Nederland levert Oekraïense hack verdachte uit aan VS

Gepubliceerd op 6 mei 2019 om 14:50
miljoenen computers over de hele wereld hebben besmet met schadelijke software (malware) via besmette advertenties, zogeheten malvertising.

Nederland heeft een verdachte in een grote hack zaak uitgeleverd aan de Verenigde Staten. De Oekraïner Oleksii Petrovitsj Ivanov (31) zou miljoenen computers over de hele wereld hebben besmet met schadelijke software (malware) via besmette advertenties, zogeheten malvertising. Hij zit vast in de staat New Jersey, aldus het Amerikaanse ministerie van Justitie.

Ivanov werd vorig jaar in het geheim al aangeklaagd, maar dat is nu pas naar buiten gebracht, na zijn uitlevering. Hij werd op 19 oktober vorig jaar opgepakt. Het is niet bekend waar dat gebeurde en wat hij op dat moment in Nederland deed.

Miljoenen clicks

Ivanov zou tussen oktober 2013 en mei 2018 actief zijn geweest. Volgens de aanklagers deden de Oekraïner en zijn handlangers zich voor als echte adverteerders en plaatsten ze advertenties die echt leken. Als iemand op zo'n reclame klikte, werd hij of zij doorgeleid naar schadelijke software (malware). De advertenties van Ivanov zouden meer dan 100 miljoen keer zijn bekeken. Zo lanceerde hij op 15 juli 2014 een advertentie die in een paar dagen tijd meer dan 17 miljoen keer werd gezien.

Besmette pc's in botnet

Sommige computers konden na besmetting van afstand worden bestuurd. Ze werden toegevoegd aan een zogeheten botnet, een leger van gekaapte machines die kunnen worden gebruikt voor cyberaanvallen. Rechercheurs in Nederland en Groot-Brittannië hebben geholpen bij het Amerikaanse onderzoek naar de man.

Advertenties

Zodra de advertentiebedrijven de reclames van de verdachte blokkeerden stapten die over naar andere advertentiebedrijven en maakte gebruik van nieuwe valse identiteiten. Tevens wordt de Oekraïner verdacht van het verkopen van toegang tot botnets. Het Amerikaanse ministerie van Justitie bedankt het Nederlandse Openbaar Ministerie, het Nationaal Team High Tech Crime en de Nationale Politie voor de uitgebreide ondersteuning tijdens het onderzoek.

Bron: agconnect, bright, security

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.