Is jouw printer de open deur voor hackers?

Gepubliceerd op 17 september 2020 om 16:33
Is jou printer de opendeur voor hackers?

Wees voorzichtig met je printer. Een slecht ingestelde printer kan de deur openen voor hackers.

We maken steeds vaker gebruik van draadloze printers. Behalve datalekken die samenhangen met gescande of geprinte documenten bestaat er ook een risico op hacking. Enkele tips zijn dus noodzakelijk. 

Wachtwoord instellen

De eerste is zeer eenvoudig: lees de handleiding. Door een wachtwoord in te stellen voor je printer, kun je het gebruik ervan beperken tot een kleiner publiek. "Alle toestellen die met de wifi verbinding maken, beschikken over een uniek identificatienummer, het zogeheten Mac-adres. In de instellingen van de printer kun je bepalen aan welke toestellen je toestemming geeft om hem te gebruiken. Op die manier kunnen toestellen van derden er geen gebruik van maken, zelfs al is hij zichtbaar op je netwerk", legt commissaris Olivier Bogaert uit. 

Updaten

Check ook regelmatig of er updates beschikbaar zijn op de website van de fabrikant van je printer. Zo kun je nagaan of de programma's de geprinte documenten in het geheugen bewaren. Als dat zo is, raden we aan om de geschiedenis ervan te wissen.  

Zichtbaar en harde schijf

Zorg ervoor dat de printer in een ruimte staat die zichtbaar is voor het personeel. Zo kun je voorkomen dat een indringer discreet de hand kan leggen op gegevens in verband met de afdrukgeschiedenis. "Natuurlijk in de veronderstelling dat het toestel een harde schijf heeft waarop de kopieën van de afgedrukte documenten meerdere weken of maanden bewaard worden. Wanneer je de printer moet vervangen, is het ook zeer belangrijk om de harde schijf eruit te halen voor je hem wegdoet ", zo waarschuwt onze expert van de Computer Crime Unit van de Federale Politie Belgie.

Bron: politie.be | Olivier Bogaert