Crypto Crime


Wat is Cryptojacking?

Om te begrijpen wat 'Cryptojacking' is, moet je begrijpen wat cryptomunten zijn en hoe je er geld mee kan verdienen. Cryptomunten zijn virtuele munten. Er bestaan momenteel honderden cryptomunten maar bekendste variant is de Bitcoin.

Om een Bitcoin of een andere cryptomunt te verkrijgen en dus geld te verdienen, moet een computer veel berekeningen uitvoeren die een grote hoeveelheid energie (CPU) vereisen. Voor deze berekeningen wordt een computer of smartphone beloond met Bitcoins. Dit proces wordt 'cryptomining' genoemd.

Aangezien het aantal berekeningen, nodig om geld te verdienen, zeer hoog is, zijn steeds meer toestellen nodig om deze berekeningen uit te voeren. Net daarom proberen miners toegang te krijgen tot jouw toestel om het dan zonder jouw medeweten te kunnen gebruiken om cryptomunten te verzamelen. Wanneer dit gebeurt spreken we over 'Cryptojacking'.

Hoe kan je cryptojacking opmerken?

Op het ogenblik dat de cryptominer actief is, merkt je een zeer hoog gebruiksniveau van de grafische kaart en/of CPU op. De browser verbruikt dan 40% of meer van het beschikbare computervermogen. Dit betekent dat de computer of smartphone langzamer werkt, de batterij sneller leeg raakt en de temperatuur van het apparaat stijgt zolang het script loopt. Bovendien leidt een hogere belasting van het apparaat tot een hogere elektriciteitsrekening.

Om te zien of de browser cryptovaluta aan het minen is, kan je de 'task manager' (Windows) of de 'activity monitor' (Apple) gebruiken:

Windows task manager

 • Open de task manager door rechts te klikken op de taakbalk en “task manager” te selecteren.
 • Klik op “More details”.
 • Ga naar de tab “performance” om het CPU-gebruik te zien.

Macintosh activity monitor

 • Klik op Command+Spatiebalk om het “Spotlight search field” te activeren.
 • Typ “Activity Monitor”.
 • Druk op Return wanneer “Activity Monitor” in de resultaten verschijnt.
 • Je bevindt je nu in Activity Monitor, waar je taken kan beheren en wijzigen.

Denk je dat je toestel gebruikt wordt voor cryptojacking?

 • Controleer je browser met tools zoals: https://cryptojackingtest.com.
 • Als je computer of smartphone langzamer werkt of warm wordt of als de webbrowser niet reageert, start de webbrowser dan opnieuw op.

Wat kan je doen om cryptojacking te voorkomen?

 • Gebruik een anti-virusprogramma en eventueel een adblocker.
 • Installeer enkel browserextensies/-plugins die je vertrouwt en die worden aangeboden door een vertrouwde app-store (Google Play, App Store, Microsoft store etc.).
 • Controleer regelmatig in je browser de geïnstalleerde extensies en verwijder de extensies die niet langer nodig zijn. Hoe meer extensies, hoe groter de kans op kwaadaardige extensies of een kwetsbaarheid, dus zorg ervoor dat ze tot een minimum beperkt blijven.
 • Geavanceerde gebruikers kunnen JavaScript standaard uitschakelen en alleen vertrouwde websites toestaan JavaScript te draaien.


Mei 2024
Augustus 2023
Februari 2023
September 2022
Mei 2022

Een herstelzin of seed phrase biedt dezelfde mogelijkheden om uw crypto’s te plunderen als de privé sleutel

Oplichters deinzen nergens voor terug als het aankomt op het stelen van cryptocurrency. Sommigen proberen schaarse mining-apparatuur te verkopen, anderen lokken slachtoffers in de val met geschenken van cryptobeurzen of Elon Musk zelf, of plaatsen zelfs screenshots op openbare platforms met wachtwoorden voor cryptowallets en verdienen zo “commissies” van crypto-investeerders die verleid zijn door het vooruitzicht van een gratis lunch. Vandaag vertellen we u over een 'nieuwe nep-weggeefactie' en onderstrepen we nogmaals waarom de herstelzin voor uw cryptowallet met uw leven moet worden bewaakt.

Lees meer »
Januari 2022
December 2021
Augustus 2020
Juni 2020
Juni 2019
September 2018