
Het Openbaar Ministerie eist vier maanden voorwaardelijke celstraf en 240 uur taakstraf tegen een 21-jarige man die DDoS-aanvallen uitvoerde op overheidswebsites.
Cyberaanvallen op overheid website
De verdachte zou in maart 2020 DDoS-aanvallen hebben uitgevoerd op overheid.nl en mijnoverheid.nl. De websites waren door de aanvallen tijdelijk onbereikbaar. In die periode werden de websites veel bezocht voor informatie over de coronacrisis en voor het doen van belastingaangifte. De verdachte werd in april 2020 aangehouden.
Voorwaardelijke gevangenisstraf
Het OM eist een geheel voorwaardelijk gevangenisstraf van vier maanden met een proeftijd van drie jaar en een taakstraf van maximaal 240 uur. Het OM gaf aan dat er een taakstraf van 60 uur staat op DDoS-aanvallen met een kleine impact voor verdachten die nog nooit in aanraking zijn geweest met justitie. Dit was echter geen kleine aanval, vandaar ook de eis voor een voorwaardelijke gevangenisstraf.
Voor de fun
De verdachte geeft toe dat hij de aanvallen op 19 en 20 maart 2020 uitvoerde middels een DDoS-dienst. De 21-jarige man verklaarde dat hij het “voor de fun” deed en dat er sprake was van groepsdruk. Hij zou niet hebben stilgestaan bij de mogelijke gevolgen van de aanval. De advocaat van de verdachte geeft aan dat een gevangenisstraf erg ontwrichtend zou zijn en dat de persoonlijke omstandigheden van de man mee moeten worden genomen in de afweging.
Op 4 januari 2022 zal de rechtbank om 13:00 uur uitspraak doen in deze zaak.
Wat is een DDos aanval?
DDoS-aanvallen zijn cyberaanvallen waarbij in één keer veel verkeer naar een website wordt gestuurd. Door de hoeveelheid verzoeken kan een website dan soms slecht bereikbaar zijn of zelfs helemaal niet. De gevolgen kunnen groot zijn wanneer bijvoorbeeld belangrijke overheidsinformatie door een dergelijke aanval niet bereikbaar is voor burgers.
Hackers kunnen een dergelijke aanval zelf uitvoeren wanneer ze een botnet tot hun beschikking hebben. Een botnet is een netwerk van met malware geïnfecteerde apparaten die aangestuurd worden op afstand. Bij een DDoS-aanval worden ze allemaal tegelijkertijd naar dezelfde website gestuurd om deze te overbelasten. Hackers verkopen ook DDoS-aanvallen op het darkweb.
Bron: om.nl, telegraaf.nl, vpngids.nl
Meer info over ddos aanvallen 》
Bekijk alle vormen en begrippen 》
Heeft u tips of verdachte activiteiten gezien online? Neem dan contact op met de politie. Telefonisch via het nummer 0900-8844 of online via het meld formulier. Uiteraard kunt u daarnaast ook tips melden bij Cybercrimeinfo.
Meer nieuws over DDoS
DDoS-aanval op Magister schoolsoftware
Magister werd donderdagavond rond 18.00 uur getroffen door een DDoS-aanval. Door de cyberaanval konden veel leerlingen cijferlijsten en roosters niet inzien. De problemen waren rond 22.00 uur weer opgelost.
DDoS-aanvallen is het afgelopen jaar (2018) flink toegenomen
Het aantal DDoS-aanvallen is het afgelopen jaar flink toegenomen. Rond de feestdagen kregen vooral webwinkels het zwaar te verduren. Op sommige dagen waren er meer dan 2500 aanvallen, waar dat gemiddeld een handvol is.
FBI en Nederlandse politie halen vijftien aanbieders DDoS-aanvallen offline
De FBI heeft samen met de Nederlandse politie vijftien websites offline gehaald. Het gaat om sites waarop DDoS-aanvallen besteld konden worden.
De DigiD website al heel de week last van DDoS aanvallen, opsporing in volle gang!
Doordat de site DigiD onbereikbaar is, zou het op overheidswebsites van bijvoorbeeld de Belastingdienst ook niet mogelijk zijn om in te loggen. Deze sites gebruiken DigiD namelijk als inlogsysteem.
Cybercrime team Politie gaat twaalf mensen aanhouden vanwege uitvoeren DDoS-aanvallen
De Nederlandse politie heeft dinsdag 24 april de grootste cybercriminele website Webstresser.org opgerold. Webstresser.org was een zogenaamde ‘booter’ of ‘stresser’ dienst: een website waar tegen lage prijzen krachtige DDoS-aanvallen konden worden aangekocht.
Politie haalt website waar cybercriminelen tegen betaling DDoS aanvallen uitvoeren uit de lucht
Webstresser.org was een zogenaamde ‘Booter’ of ‘Stresser’ dienst, een website waar tegen lage prijzen krachtige DDoS-aanvallen konden worden aangekocht. Een DDoS-aanval is een poging om een dienst onbereikbaar te maken voor de klanten of bezoekers.