uur per week in cloud identity management steekt, toont het onderzoek aan dat 83% minstens één toegangsgerelateerde cloud datalek had”, zegt Shai Morag, CEO van Ermetic. Cloud identity management is de controle op wie er wel en geen toegang heeeft tot bepaalde bestanden en informatie.

Een effectief cloud infrastructuur beveiligingssysteem moet op identiteiten, toegang en privileges focussen om echt te beschermen tegen cybersecurityrisico’s. Veel bedrijven gebruiken commerciële – of zelfs gratis – cloudsystemen om de beveiliging ervan te waarborgen. Deze systemen geven echter niet altijd genoeg inzicht.

Least privilege

De meeste ondervraagde CISO’s (92%) geven aan dat hun organisatie least privilege probeerde in te stellen, maar dat dit niet lukte. Least privilege is een methode die strikt is in welke privileges gebruikers, programma’s en processen krijgen. Hierdoor krijgen gebruikers slechts de informatie te zien die ze nodig hebben. Door toegang tot alle informatie te beperken, beperk je de kans op het lekken van data.

Hoewel de meeste bedrijven probeerden deze methode te implementeren, is het bij de meesten niet gelukt. De helft van de grotere organisaties zegt de implementatie lastig en tijdrovend te vinden. Ze hebben te weinig personeel of expertise in huis, of gebruikten meerdere cloudprogramma’s.

Betrouwbare cloudsystemen

Naast het implementeren van de least privilege methode, zijn er andere stappen die bedrijven kunnen zetten om veilig in de cloud te werken.

Het begint met het gebruik van sterke wachtwoorden en beperkte toegang. Een tweede belangrijke stap is om alleen met veilige en betrouwbare cloudsystemen te werken. Let er bijvoorbeeld op dat de provider geaccrediteerd is met certificaten zoals de ISO 27001 en dat deze geen vreemde ‘kleine lettertjes’ heeft in het contract. Meer tips voor het kiezen van een goede cloudservice vind je op cloudindustryforum.org.

Het helpt hierbij om een strak beleid te hebben over het cloudgebruik. Uit Ermetics onderzoek blijkt dat het beleid nu gefragmenteerd is. Door beslissingen op verschillende niveaus te maken, loopt informatie via verschillende personen. Zoals eerder gezegd, meer mensen met toegang, leidt tot meer kans op problemen.

Ermetic Idc Survey Report State Of Cloud Security 2021
PDF – 719,4 KB 234 downloads

Bron: ermetic.com, vpngids.nl

Meer info over datalekken 》

Ernstige kwetsbaarheden 》

Meer rapporten bekijken of downloaden 》

 

Tips of verdachte activiteiten gezien? Meld het hier.

Datalekken gerelateerde berichten