Whaling


'Whaling' is een specifieke vorm van phishing die is gericht op bedrijfsleiders, managers, CEO's en dergelijke. Het verschilt van gewone phishing doordat bij whaling de e-mails of webpagina's in het bijzonder gericht zijn op deze doelgroep en meestal op persoon. (spearphishing)

Het doel van whaling is het bemachtigen van gevoelige informatie en financiële informatie van grote bedrijven.

Van tevoren wordt uitgebreid onderzoek gedaan naar deze persoon waardoor de e-mail  gepersonaliseerd is en van een vertrouwd e-mailadres lijkt te komen. Hierbij gebruikt men vaak social engineerings technieken of OSINT.

De term whaling slaat enerzijds op de grootte van de bedragen van de fraude. Anderzijds op de personen die benaderd worden, dit zijn personen met een hoge positie  en een belangrijke rol binnen het bedrijf.

De bekendste vorm van whaling is CEO fraude.Maart 2023
Juni 2022

203 verdachten aangehouden in internationaal onderzoek “Operation SKEIN”

Het Rotterdamse cybercrimeteam (CCT) speelde een sleutelrol in een groot internationaal fraude- en witwasonderzoek genaamd “Operation SKEIN”. Op 30 mei 2022 werden in Dublin een 27-jarige man en een 25-jarige vrouw aangehouden door de Ierse politie op verdenking van witwassen en deelname aan een criminele organisatie. Het totaal van de aanhoudingen komt hiermee op 203 verdachten.

Lees meer »
Februari 2022
September 2021

CEO fraude nu en in de toekomst

Waar oplichters zich vroeger vooral op de gewone burger richtten, komt het nu steeds vaker voor dat criminelen hun snelle babbeltruc aan de deur inruilen voor een cyberaanval op lange termijn, met uitzicht op een aanzienlijk hogere opbrengst. Een van de meest populaire oplichtingstechnieken staat bekend als CEO fraude. Wat is dit precies, en hoe werkt het? We duiken in de wereld van CEO fraude om je te leren hoe je het fenomeen herkent en hoe je jezelf en jouw organisatie er tegen wapent.

Lees meer »
December 2020
Juni 2020
Mei 2020
April 2020
Oktober 2019
April 2019
Februari 2019

Elektronicafabrikant Elco failliet door CEO Fraude

CEO-fraude is de aanleiding geweest voor het bankroet in december van elektronicafabrikant Elco, zo blijkt uit het faillissementsverslag van curator Geurt te Biesebeek. Bij deze steeds vaker voorkomende vorm van internetfraude doen criminelen zich in e-mails voor als directeur of andere belangrijke persoon in een organisatie. Ze geven een medewerker van de financiële afdeling opdracht direct geld over te maken voor bedrijfsdoeleinden.

Lees meer »
November 2018