Zeventien arrestaties na WhatsAppfraude

Gepubliceerd op 24 augustus 2019 om 10:24
Zeventien arrestaties na WhatsAppfraude

De afgelopen week heeft de politie zeventien personen aangehouden voor Betaal-App-Fraude. De zeventien worden ervan verdacht dat ze hun bankrekening ter beschikking hebben gesteld en zo hebben meegewerkt aan de fraude. Het gaat om zogenoemde ‘geldezels’ (money mules).

De arrestanten, in de leeftijd van 16 tot 72 jaar, komen uit Apeldoorn en omgeving. Ze zouden meer dan 80.000 euro hebben buitgemaakt.

Dader lijkt een bekende

Bij deze vorm van Betaal-App-Fraude, ook wel aangeduid als whaling, doet de dader zich voor als een bekende en wordt het slachtoffer gevraagd geld over te maken. De dader doet zich bijvoorbeeld voor als een zoon of dochter die de telefoon is kwijtgeraakt en daarom een nieuw nummer heeft. Vaak is het WhatsApp-profiel voorzien van een foto van de dochter of zoon, die door de dader(s) van Facebook is gehaald.

Geldezel

De dader vraagt vervolgens om geld, bijvoorbeeld omdat de bankapp nog niet op de nieuwe telefoon zit. Het geld moet worden overgemaakt naar een rekening waarvan het slachtoffer veronderstelt dat die van de bekende is. Het verzoek wordt bijvoorbeeld gedaan in de vorm van een Tikkie of een link. In werkelijkheid is het een nummer van een geldezel; iemand die zijn/haar rekening ter beschikking stelt aan criminelen. Het beschikbaar stellen van een bankrekening voor fraude is strafbaar.  

De politie kreeg uit het hele land meldingen van deze vorm van Betaal-App-Fraude en begon een onderzoek. Het onderzoek is gedaan door het basisteam in Apeldoorn in samenwerking met het  Cybercrimeteam van de politie Oost-Nederland onder leiding van het Openbaar Ministerie Oost-Nederland. Veel van de aangiftes waren te herleiden naar rekeningen van personen uit Apeldoorn en omgeving. Op 18 december moeten de verdachten zich voor de politierechter verantwoorden of op een zogenoemde TOM-zitting.

Bron: Politie

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.