Digiweerbaar met de Cyber Sessies: Aflevering 6 'Zonder voorzorgsmaatregelen ga je een keer nat'

Gepubliceerd op 21 mei 2022 om 08:00

Uit cijfers van het CBS blijkt dat het afgelopen jaar zeker 2,5 miljoen personen en bedrijven slachtoffer van cybercriminelen zijn geworden. Wat kun je doen om je tegen cyberaanvallen te beschermen? Remy Gieling spreekt hierover met drie kopstukken uit de wereld van online veiligheid; Hans de Vries (CEO NCSC), Evelien Bras (directeur FERM, haven Rotterdam) en Dave Maasland (CEO ESET Nederland). 

De drie deskundigen gaan in op vragen als: Hoe komt het dat nog altijd ruim de helft van de Nederlandse bedrijven aangeeft niet goed op een hack te zijn voorbereid? Wat moet je doen als je digitaal wordt aangevallen? Hoe kun je een cyberaanval oefenen? En hoe zal cybercrime zich de komende jaren ontwikkelen?

'Het is code oranje'

Maasland stelt dat het niet de vraag is of, maar wanneer je door een hack wordt geraakt. Daarom is het cruciaal om goed voorbereid te zijn voor het geval dat. "Eigenlijk zou iedereen een digitaal vluchtplan moeten hebben, iets waar simpele zaken bij een digitale aanval in staan vermeld. Wie bel ik bij een hack? Wordt er wel of niet bij een hack betaald? Leg vooraf bepaalde keuzes vast, bewaar de plannen vooral ook offline en denk na of een cyberverzekering iets voor je is."

Ook De Vries stelt dat er veel misère kan worden voorkomen als er van tevoren over een cyberaanval is nagedacht. "Ten eerste is het heel belangrijk dat je je digitale veiligheid en hoe op een cyberaanval te reageren, hebt georganiseerd. Daarnaast is het essentieel om het structureel in de organisatie in te regelen, onze afhankelijkheid van de digitale wereld is inmiddels veels te groot. En ten derde is cyber 'Chefsache.' De hoogste baas moet zelf de verantwoordelijkheid pakken."

Bras laat weten dat ze bij de haven van Rotterdam recentelijk nog een cyber sessie hebben georganiseerd. "Oefenen is heel goed, maar wat oefen je? Voor elk bedrijf begint het bij het bouwen van scenario's en dreigingen. Daarnaast draait het om samenwerken, want de ontwikkelingen gaan zo snel dat niemand het meer alleen kan bijhouden. En tot slot, zorg dat iemand die dicht bij de chef staat verantwoordelijk is voor digitale veiligheid. Cyber kun je niet meer uitbesteden."

Beter beveiligd dan de buren

Terugkerend item in Cyber Sessies is hoe bekende bedrijven zich tegen cyberaanvallen bewapenen. Deze week is verslaggever Suzanne Blonk over de vloer bij Frank Groenewegen van Deloitte. Als partner Cyber Risk helpt hij complexe bedrijven met hun cyberveiligheid. Wat zijn volgens hem voor MKB'ers do's en dont's om hacks te voorkomen? 

Elke week op Cybercrimeinfo posten we een aflevering van deze Cyber Sessies. Vandaag aflevering 6, 'Zonder voorzorgsmaatregelen ga je een keer nat'

Bron: youtube.com, RTLZ, eset.com, rtlnieuws.nl

Bekijk alle vormen en begrippen

 

Heeft u tips of verdachte activiteiten gezien online? Neem dan contact op met Cybercrimeinfo.

Meer actueel nieuws

Nieuwe Malware 'Mirai-variant' besmet IoT-apparaten

Onderzoekers hebben een nieuwe variant van de beruchte Mirai-malware ontdekt die dertien verschillende exploits gebruikt om Internet of Things-apparaten (IoT) te infecteren. De exploits maken misbruik van bekende kwetsbaarheden in digitale videorecorders, routers en andere apparaten.

Lees meer »

Eis: jarenlange celstraffen voor online drugsverkopers darkweb

Drugsdealers, versie 2.0. Zo betitelden maandag de officieren van justitie van het Landelijk Parket vier mensen die worden verdacht van de grootschalige verkoop van drugs. De verdachten waren eerst actief via de door politie en OM neergehaalde Hansa Market op het darkweb. Als het aan het OM ligt gaan drie mannen daarvoor 6,5 jaar de cel in, een vrouw 24 maanden waarvan 8 voorwaardelijk. Bovendien kondigde het OM een ontneming van in totaal meer dan 2 miljoen euro aan. De rechtbank Rotterdam behandelt de zaak deze week. Woensdag is de laatste dag.

Lees meer »

Check dan Klik!

Minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) trapte vandaag tijdens de Landelijke Veiligheidsdag in Almere de publiekscampagne Eerst checken, dan klikken af. De campagne roept mensen op zich beter te beschermen tegen phishing en andere vormen van internetcriminaliteit. Ook tekenden Grapperhaus, staatssecretaris Keijzer (EZK) en een groot aantal bedrijven en brancheorganisaties het convenant ‘Preventie cybercriminaliteit’. Zij trekken samen op in de strijd tegen internetcriminaliteit.

Lees meer »

FIOD en OM halen witwasmachine voor cryptovaluta offline

De FIOD en het Openbaar Ministerie hebben op 22 mei een van de grootste online mixers voor cryptovaluta offline gehaald. Het gaat om Bestmixer.io. Met deze actie wordt een grote slag toegebracht aan het verhullen van criminele geldstromen via het mixen van cryptovaluta zoals bitcoins.

Lees meer »

Jongeren bestraft voor betrokkenheid bij internetoplichting

Voor 23 jongeren uit Rotterdam, in de leeftijd van 15 tot 22 jaar, zag afgelopen weekend er anders uit dan verwacht. Zij zaten een dag op het politiebureau op verdenking van betrokkenheid bij internetoplichting en witwassen. Op het politiebureau waren reclasseringsmedewerkers, rechercheurs , officieren van justitie en een advocaat aanwezig, om de jongeren diezelfde dag nog te wijzen op hun gedrag en zo nodig een straf op te leggen.

Lees meer »