EN: Click here and choose your language using Google's translation bar at the top of this page ↑

Cybercrimeinfo.nl (ccinfo.nl) is geen onderdeel van de Nederlandse Politie. Lees hier meer over wie wij zijn.


Darkweb


Waarschuwing

Het is interessant om eens rond te kijken op het darkweb, maar het is er ook behoorlijk gevaarlijk. Voor je het weet klik je op een malafide link en is je computer geïnfecteerd met malware of krijg je iets te zien waar je 's nacht wakker van ligt. Daarom adviseren we om niet naar het darkweb te gaan, tenzij je daar een goede reden voor hebt.

Als je toch even wilt rondkijken, tref dan een aantal veiligheidsmaatregelen om jezelf te beschermen tegen online aanvallen.


Het World Wide Web

Surface Web Deep Web Dark Web

Het WWW (World Wide Web), oftewel het internet dat we kennen, is slechts een fractie van het gehele internet. Om de lagen van het web te omschrijven, wordt vaak de befaamde metafoor van de ijsberg gebruikt.

Het topje dat boven water uitsteekt staat voor het toegankelijke internet: het 'Surfaceweb'.

Het reusachtige stuk onder water representeert het moeilijk bereikbare ‘Deepweb’. De duistere kant van het ‘Deepweb’ wordt ook wel het ‘Darkweb’ genoemd. Maar wat houdt dat precies in?


Wat is het 'darkweb'?

Theoretisch gezien kan het internet grofweg worden opgedeeld in drie lagen. Wanneer je als internetgebruiker iets opzoekt met een zoekmachine als Google of Bing, maak je gebruik van het 'Surfaceweb' of 'Clearweb'. Door middel van zogenoemde 'Spiders' die als het ware door het web kruipen, moeten de zoekmachines constant pagina’s indexeren. Het ‘Surfaceweb’ wordt gezien als de eerste laag en is het publieke web waar iedereen bij kan.

Wanneer je een bezoekje brengt aan de onderkant van de ijsberg, kom je aan bij het 'Deepweb'  ook wel de tweede en grootste laag van het internet. Dit is het deel van het web waar je met een zoekmachine niet zomaar bij kunt komen, omdat de content van deze laag niet is geïndexeerd. Op het 'Deepweb' wordt vooral gevoelige, onschuldige informatie bewaard, denk aan inloggegevens en overheidsdata, maar ook aan academische, medische en militaire databanken. Deze informatie zit bij wijze van spreken 'diep' verstopt in het internet en is alleen toegankelijk voor personen die in het bezit zijn van het exacte webadres of een gebruikersnaam met wachtwoord. De schattingen lopen uiteen, maar er wordt beweerd dat het 'Deepweb' minstens 90% van het internet in beslag neemt.

Het 'Darkweb' is het duistere hoekje van het 'Deepweb', ook wel de derde laag van het internet genoemd. Hoewel het 'Deep- en Darkweb' op elkaar lijken, zijn er toch wezenlijke verschillen tussen de twee lagen. Het 'Darkweb' heet namelijk niet voor niets het 'Darkweb'. Het is een paradijs voor mensen die illegaal handelen in wapens, drugs en kinderporno. Wie een kijkje wil nemen op het 'Duistere Web', heeft daarvoor eerst speciale software nodig. De software die het meest wordt gebruikt is 'TOR: The Onion Router'. Door het gebruik van dit netwerk ben je zo goed als onzichtbaar en enorm lastig te traceren. Gegevens worden keer op keer versleuteld, met een duur woord encryptie genoemd. The Onion Router, 'Onion' ofwel 'Ui' in het Engels heeft zijn naam te danken aan het idee van een ui die gepeld moet worden voordat de kern zichtbaar is.

Samengevat in een kort filmpjeNieuwsgierig? Wees wel voorzichtig.

Nieuwsgierig geworden naar het darkweb? Neem gerust een kijkje. Wees wel op je hoede en ga niet te diep. The darkweb is een vrije zone; virussen en malware zijn er in overvloed en de Tor browser beschermt je hier niet voor zoals de gewone browser dat zou doen. Betreden op eigen risico dus!

Europol Buying on the Dark web

Darkweb Blog

Juli 2024
Juni 2024
Mei 2024
April 2024
Maart 2024
Februari 2024
Januari 2024
December 2023
November 2023
Oktober 2023
September 2023
Augustus 2023