Vanaf 11 maart 2022 enkel nog DNS-servers op Russisch grondgebied?!

Gepubliceerd op 9 maart 2022 om 14:38

De Russische overheid heeft sites en domeinen bevolen om voor 11 maart 2022 over te stappen op een DNS-server op Russisch grondgebied. Met de eventuele inzet van de afgeschermde Russische .ru-zone kan het land zichzelf afscheiden van het wereldwijde internet. Het Kremlin ontkent echter dat het zichzelf voorbereidt om het Russische internet te isoleren van de rest van de wereld.

Enkel nog Russisch telefoonboek voor het internet

Het Russische ministerie van Communicatie heeft een bericht uitgestuurd waarin staat dat alle Russische sites en domeinen een DNS-server op Russisch grondgebied moeten gebruiken. Een DNS-server is als het ware een telefoonboek voor het internet. Zo weet jouw browser met welk IP-adres het moet communiceren als jij ‘cybercrimeinfo.nl’ intypt.

Daarnaast moeten Russische sites ook alle Javascript-codes van niet-Russische oorsprong verwijderen. Volgens Nexta en andere media lijken deze stappen de voorbereiding voor de inzet van het Russische ‘splinternet’.

Maatregelen om Russische websites en domeinen beter te beschermen

Volgens Interfax zegt de Russische overheid dat het simpelweg maatregelen zijn die Russische websites en domeinen beter moet beschermen tegen de grote hoeveelheid cyberaanvallen vanuit het buitenland. Het hoofddoel zou zijn om de bereikbaarheid van Russische bronnen voor Russische burgers op internet te waarborgen.

Verschillende activistische hackerscollectieven als Anonymous en de IT Army of Ukraine voeren sinds het uitbreken van de oorlog in Oekraïne al aanvallen uit op Russische banken, diensten en overheidswebsites.

Getest in 2019

Toch zijn de geruchten niet ongegrond, want in 2019 heeft Rusland al getest of het mogelijk was om Rusland af te sluiten van de rest van het internet. Hoewel Rusland destijds heeft gemeld dat de test succesvol is geweest, zegt Sarkis Darbinian van RoskomSvoboda – een platform tegen internetcensuur – dat de maatregelen in eerste instantie Rusland moet beschermen tegen cyberaanvallen en sancties door domeinregistrars en hosting providers.

Hij schat de kans op de komst van het Russische soevereine internet op fifty-fifty: “De vraag is of we van binnenuit worden afgesloten, of dat dit van buitenaf al gebeurt”. Hoe dan ook, als het systeem wordt ingevoerd “zal Rusland in een digitale duisternis worden gedompeld”.

Mocht het internet daadwerkelijk fysiek worden losgekoppeld, dan zal een VPN en het gebruik van het Tor-netwerk ook niet meer helpen. Darbinian raadt Russen in de tussentijd aan om zoveel mogelijk communicatiemiddelen als Tor, of Psiphon en VPN-diensten te gebruiken om ongefilterd contact te houden met de buitenwereld.

Bron: meduza.io, interfax.ru, vpngids.nl