Digiweerbaar met de Cyber Sessies: Aflevering 2 'Hoe groot is de kans om te worden gehackt?'

Gepubliceerd op 23 april 2022 om 09:00

De dreiging en impact van cyberaanvallen groeit met de dag. Meer en meer mensen en MKB'ers worden slachtoffer van online criminelen. Opvallend is dat we nog altijd en masse heel naïef in de wedstrijd staan, want zo'n hack zal jou toch niet overkomen?

De kans om te worden gehackt, groeit

In deze aflevering spreekt presentator Remy Gieling met drie kopstukken uit de wereld van online veiligheid; Daniël Verlaan (techjournalist RTL Nieuws), Frank Groenewegen (partner Cyber Risk Deloitte Nederland) en Ronald Prins (Hunt & Hackett). De drie deskundigen gaan in op vragen als: Hoe groot is de kans om als bedrijf of burger te worden gehackt? Welke soorten digitale aanvallen zijn er? Wat kunnen we leren van hacks uit het verleden? En wat kun je doen om je tegen cybercriminaliteit te beschermen? 

Groenewegen: 'Tegenwoordig zie je dat veel bedrijven die worden gehackt zelfs het journaal en de kranten halen. Ze komen volledig plat te liggen met alle gevolgen van dien. Cybercrime wordt alleen maar groter. Tijd om aan de slag te gaan!' Verlaan vult aan: 'Hoe het met de cyber security van bedrijven en burgers is gesteld, vraag je? Dat is eigenlijk belabberd. De onwetendheid bij veel burgers vloeit door naar het bedrijfsleven. De beperkte kennis neem je namelijk mee. Als medewerker klik je dan toch even op die phishingmail. Lang verhaal kort: ik hoop dat de basiskennis die we inmiddels anno nu zouden moeten hebben de komende jaren verbetert.'

Terugkerend item in Cyber Sessies is hoe bekende bedrijven zich tegen cyberaanvallen wapenen. Deze week is verslaggever Suzanne Blonk over de vloer bij Neerlands grootste beveiligingsbedrijf Fox-IT. Sinds 1999 helpen zij bedrijven bij cyberaanvallen. Leer welke criminele aanvallen vaak voorkomen en wat ertegen te doen is. 

5 tips om hackers buiten te houden

Wekelijks wordt de uitzending met een aantal praktische tips afgesloten. Voor bedrijven, voor burgers. Deze week haalt Verlaan zijn lijstje met vijf standaard basistips aan. Van werken met sterke wachtwoorden die je via een password manager kunt maken tot het leren herkennen van phishing en het maken van online en offline back-ups. Bekijk de volledige aflevering voor meer tips.

Elke week op Cybercrimeinfo posten we een aflevering van deze Cyber Sessies. Vandaag aflevering 2, 'Hoe groot is de kans om te worden gehackt?'

Bron: youtube.com, RTLZ, eset.com, rtlnieuws.nl

Bekijk alle vormen en begrippen

 

Heeft u tips of verdachte activiteiten gezien online? Neem dan contact op met Cybercrimeinfo.

Meer actueel nieuws

Digitale fraude, oplichting meldingen week 23-2021

Het melden van 'digitale oplichting' pogingen is belangrijk, door het melden kunnen we andere potentiële slachtoffers behoeden voor het te laat is. Heb je een phishing mail, smishing bericht of werd je gebeld en vertrouw je het niet? Laat het ons, of onze collega's van Opgelicht?!, Radar, Kassa, of Fraudehelpdesk dan weten, want Samen bestrijden we cybercrime / digitale fraude. Ben je slachtoffer geworden van oplichting doe dan 'altijd' aangifte bij de politie.

Lees meer »

8 jaar cel geëist voor deelneming aan IS en drugshandel via Darkweb

Het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie (OM) heeft gisteren in de rechtbank Rotterdam acht jaren gevangenisstraf en de oplegging van een GVM-maatregel geëist tegen een 35-jarige man uit Utrecht. Hij heeft zich volgens het OM schuldig gemaakt aan deelneming aan de terroristische organisatie Islamitische Staat, het versturen van hard- en softdrugs via de post, drugshandel via het Darkweb en het opzoeken en bekijken van kinderporno op het Darkweb.

Lees meer »

11 miljoen, betalen aan cybercriminelen lijkt de norm!?

De Amerikaanse tak van vleesverwerker JBS bevestigt dat het 11 miljoen dollar heeft betaald aan hackers. Op deze manier wilde de grootste vleesproducent ter wereld het risico voor klanten verkleinen. Op het moment dat het bedrijf het losgeld aan de aanvallers betaalde, was het grootste deel van het productieproces al weer operationeel.

Lees meer »

Computersystemen Nederlandse politie, “Het enige wat we zeker wisten: de Russen zijn binnen”

In 2017 wisten Russische hackers diep binnen te dringen in de computersystemen van de Nederlandse politie. Die had op dat moment zijn handen vol met het strafrechtelijk onderzoek naar het neerschieten van vlucht MH17. De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) kwam de hack op het spoor. Deze ontdekking leidde tot ‘grote paniek’. Of en welke informatie door de hackers is buitgemaakt, is onbekend.

Lees meer »

Operatie Trojan Shield groot succes 800 aanhoudingen

De FBI heeft wereldwijd 800 man gearresteerd en bijna 50 miljoen dollar in beslag genomen. Daarvoor luisterde de Amerikaanse handhavings- en opsporingsdienst achttien maanden lang versleutelde communicatie van criminelen af. De arrestaties zijn verricht in zestien landen, waaronder Nederland.

Lees meer »

Overzicht cyberaanvallen week 22-2021

De Zweedse gezondheidsdienst sluit SmiNet af na hack pogingen, New York Pizza slachtoffer van doxwaring en VS gaat ransomware zelfde prioriteit als terrorisme geven. Hier het overzicht van afgelopen week en het nieuws van dag tot dag.

Lees meer »