Hoe hackers al uw sms-berichten kunnen zien en 2FA-beveiliging kunnen omzeilen

Gepubliceerd op 25 augustus 2021 om 15:00

Voor een veilige toegang tot online diensten van vandaag is het niet voldoende om alleen een login en een sterk wachtwoord te gebruiken. Een recent onderzoek heeft uitgewezen dat meer dan 80% van alle hack aanvallen te wijten zijn aan zwakke wachtwoorden. Daarom is het gebruik van tweefactorauthenticatie (2FA) een noodzaak geworden. Het biedt een extra beveiligingslaag. Volgens de gegevens blokkeren gebruikers die 2FA inschakelen ongeveer 99,9% van de geautomatiseerde aanvallen. 

Maar zoals met elke cyberbeveiligingsoplossing, komen aanvallers vroeg of laat met manieren om deze te omzeilen. 2FA is geen uitzondering! Tweefactorauthenticatie of tweestapsverificatie via SMS stuurt eenmalige een code naar de gebruiker als extra laag beveiliging om in te loggen. Echter, wetende dat hackers sommige applicaties kunnen gebruiken om uw berichten naar zichzelf te spiegelen, sturen veel bekende online services nog steeds eenmalige codes via sms.

Wat is het probleem met sms?

SMS staat bekend om zijn notoir lage beveiliging, waardoor het openstaat voor veel verschillende aanvallen. U kunt bijvoorbeeld de simkaart vervangen. (Simswapping)

Ook kunnen eenmalige codes worden gekraakt met gemakkelijk beschikbare tools met behulp van reverse proxy-technieken. Het programma onderschept de communicatie tussen de echte dienst en het slachtoffer, bewaakt en registreert de interactie van het slachtoffer met de dienst, met inbegrip van eventuele inloggegevens.

Daarnaast kan een hacker kwaadaardige apps installeren via de Google Play Store op je Android-apparaat. Hoe? Als een aanvaller toegang heeft tot uw inloggegevens en erin slaagt om op een laptop in te loggen op uw Google Play-account, kan hij automatisch elke applicatie op uw smartphone installeren. Zodra de app is geïnstalleerd, kan een aanvaller eenvoudige social engineering-technieken gebruiken om de gebruiker te overtuigen de machtigingen in te schakelen die zogenaamd nodig zijn om de app goed te laten werken. Het klinkt heel ingewikkeld maar is goed te doen en vaak ook succesvol.

Is er een alternatief?

Om u veilig te voelen op internet, moet u eerst controleren of uw eerste verdedigingslinie betrouwbaar is. Kijk of uw wachtwoord is gehackt. Er zijn een aantal beveiligingsprogramma's waarmee u dit kunt doen. Voer bijvoorbeeld uw nummer of e-mailadres in op haveibeenpwned.com.

Vermijd indien mogelijk het gebruik van sms als een 2FA-methode. In plaats daarvan kunt u app-gebaseerde eenmalige codes gebruiken, zoals via Google Authenticator of LastPass Authenticator. In dit geval wordt de code gegenereerd in de Google of LastPass Authenticator-app op uw apparaat, in plaats dat het naar u verzonden wordt. Deze beveiliging kan echter ook worden gehackt door hackers die geavanceerde malware gebruiken. Een nog beter alternatief is om speciale hardwareapparaten zoals de YubiKey authenticatie sleutel te gebruiken, maar besef dat 100% digitale veiligheid niet bestaat, echter een beveiliging van 99% is altijd beter dan een beveiliging van 60%.

Hack The Box: Hoe een n00b zijn invite code kreeg

Een tijd geleden kreeg ik van een goede vriend van mij de tip om de documentaire 'Rats & Slaves' van NPO3 te bekijken. Kort samengevat gaat de documentaire over geïnfecteerde/gehackte computers van nietsvermoedende slachtoffers en hoe deze gehackte computers verkocht worden op het Darkweb door zogeheten 'RATters' (RAT staat voor Remote Acces Trojan). Deze gehackte computers worden vervolgens gebruikt om mensen te bespioneren voor de fun of om mensen af te persen (Ik raad je echt aan deze documentaire te kijken!).

Lees meer »

AIVD en MIVD: VPN-gat misbruikt door staatshackers

De grote kwetsbaarheid in VPN-software van Pulse Secure, wat vorig jaar wereldwijde impact had, is niet alleen door cybercriminelen benut. Ook statelijke actoren hebben nuttig gebruik gemaakt van het beveiligignsgat. De Nederlandse inlichtingendiensten AIVD en MIVD hebben dit gesignaleerd, meldt minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid nu aan de Kamer.

Lees meer »

De eenvoud van het hacken van een account en hoe jij je ertegen kunt beveiligen

De laatste tijd wordt er in de media steeds meer aandacht besteed aan bedrijven die slachtoffer zijn geworden van cyberaanvallen. In sommige van deze cyberaanvallen wordt ook data ontvreemd door de hacker en worden deze gegevens doorverkocht of publiekelijk kenbaar gemaakt. Doordat de gestolen data in veel gevallen ook gebruikersnamen met wachtwoorden bevat, wordt het steeds eenvoudiger om accounts te kraken.

Lees meer »

Citrix-Lek en mogelijk 29 datalekken

Bedrijven die zijn geraakt door het Citrix-beveiligingslek, moeten oppassen dat hun website niet wordt misbruikt door hackers. Daarvoor waarschuwt het Nederlands Security Meldpunt. Hackers zijn na een hack van de Citrix-servers hoogstwaarschijnlijk in staat om de beveiligde verbinding van de website van het bedrijf over te nemen.

Lees meer »

Hackers probeerden computersysteem Amphia Ziekenhuis in Breda binnen te komen

BREDA - Hackers hebben geprobeerd het computersysteem van het Amphia Ziekenhuis in Breda binnen te komen. Dit werd geprobeerd via het Citrix-systeem. Onlangs bleek dit systeem kwetsbaar te zijn voor aanvallen. Meerdere Brabantse gemeenten en zorginstellingen gebruiken Citrix, sommigen hebben het vanwege het risico op aanvallen preventief uitgeschakeld. Brabant Water besloot hetzelfde te doen na vragen van Omroep Brabant.

Lees meer »