Man uit Apeldoorn aangehouden op verdenking van oplichting met investeringen in Bitcoinfabriek

Gepubliceerd op 20 mei 2019 om 19:40
verdachte al het ingelegde geld ‘ruim 2 miljoen euro’ al heeft uitgegeven

De FIOD vermoedt dat de verdachte al het ingelegde geld ‘ruim 2 miljoen euro’ al heeft uitgegeven aan luxe, zoals auto's, motoren, reizen en gokken.

De man maakte investeerders wijs dat hij de apparatuur zou beheren in een zogenaamde ‘miningfarm’. Investeerders in de computers zouden een rendement ontvangen van zo’n 0,3 bitcoin per maand (nu ongeveer 2000 euro). Toen uitbetaling van rendement uitbleef en investeerders hun miningapparatuur niet terugkregen, deed een aantal van hen aangifte.

Circa honderd investeerders hebben ingelegd. Uit onderzoek is gebleken dat er waarschijnlijk nooit miningapparatuur is aangeschaft. In november zijn al een woning en een bedrijfspand doorzocht.

Bitcoins werken met een soort collectief logboek (blockchain). Daarin worden alle transacties bijgehouden. Het register van de bitcoin word om de tien minuten aangevuld met een nieuwe 'bladzijde' met de laatste veranderingen. Om elke aanvulling veilig te verwerken, moet een complexe wiskundige formule worden opgelost. Dat heet minen of delven. Wie als eerste de oplossing vindt, krijgt een beloning (bitcoin).

Bron: agconnect

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.