Vanaf 11 maart 2022 enkel nog DNS-servers op Russisch grondgebied?!

Gepubliceerd op 9 maart 2022 om 14:38

De Russische overheid heeft sites en domeinen bevolen om voor 11 maart 2022 over te stappen op een DNS-server op Russisch grondgebied. Met de eventuele inzet van de afgeschermde Russische .ru-zone kan het land zichzelf afscheiden van het wereldwijde internet. Het Kremlin ontkent echter dat het zichzelf voorbereidt om het Russische internet te isoleren van de rest van de wereld.

Enkel nog Russisch telefoonboek voor het internet

Het Russische ministerie van Communicatie heeft een bericht uitgestuurd waarin staat dat alle Russische sites en domeinen een DNS-server op Russisch grondgebied moeten gebruiken. Een DNS-server is als het ware een telefoonboek voor het internet. Zo weet jouw browser met welk IP-adres het moet communiceren als jij ‘cybercrimeinfo.nl’ intypt.

Daarnaast moeten Russische sites ook alle Javascript-codes van niet-Russische oorsprong verwijderen. Volgens Nexta en andere media lijken deze stappen de voorbereiding voor de inzet van het Russische ‘splinternet’.

Maatregelen om Russische websites en domeinen beter te beschermen

Volgens Interfax zegt de Russische overheid dat het simpelweg maatregelen zijn die Russische websites en domeinen beter moet beschermen tegen de grote hoeveelheid cyberaanvallen vanuit het buitenland. Het hoofddoel zou zijn om de bereikbaarheid van Russische bronnen voor Russische burgers op internet te waarborgen.

Verschillende activistische hackerscollectieven als Anonymous en de IT Army of Ukraine voeren sinds het uitbreken van de oorlog in Oekraïne al aanvallen uit op Russische banken, diensten en overheidswebsites.

Getest in 2019

Toch zijn de geruchten niet ongegrond, want in 2019 heeft Rusland al getest of het mogelijk was om Rusland af te sluiten van de rest van het internet. Hoewel Rusland destijds heeft gemeld dat de test succesvol is geweest, zegt Sarkis Darbinian van RoskomSvoboda – een platform tegen internetcensuur – dat de maatregelen in eerste instantie Rusland moet beschermen tegen cyberaanvallen en sancties door domeinregistrars en hosting providers.

Hij schat de kans op de komst van het Russische soevereine internet op fifty-fifty: “De vraag is of we van binnenuit worden afgesloten, of dat dit van buitenaf al gebeurt”. Hoe dan ook, als het systeem wordt ingevoerd “zal Rusland in een digitale duisternis worden gedompeld”.

Mocht het internet daadwerkelijk fysiek worden losgekoppeld, dan zal een VPN en het gebruik van het Tor-netwerk ook niet meer helpen. Darbinian raadt Russen in de tussentijd aan om zoveel mogelijk communicatiemiddelen als Tor, of Psiphon en VPN-diensten te gebruiken om ongefilterd contact te houden met de buitenwereld.

Bron: meduza.io, interfax.ru, vpngids.nl

Het succes van Smishing

Nu smishing helemaal in is, maken de media in de Verenigde Staten, Italië en Brazilië melding van tal van alarmerende verhalen over nieuwe scams. De Duitse politie heeft zelfs een officiële waarschuwing uitgegeven over een van de campagnes.

Lees meer »

Cybercrime complexe onderzoeken met 95 procent gegroeid

Afgelopen jaar zat cybercriminaliteit in de lift. Dat heeft ervoor gezorgd dat de politie meer verdachten van WhatsApp-fraude, identiteitsfraude en andere vormen van cybercrime heeft gearresteerd. Tegelijkertijd werden er minder verdachten veroordeeld voor online gerelateerde misdrijven.

Lees meer »

Cybercriminelen maken misbruik van de woningnood

Koopwoningen die voor veel mensen onbetaalbaar worden, jarenlange wachtlijsten voor een huurwoning, Nederland heeft een groot tekort aan huizen. Op allerlei manieren proberen cybercriminelen een slaatje te slaan uit dergelijke crisissen, is het nu de coronacrisis of de woningcrisis. Zo ook voor de website Hurenmethuurtoeslag.nl. De website en de bijbehorende Facebookpagina 'Huren met huurtoeslag' zijn van oplichters die niet-bestaande huurwoningen aanbieden.  Ben jij wanhopig op zoek naar een betaalbare huurwoning? Doe dan geen zaken met deze malafide bemiddelaar, want een woning zul je via deze site in ieder geval niet vinden.

Lees meer »

Gevaarlijke cocktail van gemak en vertrouwen

Cybercriminelen gaan creatief te werk om geld te plunderen van nietsvermoedende slachtoffers. Een oplichtingstruc die de laatste weken regelmatig wordt gebruikt, is de malafide QR-code. Het gevaar van deze methode is dat je vooraf niet kunt zien welke informatie in een QR-code is verstopt. Daarnaast verschijnen de codes zowel digitaal als offline in communicatie die afkomstig lijkt van betrouwbare partijen, waaronder banken.

Lees meer »

Cyber attack USA pipeline: "Ons doel is om geld te verdienen en geen problemen voor de samenleving te creëren"

Een grote Amerikaanse pijplijn is het doelwit geworden van cybercriminelen die ransomware hebben geïnstalleerd. Toen het bedrijf erachter kwam dat ze was aangevallen, heeft het direct een deel van de IT-systemen afgesloten en alle productieprocessen stopgezet. De overheid heeft een noodwet geïmplementeerd waardoor achttien staten nu tijdelijk via de weg olie mogen transporteren.

Lees meer »

Cyberaanvallen ransomware weekoverzicht 18-2021

Cybercrime High Tech aanvallen duidelijk zichtbaar in de lift, nieuwe ransomware bendes ontdekt op het darkweb en nieuwe modus operandi toegepast door ransomware bende. Hier het overzicht van de nieuwste ransomware vormen en het nieuws van dag tot dag.

Lees meer »

Cybercrime nieuwsbrief 157 week 18-2021

De gezondheidszorg wordt niet ontzien door cybercriminelen, malware Moriya heeft controle over de Windows-kernel en Apple brengt dringende beveiligingspatches uit voor zero-day bugs bij actieve aanvallen. Dit en meer lees je in nieuwsbrief 157.

Lees meer »

Digitale fraude, oplichting meldingen week 18-2021

Het melden van 'digitale oplichting' pogingen is belangrijk, door het melden kunnen we andere potentiële slachtoffers behoeden voor het te laat is. Heb je een phishing mail, smishing bericht of werd je gebeld en vertrouw je het niet? Laat het ons, of onze collega's van Opgelicht?!, Radar, Kassa, of Fraudehelpdesk dan weten, want Samen bestrijden we cybercrime / digitale fraude. Ben je slachtoffer geworden van oplichting doe dan 'altijd' aangifte bij de politie.

Lees meer »