Apple Pay op Apple watch: 'Zet ontgrendel via iPhone uit'

Gepubliceerd op 8 december 2019 om 08:42
Apple Pay op Apple watch: 'Zet ontgrendel via iPhone uit'

Gebruikers van Apple Pay op hun Apple Watch lopen het risico om veel geld kwijt te raken als een behendige dief de smartwatch te pakken krijgt. Hiervoor waarschuwt de Consumentenbond, die adviseert om de standaardinstelling ‘ontgrendel via iPhone’ uit te zetten.

Zodra een Apple Watch aan een iPhone is gekoppeld kan er via het horloge worden betaald. De smartwatch hoeft dan alleen bij een betaalapparaat te worden gehouden. Bij sommige banken kan het om een bedrag tot 2500 euro per dag gaan, mits er genoeg op de rekening staat. Hierbij is het niet nodig om een code op te geven. In het geval de Apple Watch wordt afgedaan of gestolen zal het horloge zichzelf vergrendelen omdat het geen pols detecteert.

Betalen zonder pincode

Maar een handige horlogeroller heeft dus ook geen code nodig. Wanneer het hem lukt om de Apple Watch te stelen, vergrendelt het apparaat in eerste instantie omdat het geen pols meer detecteert. Maar als de dief het horloge vervolgens zélf om doet en binnen 10 meter van het slachtoffer is, kan het fout gaan. Op het moment dat het slachtoffer zijn iPhone ontgrendelt (bij de nieuwste modellen gebeurt dat al zodra men naar het scherm kijkt), ontgrendelt hij tegelijkertijd ongemerkt het horloge. Vanaf dat moment hoeft de dief niet meer in de buurt te blijven en kan hij dagelijks zonder code voor duizenden euro’s (limieten verschillen per bank) winkelen met de smartwatch.

Instellingen wijzigen

De Consumentenbond waarschuwt voor deze truc en adviseert bezitters van een Apple Watch de functie ‘ontgrendel met iphone’ (standaardinstelling), uit te zetten. De betaallimiet van €2500 is bij de ING niet aan te passen. Andere banken bieden wel de optie om de limiet te wijzigen. Is het horloge eenmaal gestolen, dan is het advies direct de bank te bellen om betalen via de smartwatch te blokkeren.

Kijk hoe de slimme roltruc in zijn werk gaat

Tip:

Ontgrendel via iPhone uitzetten

Als je Apple Watch gestolen is dan kan je de Apple Watch als verloren markeren of remote wipe toepassen

Bron: consumentenbond, apple

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.