Politie pakt zes verdachten op voor betaalfraude via Whatsapp

Gepubliceerd op 7 mei 2019 om 12:38
De criminelen stuurden betaalverzoeken van 1 cent, die slachtoffers naar een phishingsite leidden

De politie heeft zes verdachten opgepakt die in verband worden gebracht met fraude via Whatsapp (betaal app fraude). De criminelen stuurden betaalverzoeken van 1 cent, die slachtoffers naar een phishingsite leidden.

Online marktplaatsen

Veel mensen kopen en verkopen tweedehands goederen op online marktplaatsen. Maar zij zijn niet de enige die zich hier ophouden. Ook criminelen maken gebruik van verkoopsites om nietsvermoedende verkopers op te lichten. Na verschillende aangiftes in Laren en Blaricum heeft de politie zes verdachten aangehouden. Ontdek hoe u zich kunt beschermen tegen deze vorm van phishing én hoe u geen geldezel wordt.

Aangiftes

Het komt vaker voor dat de politie in een korte periode meerdere aangiftes binnenkrijgt over eenzelfde soort fraude met betaalapps van banken. Onlangs was dit het geval in Laren en Blaricum. Vanaf december 2018 ontvingen we ruim veertig aangiftes waarbij een zogenaamde geïnteresseerde koper op Marktplaats de slachtoffers geld afhandig probeerde te maken via een 1 cent betaalverzoek. Hierbij werden diverse slachtoffers ook bedreigd en afgeperst.

Na onderzoek zijn van januari tot en met maart zes verdachten opgepakt. Zij worden verdacht van computervredebreuk (hacking), oplichting, bedreiging en/of afpersing. Twee van de zes verdachten waren zogenoemde geldezels. De geldezels zijn twee jongens van 15 en 16 jaar uit Bussum en Hilversum. De andere vier verdachten zijn drie jongens van 16 jaar uit Nederhorst den Berg, Hilversum en Huizen en een man van 19 uit Hengelo. De 16-jarige verdachte uit Huizen en de 19-jarige verdachte zitten nog vast. Het onderzoek loopt nog.

Bron: Politie

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.