Cryptojacking het snelst stijgende digitale gevaar

Gepubliceerd op 7 september 2018 om 02:10
Cryptojacking het snelst stijgende digitale gevaar, #Cybercrime #Computercriminaliteit #Internetcriminaliteit #internetfraude #CCINL #Cybercrimeinfo #CrimeOnline #CrimeOffline  #CrimeOnlineOffline #crypto #cryptojacking #Malware #miningmalware #Crime #Cri

In de eerste helft van 2018 werden ruim 956 procent meer miningmalware besmettingen (cryptojacking) gedetecteerd dan in dezelfde periode het jaar daarvoor.

Dat stelt beveiligingsbedrijf Trend Micro in een halfjaarlijks rapport. Daarmee is 'Cryptojacking' het snelst stijgende digitale gevaar.

De bevindingen zijn te lezen in Trend Micro's midyear security roundup. De resultaten onderschrijven wat veel andere onderzoeksbureau's al langer zeggen.

Miningmalware

Miningmalware heeft de afgelopen maanden een gigantische sprong gemaakt. In de eerste helft van dit jaar werden 96 procent meer miningmalware besmettingen gedetecteerd dan in heel 2017.

Miningmalware is de snelst groeiende vorm van malware, schrijven de onderzoekers. Zulke virussen nestelen zich op een geïnfecteerde computer om daar op de achtergrond cryptovaluta te delven. Om dat te doen is namelijk rekenkracht van een computer nodig. Crypto malware maakt niet gebruik van één krachtige computer, maar van een groot aantal minder krachtige geïnfecteerde apparaten.

Ransomware verliest populariteit

Volgens Trend Micro heeft crypto malware het voordeel dat het veel minder snel opvalt bij de gebruiker. Daarom vervangt crypto malware de agressievere ransomware, die sinds een paar jaar een van de meest lucratieve vormen van cybercrime was. Ransomware verliest daarom aan populariteit onder criminelen.

2018 is volgens Trend Micro ook het eerste jaar sinds 2005 dat er mínder ransomwarevarianten worden ontdekt. Wel stijgt het totaal aantal besmettingen nog steeds, met zo'n 3 procent.