Nintendo Switch-eigenaars worden gehackt

Gepubliceerd op 24 april 2020 om 14:30

Nintendo Switch-eigenaars worden gehackt

Onverwachts een mail krijgen dat er met je account is ingelogd terwijl je dat zelf niet bent: een steeds grotere groep Nintendo Switch-eigenaars maakt er melding van. Nintendo roept gebruikers op om een extra beveiliging bij inloggen in te schakelen.

Dure aankopen

De hacks van Nintendo-accounts vormen een risico omdat er, eenmaal ingelogd, dure aankopen gedaan kunnen worden. Games, maar ook bijvoorbeeld virtueel geld dat in bepaalde spellen gebruikt kan worden. Op naam van een gehackte gebruiker werd voor wel 300 dollar aan Fortnite-geld gekocht, schrijft ZDNet.

Nintendo roept gebruikers op om tweestapsverificatie in te schakelen in hun account instellingen. Dan moet er bij het inloggen op een nieuw apparaat naast een wachtwoord ook een unieke code ingevoerd worden, die op de smartphone van de gebruiker gegenereerd wordt.

Geen exacte cijfers

Hoewel er geen exact cijfer zijn over het aantal gehackte accounts, lijkt het probleem zich op grote schaal voor te doen, voornamelijk vanwege het aantal klachten van gebruikers op verschillende sociale mediasites.

Ook prominente figuren in de gaming wereld zijn geraakt. De oprichter van de gaming-nieuwssite LootPots en Nintendo-accounts van ArsTechnica's editor voor game-recensies.

"Zelfs mijn Paypal-supporter werd getroffen door een gehackt Nintendo-account", schreef een andere gebruiker op Twitter. 'Ik kan dit niet verzinnen.'

Oudere spelcomputers

Het lijkt erop dat de meeste gekraakte accounts gekoppeld waren aan een Nintendo Network ID, meldt de BBC. Dat is het account systeem dat het Japanse bedrijf voor zijn oudere spelcomputers Wii U en 3DS gebruikte.

Vaak wordt op accounts ingebroken doordat gebruikers hun wachtwoorden voor meerdere diensten hergebruiken. Ligt de toegangscode voor één zo’n dienst op straat, dan hebben kwaadwillenden ook meteen toegang tot andere accounts. Bij de huidige Nintendo-hack lijkt hier echter geen sprake van te zijn, omdat veel gamers melden unieke wachtwoorden te gebruiken.

Nintendo Switch populair

De Nintendo Switch is momenteel erg populair, wat ertoe leidt dat hij in veel landen moeilijk verkrijgbaar is. Het bedrijf zegt daarom de productie dit jaar met 10 procent te willen verhogen. Dat is echter wel afhankelijk van de toelevering van onderdelen.

Bron: Nintendo, ZDNet, BBC, Bright