
De cybercrime-eenheid van de politie waarschuwt iedereen die op Instagram actief is voor oplichtingspraktijken. Instagramaccounts worden momenteel op grote schaal overgenomen door hackers en andere cybercriminelen. Zij doen zich voor als een vriend of kennis en vragen je via een direct message om je telefoonnummer.
Instagram megapopulair
Instagram is een megapopulair platform. Volgens de laatste cijfers heeft het platform wereldwijd maandelijks meer dan één miljard actieve gebruikers. Alleen al hier in Nederland groeide Instagram volgens Newcom Research het afgelopen jaar van 4,9 miljoen gebruikers naar 5,6 miljoen leden, een stijging van 14 procent. Dat biedt volop mogelijkheden om jouw merk, lifestyle, kleding, producten of organisatie aan de man te brengen.
Nietsvermoedende gebruikers
Tegelijkertijd is het voor hackers en cybercriminelen een uitgelezen kans om accounts te hacken van nietsvermoedende gebruikers. En dat is precies wat er op dit moment op grote schaal gebeurt, zo waarschuwt de cybercrime-eenheid van de politie. Op haar Instagramaccount schrijft de politie dat kwaadwillenden telefoonnummers via het platform proberen te bemachtigen. Daarbij gaan ze geraffineerd te werk.

Werkwijze
Allereerst maken de criminelen een account aan met jouw naam. Via een DM of direct message proberen de criminelen contact met je te leggen. Ze vragen om je telefoonnummer. Als ze je nummer eenmaal hebben, sturen ze via WhatsApp een linkje door. Deze link stuurt je door naar een pagina waar je je Instagram-wachtwoord kunt resetten. Dit is een neppagina: zodra je hier je gebruikersnaam en nieuwe wachtwoord invult, belanden deze gegevens in de handen van cybercriminelen. Zij nemen dan je account over en benaderen jouw volgers met hetzelfde verzoek en herhaalt de cyclus zich.
Instagram Phishing
Criminelen proberen op deze manier om zoveel mogelijk accounts over te nemen. Het vissen naar persoonlijke gegevens (gebruikersnaam, wachtwoord, telefoonnummer, etc.) wordt ook wel phishing genoemd. Het is niet duidelijk wat de criminelen precies met al deze profielen doen: er zijn tot op heden geen gevallen van afpersing bekend bij de politie. Een ander scenario is dat de hackers jouw identiteit overnemen en jouw online reputatie naar de knoppen helpen.
Vrij nieuw fenomeen
Volgens de cybercrime-eenheid is het een vrij nieuw fenomeen. Het gebeurt op een dusdanig grote schaal dat ze zich genoodzaakt voelt om Nederlandse Instagram gebruikers te waarschuwen. Ze heeft één belangrijk advies: "geef nooit je telefoonnummer door, zeker niet als een account je niet bekend in de oren klinkt."
Natuurlijk is het belangrijk dat je zelf ook goed oplet. Als je een bericht ontvangt, kijk dan eerst goed naar de afzender. Ken je deze persoon? Of vertrouw je het zaakje niet helemaal? Neem dan contact op met deze persoon en vraag of hij je een bericht heeft gestuurd. Als dat niet het geval is, bestaat de kans dat zijn account is overgenomen. Hij moet dan aan de bel trekken bij Instagram. Laat hem zijn wachtwoord resetten via deze pagina.
Bron: Politie, vpngids
Patiëntengegevens Elkerliek ziekenhuis gehackt
Persoonsgegevens van patiënten van het Elkerliek ziekenhuis in Helmond zijn mogelijk op straat terechtgekomen. Dat laat het ziekenhuis woensdagavond weten.
CT- en MRI-Scan via mitm aanval te hacken
De CT- en MRI-scans die ziekenhuizen uitvoeren zijn kwetsbaar voor man-in-the-middle-aanvallen, waardoor aanvallers tumoren in de scan resultaten kunnen verwijderen of toevoegen. Hierdoor lopen patiënten risico op een verkeerde diagnose, aldus onderzoekers van de Ben-Gurion University
Bruggen en waterkeringen van Rijkswaterstaat kwetsbaar voor hackers
Sluizen, bruggen en waterkeringen van Rijkswaterstaat zijn nog niet allemaal voldoende beveiligd tegen cyberaanvallen. Het is voor hackers nog steeds mogelijk om zich bij bepaalde vitale waterwerken digitaal toegang te verschaffen zonder dat dat tijdig wordt opgemerkt. Dat concludeert de Algemene Rekenkamer in een rapport.
Asus gebruikers slachtoffer van een hack-aanval
Een onbekend aantal gebruikers van een laptop of computer van het merk Asus is slachtoffer van een hack-aanval. De aanvallers braken in op servers van het Taiwanese bedrijf, om vervolgens individuele computers te bestoken met malafide software.
€ 100.000 | Hack!
Een filmpje waarin te zien is hoe Nederlandse cybercriminelen €100.000 euro verdienen, is gemaakt door Digibewust, een programma dat wordt ondersteund door het ministerie van Economische Zaken, het Ministerie van Landbouw en Innovatie, de Europese Commissie en diverse bedrijven.
Celstraf en taakstraf voor inbreken op accounts Lil' Kleine
Een 22-jarige man uit Alblasserdam en een 21-jarige man uit Boskoop zijn maandag door de rechtbank in Dordrecht veroordeeld tot een taakstraf van 160 uur voor het hacken van onder meer het Twitter- en Instagram-profiel van rapper Lil' Kleine.