Noord-Koreaanse crypto-overvallen: Een analyse van $ 2 miljard aan diefstallen sinds 2018

Gepubliceerd op 24 augustus 2023 om 15:00

EN: Click here and choose your language using Google's translation bar at the top of this page ↑ 

In de wereld van digitale valuta hebben Noord-Koreaanse hackers een verontrustende reputatie opgebouwd. Met een geschatte buit van $2 miljard aan cryptocurrencies in de afgelopen vijf jaar, vormen deze cyberaanvallen een ernstige bedreiging voor de financiële stabiliteit en veiligheid van het crypto-ecosysteem.

De Omvang van de Aanvallen

 • Algemene Statistieken

In de afgelopen vijf jaar hebben Noord-Koreaanse hackers meer dan $2 miljard in cryptocurrencies gestolen. In 2023 alleen al hebben ze $200 miljoen in cryptocurrency gestolen. De omvang van de Noord-Koreaanse cyberaanvallen wordt geschat op tien keer de grootte van aanvallen door andere kwaadwillende partijen.

 • Recordjaar 2022

2022 was een recordjaar voor deze cybercriminelen, waarbij meer dan $800 miljoen aan cryptocurrency, voornamelijk Bitcoin, werd ontvreemd. Dit omvatte de aanval op DeFi-protocollen, met name de roof van het Ronin Bridge.

 • Impact op de Wereldeconomie

Deze aanvallen hebben niet alleen invloed op individuele slachtoffers, maar ook op de wereldeconomie. De gestolen fondsen worden vaak gebruikt om illegale activiteiten te financieren, waaronder terrorisme en wapenhandel.

Doelwitten en Technieken

 • Opportunistische Aanvallen

De Noord-Koreaanse hacks zijn opportunistisch en hebben geleid tot ongekende winsten. In recente jaren hebben ze zich bijna uitsluitend gericht op het DeFi-ecosysteem, met name cross-chain bruggen.

 • Geavanceerde Technieken

Ze hebben gebruik gemaakt van phishing, supply chain-aanvallen, en het compromitteren van privésleutels en seed-zinnen. Deze technieken worden steeds geavanceerder en moeilijker te detecteren.

 • Belangrijke Aanvallen

Ronin Bridge Hack

Een van de meest opvallende aanvallen was de diefstal van $625 miljoen van Ronin Bridge in maart 2022. Dit was een onderdeel van de $800 miljoen die Noord-Korea in 2022 heeft gestolen in drie aanvallen tegen cross-chain bruggen.

Atomic Wallet Hack

In juni 2023 richtten de hackers zich op Atomic Wallet, wat resulteerde in de diefstal van ongeveer $100 miljoen aan cryptocurrency. De gestolen fondsen werden witgewassen via complexe technieken, waaronder geautomatiseerde softwareprogramma's, mixers en cross-chain swaps.

 • Andere Opmerkelijke Aanvallen

Naast de bovengenoemde aanvallen hebben Noord-Koreaanse hackers ook andere grote hacks uitgevoerd, waaronder aanvallen op grote beurzen en financiële instellingen. Deze aanvallen hebben geleid tot aanzienlijke financiële verliezen en hebben het vertrouwen in de crypto-industrie ondermijnd.

Geld Witwassen

 • Evolutie van Witwasmethoden

Noord-Koreaanse hackers zijn steeds bedrevener geworden in on-chain witwaspraktijken. Ze hebben hun aanpak aangepast als reactie op strengere sancties, wetshandhavingsoperaties en verbeterde blockchain-traceringstools. De gestolen cryptocurrencies werden vroeger via exchanges omgezet, maar dit is geëvolueerd naar zeer complexe ‘meertraps witwasprocessen’.

 • Impact op de Crypto-Industrie

Deze geavanceerde witwasmethoden hebben een diepgaande impact op de integriteit en het vertrouwen in het crypto-ecosysteem. Ze ondermijnen de transparantie en traceerbaarheid die inherent zijn aan blockchain-technologie.

 • Bestrijding van Witwassen

De strijd tegen witwassen in de crypto-industrie is een complexe uitdaging. Het vereist samenwerking tussen overheden, regelgevende instanties en de crypto-industrie zelf. Innovatieve technologieën en regelgevende kaders zijn essentieel om deze dreiging effectief aan te pakken.

De Impact en Reactie

 • Individuele Veiligheid

Hoewel de belofte van Bitcoin en financiële autonomie verleidelijk zijn, is het belangrijk voor individuen om waakzaam te blijven. De noodzaak voor robuuste beveiligingsmaatregelen blijft toenemen.

 • Overheidsreactie

Overheden en internationale organisaties moeten samenwerken om deze dreiging het hoofd te bieden. Strengere regelgeving en samenwerking tussen landen kunnen helpen om de activiteiten van deze hackers te beperken.

 • Positieve Trends

Er is een lichte afname van Bitcoin-gerelateerde hacks in het eerste kwartaal van 2023, wat lijkt te correleren met strengere maatregelen tegen cryptomixers. Dit toont aan dat gerichte maatregelen effect kunnen hebben.

 • Toekomstige Uitdagingen en Kansen

De toekomst van de strijd tegen cybercriminaliteit in de crypto-industrie is zowel veelbelovend als uitdagend. Terwijl technologie en regelgeving evolueren, zullen ook de technieken van de hackers zich ontwikkelen. Voortdurende waakzaamheid, innovatie en samenwerking zijn essentieel om deze dreiging effectief aan te pakken.

Conclusie

De Noord-Koreaanse crypto heists zijn een verontrustend fenomeen in de wereld van digitale valuta. De geavanceerde technieken, de omvang van de aanvallen en de impact op individuen en het bredere ecosysteem onderstrepen de noodzaak voor waakzaamheid, robuuste beveiliging en internationale samenwerking. De strijd tegen deze dreiging is een voortdurende uitdaging die gezamenlijke inspanningen en een proactieve aanpak vereist.

Bron: trmlabs.com

Meer info over crypo crime of alle begrippen en vormen van A tot Z

Heeft u vragen omtrent cybercrime, digitale criminaliteit, fraude, oplichting, darkweb of cybersecurity? Onze 'AI-chatbot-assistent-cybercrime' staat voor u klaar. Voor vragen aangaande strafrecht of strafvordering kunt u bij onze 'AI-chatbot-assistent-criminal-law' terecht. Klik hier om van onze AI-chatbots gebruik te maken.

Meer crypto crime nieuws

Een herstelzin of seed phrase biedt dezelfde mogelijkheden om uw crypto’s te plunderen als de privé sleutel

Oplichters deinzen nergens voor terug als het aankomt op het stelen van cryptocurrency. Sommigen proberen schaarse mining-apparatuur te verkopen, anderen lokken slachtoffers in de val met geschenken van cryptobeurzen of Elon Musk zelf, of plaatsen zelfs screenshots op openbare platforms met wachtwoorden voor cryptowallets en verdienen zo “commissies” van crypto-investeerders die verleid zijn door het vooruitzicht van een gratis lunch. Vandaag vertellen we u over een 'nieuwe nep-weggeefactie' en onderstrepen we nogmaals waarom de herstelzin voor uw cryptowallet met uw leven moet worden bewaakt.

Lees meer »