Vanaf 11 maart 2022 enkel nog DNS-servers op Russisch grondgebied?!

Gepubliceerd op 9 maart 2022 om 14:38

De Russische overheid heeft sites en domeinen bevolen om voor 11 maart 2022 over te stappen op een DNS-server op Russisch grondgebied. Met de eventuele inzet van de afgeschermde Russische .ru-zone kan het land zichzelf afscheiden van het wereldwijde internet. Het Kremlin ontkent echter dat het zichzelf voorbereidt om het Russische internet te isoleren van de rest van de wereld.

Enkel nog Russisch telefoonboek voor het internet

Het Russische ministerie van Communicatie heeft een bericht uitgestuurd waarin staat dat alle Russische sites en domeinen een DNS-server op Russisch grondgebied moeten gebruiken. Een DNS-server is als het ware een telefoonboek voor het internet. Zo weet jouw browser met welk IP-adres het moet communiceren als jij ‘cybercrimeinfo.nl’ intypt.

Daarnaast moeten Russische sites ook alle Javascript-codes van niet-Russische oorsprong verwijderen. Volgens Nexta en andere media lijken deze stappen de voorbereiding voor de inzet van het Russische ‘splinternet’.

Maatregelen om Russische websites en domeinen beter te beschermen

Volgens Interfax zegt de Russische overheid dat het simpelweg maatregelen zijn die Russische websites en domeinen beter moet beschermen tegen de grote hoeveelheid cyberaanvallen vanuit het buitenland. Het hoofddoel zou zijn om de bereikbaarheid van Russische bronnen voor Russische burgers op internet te waarborgen.

Verschillende activistische hackerscollectieven als Anonymous en de IT Army of Ukraine voeren sinds het uitbreken van de oorlog in Oekraïne al aanvallen uit op Russische banken, diensten en overheidswebsites.

Getest in 2019

Toch zijn de geruchten niet ongegrond, want in 2019 heeft Rusland al getest of het mogelijk was om Rusland af te sluiten van de rest van het internet. Hoewel Rusland destijds heeft gemeld dat de test succesvol is geweest, zegt Sarkis Darbinian van RoskomSvoboda – een platform tegen internetcensuur – dat de maatregelen in eerste instantie Rusland moet beschermen tegen cyberaanvallen en sancties door domeinregistrars en hosting providers.

Hij schat de kans op de komst van het Russische soevereine internet op fifty-fifty: “De vraag is of we van binnenuit worden afgesloten, of dat dit van buitenaf al gebeurt”. Hoe dan ook, als het systeem wordt ingevoerd “zal Rusland in een digitale duisternis worden gedompeld”.

Mocht het internet daadwerkelijk fysiek worden losgekoppeld, dan zal een VPN en het gebruik van het Tor-netwerk ook niet meer helpen. Darbinian raadt Russen in de tussentijd aan om zoveel mogelijk communicatiemiddelen als Tor, of Psiphon en VPN-diensten te gebruiken om ongefilterd contact te houden met de buitenwereld.

Bron: meduza.io, interfax.ru, vpngids.nl

LinkedIn als start van social engineering en spear-phishing

Security incidenten die het nieuws halen, beginnen vrijwel altijd met phishing. Want een phishing mail is nog altijd de meest voorkomende methode, en met name kleine en middelgrote bedrijven zijn het slachtoffer. Dat is bovendien allang niet meer beperkt tot e-mailverkeer alleen. Daarom deze keer aandacht voor phishing en andere vormen van social engineering op LinkedIn, waar je moet oppassen voor connectieverzoeken.

Lees meer »

Nederlanders gevaarlijk zelfverzekerd over cyberveiligheid

Ruim de helft van de Nederlanders (56 procent) zegt direct door te hebben als cybercriminelen hen proberen op te lichten via e-mail, internet of telefoon. Vier op de tien ondervraagden (43 procent) zegt zonder twijfel dat oplichters geen schijn van kans maken om inlog- of persoonlijke gegevens buit te maken. Dit staat in schril contrast tot het aantal slachtoffers van cybercrime en online fraude.

Lees meer »

Overzicht cyberaanvallen week 21-2022

Nederland betaalt op een na hoogste losgeld voor ransomware, Deadbolt-ransomware infecteert honderden QNAP NAS-apparaten en Cisco waarschuwt voor actief aangevallen zerodaylek in IOS XR. Hier het overzicht van afgelopen week en het nieuws van dag tot dag.

Lees meer »

Cybercrime nieuwsbrief 211 week 21-2022

Cybercriminelen doen zich voor op datingapps als slachtoffer seksueel misbruik, bedrijven zijn aan de verliezende hand in de strijd tegen ransomware-aanvallers en Minister Yeşilgöz: “Als je nu kijkt zie je dat online en op het darkweb eenlingen een reële dreiging vormen”. Dit en meer lees je in nieuwsbrief 211.

Lees meer »

Minister Yeşilgöz: “Als je nu kijkt zie je dat online en op het darkweb eenlingen een reële dreiging vormen”

De terrorismebestrijding in Nederland richt zich de komende jaren op extremisme uit extreemrechtse hoek. Dat staat in de Nationale Contraterrorisme Strategie die minister Dilan Yesilgöz (Justitie en Veiligheid) naar de Tweede Kamer stuurde. Ook komt er meer aandacht voor eenlingen met extremistische denkbeelden, "vaak in combinatie met extreme antioverheidssentimenten en complotdenkbeelden".

Lees meer »

Een herstelzin of seed phrase biedt dezelfde mogelijkheden om uw crypto’s te plunderen als de privé sleutel

Oplichters deinzen nergens voor terug als het aankomt op het stelen van cryptocurrency. Sommigen proberen schaarse mining-apparatuur te verkopen, anderen lokken slachtoffers in de val met geschenken van cryptobeurzen of Elon Musk zelf, of plaatsen zelfs screenshots op openbare platforms met wachtwoorden voor cryptowallets en verdienen zo “commissies” van crypto-investeerders die verleid zijn door het vooruitzicht van een gratis lunch. Vandaag vertellen we u over een 'nieuwe nep-weggeefactie' en onderstrepen we nogmaals waarom de herstelzin voor uw cryptowallet met uw leven moet worden bewaakt.

Lees meer »

Cybercriminelen doen zich voor op datingapps als slachtoffer seksueel misbruik: 'Kun je alsjeblieft bewijzen dat jij niet ook een seksueel misbruiker bent?'

Een redelijk onsmakelijke fraudetruc is ons recent ter ore gekomen. Er blijken oplichters actief die zich op datingapps als Tinder en Grindr voordoen als slachtoffers van seksueel misbruik, het vertrouwen winnen van degene met wie ze praten en vervolgens aan die persoon vragen zich te identificeren om 'te verifiëren dat ze geen seksueel misbruiker zijn'. In werkelijkheid blijkt deze verificatie niet helemaal te zijn wat je wordt verteld.

Lees meer »

Ruim honderd geldezels aangehouden door de politie Rotterdam

Vorig jaar werden op de Allegonda Gremmerstraat de eerste money mules aangepakt in samenwerking met het Openbaar Ministerie, Reclassering Nederland en Humanitas DMH - Homerun. Gedurende het hele jaar waren er meerdere acties en met succes. Het totaal aantal verdachten is van 430 terug gebracht naar 100. Er werden niet alleen straffen uitgedeeld. 114 verdachten kregen meteen tijdens de actiedag ook hulp aangeboden.

Lees meer »

Overzicht cyberaanvallen week 20-2022

Belgische ziekenhuizen annuleren operaties wegens ransomware-aanval, ransomwarebende dreigt met omverwerping overheid Costa Rica en VS klaagt Franse arts aan voor ontwikkeling en verkoop van ransomware. Hier het overzicht van afgelopen week en het nieuws van dag tot dag.

Lees meer »