21 jarige deed “voor de fun” een DDoS aanval op mijnoverheid.nl

Gepubliceerd op 24 december 2021 om 15:00

Het Openbaar Ministerie eist vier maanden voorwaardelijke celstraf en 240 uur taakstraf tegen een 21-jarige man die DDoS-aanvallen uitvoerde op overheidswebsites.

Cyberaanvallen op overheid website

De verdachte zou in maart 2020 DDoS-aanvallen hebben uitgevoerd op overheid.nl en mijnoverheid.nl. De websites waren door de aanvallen tijdelijk onbereikbaar. In die periode werden de websites veel bezocht voor informatie over de coronacrisis en voor het doen van belastingaangifte. De verdachte werd in april 2020 aangehouden.

Voorwaardelijke gevangenisstraf

Het OM eist een geheel voorwaardelijk gevangenisstraf van vier maanden met een proeftijd van drie jaar en een taakstraf van maximaal 240 uur. Het OM gaf aan dat er een taakstraf van 60 uur staat op DDoS-aanvallen met een kleine impact voor verdachten die nog nooit in aanraking zijn geweest met justitie. Dit was echter geen kleine aanval, vandaar ook de eis voor een voorwaardelijke gevangenisstraf.

Voor de fun

De verdachte geeft toe dat hij de aanvallen op 19 en 20 maart 2020 uitvoerde middels een DDoS-dienst. De 21-jarige man verklaarde dat hij het “voor de fun” deed en dat er sprake was van groepsdruk. Hij zou niet hebben stilgestaan bij de mogelijke gevolgen van de aanval. De advocaat van de verdachte geeft aan dat een gevangenisstraf erg ontwrichtend zou zijn en dat de persoonlijke omstandigheden van de man mee moeten worden genomen in de afweging.

Op 4 januari 2022 zal de rechtbank om 13:00 uur uitspraak doen in deze zaak.

Wat is een DDos aanval?

DDoS-aanvallen zijn cyberaanvallen waarbij in één keer veel verkeer naar een website wordt gestuurd. Door de hoeveelheid verzoeken kan een website dan soms slecht bereikbaar zijn of zelfs helemaal niet. De gevolgen kunnen groot zijn wanneer bijvoorbeeld belangrijke overheidsinformatie door een dergelijke aanval niet bereikbaar is voor burgers.

Hackers kunnen een dergelijke aanval zelf uitvoeren wanneer ze een botnet tot hun beschikking hebben. Een botnet is een netwerk van met malware geïnfecteerde apparaten die aangestuurd worden op afstand. Bij een DDoS-aanval worden ze allemaal tegelijkertijd naar dezelfde website gestuurd om deze te overbelasten. Hackers verkopen ook DDoS-aanvallen op het darkweb.

Bron: om.nl, telegraaf.nl, vpngids.nl

Meer info over ddos aanvallen 》

Bekijk alle vormen en begrippen 》

 

Heeft u tips of verdachte activiteiten gezien online? Neem dan contact op met de politie. Telefonisch via het nummer 0900-8844 of online via het meld formulier. Uiteraard kunt u daarnaast ook tips melden bij Cybercrimeinfo.

Meer nieuws over DDoS

"Toename van kwetsbaarheden zorgt voor toename met DDoS aanvallen"

Afgelopen dinsdag publiceerde 'Link11' het jaarlijkse DDoS rapport. Uit het rapport blijkt dat 2020 een recordjaar was op het gebied van DDoS aanvallen. Uit de analyse, die werd uitgevoerd door het Link11 Security Operations Center (LSOC) op basis van onder andere Open Source Intelligence (OSINT), blijkt dat de toename met name te danken is aan de pandemie.

Lees meer »

Kamer vragen DDoS-aanvallen

DDoS-aanvallen voorkomen is een onbegonnen zaak. Wel is het mogelijk om de kwetsbaarheid en impact van dergelijke cyberaanvallen te verkleinen. Om dat te bewerkstelligen is het belangrijk dat overheidsinstanties en het midden- en kleinbedrijf (MKB) hierover geïnformeerd worden en samenwerken. Door middel van publiekscampagnes moeten burgers zich bewust worden van de gevaren van DDoS-aanvallen.

Lees meer »

"Organisatie voorbereiden op DDoS-aanvallen is lastig"

De Zeeuwse internetprovider 'Delta' werd vrijdag getroffen door een ernstige DDoS-aanval. Daarbij werd zoveel data naar het bedrijf gestuurd, dat de servers overbelast raakten. Het had volgens experts voorkomen kunnen worden, maar dat wordt wel steeds moeilijker, zo zeggen zij tegenover Trouw. Hoe kan het dat providers zich nog steeds laten verrassen door zo’n digitale bestorming? 

Lees meer »

Doorzoekingen woningen in zaak DDoS-aanbieder

Het cybercrimeteam van de politie Midden-Nederland heeft vandaag doorzoekingen gedaan in de woningen van twee mensen die verdacht worden betrokken te zijn bij een internationale booterwebsite. De website is een bekende voor het uitvoeren van DDoS-aanvallen. Het politieonderzoek gaat nog verder.

Lees meer »

Vuist tegen DDoS aanvallen met NoMoreDDoS.org

Na zo’n twee jaar in relatieve stilte te hebben gewerkt, heeft de nationale anti-DDoS-coalitie recent de website nomoreddos.org gelanceerd. Deze website is bedoeld om geïnteresseerden op de hoogte te houden over de activiteiten van de coalitie en neutrale informatie over DDoS-aanvallen te bieden. De nationale anti-DDoS-coalitie is een publiek-privaat samenwerkingsverband van sectororganisaties, (semi)overheidsinstellingen en bedrijven die een gezamenlijke, landsbrede aanpak voor DDoS-aanvallen ontwikkelt. Het gaat daarbij niet alleen om het afslaan van DDoS-aanvallen, maar ook om het herkennen van patronen om aanvallen te voorkomen en het delen van expertise en ervaring.

Lees meer »