RansomBoggs: nieuwe ransomware gericht op Oekraïne

Gepubliceerd op 30 november 2022 om 22:00

First click here and then choose your language with the Google translate bar at the top of this page ↑

Meerdere organisaties in Oekraïne zijn het doelwit van een geheel nieuw gecreëerd stuk ransomware. Ontdekkers bij securityleverancier ESET hebben het RansomBoggs genoemd en gelijk gemeld bij het Computer Emergency Response Team van Oekraïne (CERT-UA). De manier waarop dit verse aanvalsmiddel wordt ingezet, heeft veel kenmerken van een bekende cybercrimegroep die nauw verbonden zou zijn met de Russische overheid.

Kremlin gelieerde aanvallers

Het gaat om de zogeheten Sandworm-groep die naar verluidt onderdeel is van de Russische militaire inlichtingendienst GROe (GRU in het Engels). Dezelfde groep cyberaanvallers (ook wel bekend als Unit 74455) zou ook achter eerdere gerichte aanvallen op Oekraïne zitten, waaronder de 2015-hack van het elektriciteitsnetwerk en de 2017-aanvallen met de beruchte NotPetya-malware. Bij laatstgenoemde hack zijn toen diverse overheidsorganisaties en bedrijven in het Russische buurland gecompromitteerd, maar ook organisaties wereldwijd. NotPetya wist zich namelijk snel en volautomatisch te verspreiden, mede dankzij gebruik van een uitgelekte exploittool die de Amerikaanse inlichtingendienst NSA had gemaakt.

Oekraïense energie-infrastructuur

NotPetya was door het gebruik van die NSA-tool veel gevaarlijker dan de oorspronkelijke Petya-ransomware, die werd verspreid via geïnfecteerde e-mails. De nu opgedoken gijzelingssoftware RansomBoggs is geheel nieuw, geschreven in .NET. De distributie van deze digitale dreiging gebeurt met middelen en methodes die bijna identiek zijn aan de Industroyer 2 aanvallen op Oekraïense energie-infrastructuur van april dit jaar, merkt securityleverancier ESET op.

In de afpersingsmelding geven de aanvallers aan dat ze 128-bit encryptie (AES) toepassen op de bestanden van slachtoffers, maar uit onderzoek van ESET blijkt dat het om 256-bit encryptie (AES in CBC-modus) gaat. De eerste aanvallen met deze geheel nieuwe ransomware zijn op 21 november al uitgevoerd.

Doelwitten tegenstanders van het Russische regime

Sandworm is een nogal actieve aanvalsgroep die als doelwitten tegenstanders van het Russische regime heeft. Zo zit deze groep volgens Microsoft ook achter recente ransomware-aanvallen op transportbedrijven in Oekraïne en Polen. (Microsoft hanteert de eigen naam Iridium voor de Sandworm-groep.) Organisaties die steun verlenen aan Oekraïne in het verzet tegen Rusland zouden dus ook risico lopen om cyberaanvallen op zich af te krijgen.

Bron: crn.com, welivesecurity.com, agconnect.nl

“Deze onaanvaardbare cyberaanval is het zoveelste voorbeeld van het aanhoudende patroon van onverantwoordelijk gedrag van Rusland in cyberspace”

De Europese Unie beschuldigt Rusland ervan “kwaadaardige cyberactiviteiten” tegen Oekraïne te hebben uitgevoerd. Eén specifieke aanval, die tegen het satellietnetwerk KA-SAT, wordt scherp veroordeeld. De lidstaten beraden zich om verdere stappen te nemen om Rusland een halt toe te roepen. Dat staat in een persverklaring van de Europese Raad, waar de regeringsleiders van alle 27 EU-landen zitting in hebben.

Lees meer »

‘De oorlog in Oekraïne laat zien dat cyberspace een volwaardig oorlogsdomein is geworden’

De oorlog in Oekraïne bewijst dat oorlogsvoering verandert. De digitale ruimte wordt steeds belangrijker: als vehikel voor beïnvloedingsstrategieën en als strijdtoneel van cyberaanvallen. Die ontwikkeling vraagt volgens brigadegeneraal en hoogleraar cyber warfare Paul Ducheine om nieuwe manieren van aanvallen en verdedigen. ‘De oorlog in Oekraïne laat zien dat cyberspace een volwaardig oorlogsdomein is geworden.’

Lees meer »

AIVD: Sabotage “het grootste digitale risico” voor de Nederlandse samenleving

Nederlandse burgers, bedrijven en overheidsdiensten liepen in 2021 voortdurend het risico om getroffen te worden door cyberaanvallen. Landen als China en Rusland spelen daarin een belangrijke rol. Deze digitale dreiging vraagt om vergaande samenwerking met nationale en internationale partners. Om de goede inlichtingenpositie te houden zijn (technische) middelen nodig. Dat schrijft de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) in de nieuwste editie van het jaarverslag.

Lees meer »

Hackersgroep ‘Shuckworm’ slaan opnieuw toe in Oekraïne

De Russische staatshackers voeren de ene na de ander cyberaanval uit op Oekraïense doelwitten. Daarvoor maken ze gebruik van diverse varianten van de 'Pterodo malware'. Door een intensieve en aanhoudende aanvalscampagne hopen de daders zo veel mogelijk schade toe te brengen. Dat concludeert Threat Hunter Team van cybersecuritybedrijf Symantec in een analyse.

Lees meer »