Uitbetaling Vakantiegeld: Kans voor Online Fraudeurs

Gepubliceerd op 26 mei 2023 om 07:00

Click here or click 'CHOOSE LANGUAGE' and then choose your language using Google's translation bar at the top of this page ↑

Naar aanleiding van de uitbetaling van het vakantiegeld waarschuwt de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) voor een verhoogd risico op online fraude. Nederlanders ontvangen in deze periode hun vakantiegeld, en de NVB roept op tot extra alertheid bij de besteding van deze extra inkomsten.

Wees Alert, waarschuwt NVB, en leert over Aankoopfraude

Volgens het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (NIBUD) had zes op de tien huishoudens in 2022 moeite met rondkomen. Het vakantiegeld komt daarom als een welkome financiële meevaller. Toch brengt deze plotselinge inkomstenstijging ook risico's met zich mee. Het verhoogde saldo op de rekening vormt een aantrekkelijk doelwit voor fraudeurs.

Er staat immers meer geld op de rekening, en voor fraudeurs is het vakantiegeld een uitgelezen kans om mensen op te lichten. In reactie op deze situatie roept de NVB mensen dit jaar op om extra waakzaam te zijn en heeft een nieuwe les over aankoopfraude gelanceerd op zowerktfraude.nl. Het doel is om consumenten te informeren over de risico's en hen te helpen deze valkuilen te herkennen.

Vakantiegeld wordt niet altijd daadwerkelijk besteed aan een vakantie. Vaak wordt het gebruikt om te sparen, schulden af te lossen of om grote aankopen te doen. Vooral bij deze laatste optie ligt fraude op de loer. Volgens Marco Doeland van de NVB kan de opluchting die mensen voelen wanneer het vakantiegeld eindelijk op hun rekening staat, er juist voor zorgen dat ze gemakkelijker in de val van een online fraudeur trappen.

Fraudeurs kunnen opereren via nepwebshops of zich voordoen als malafide verkopers op platformen zoals Marktplaats. Ook kunnen ze verleidelijke maar valse beleggingsvoorstellen doen. Volgens Doeland is het belangrijk om hier waakzaam voor te zijn.

Impulsiviteit maakt ons kwetsbaar

Marcel Zeelenberg, hoogleraar economische psychologie aan de Tilburg University, legt uit dat fraudeurs inspelen op de actualiteit en misbruik maken van menselijke kwetsbaarheden, zoals onze emoties rondom het plotseling hebben van meer geld. "Als we een financiële meevaller ontvangen, gaan we daar vaak niet rationeel mee om. We beschouwen het als een extraatje, waardoor de kans groter is dat we het impulsief uitgeven."

Zeelenberg legt uit dat dit kan leiden tot impulsieve en minder kritische aankoopbeslissingen, waardoor consumenten makkelijker in de val van fraudeurs kunnen lopen. Vooral wanneer er een aantrekkelijke aanbieding voorbijkomt van een product dat al een tijd op de verlanglijst staat, kan de verleiding groot zijn om erop in te gaan zonder voldoende onderzoek naar de betrouwbaarheid van de verkoper.

Om online fraude, een groeiend maatschappelijk probleem, tegen te gaan heeft de NVB eind vorig jaar de meerjarige campagne 'Frauderen. Zo werkt het!' gelanceerd. Via het platform zowerktfraude.nl wordt uitgelegd hoe fraudeurs te werk gaan en hoe je fraude kunt herkennen en voorkomen.

Een typische vorm van fraude is aankoopfraude via een nepwebshop. Als je iets wilt bestellen bij een onbekende webshop, is het belangrijk om eerst te controleren of deze wel betrouwbaar is. Je kunt dit doen door de beoordelingen te lezen, online te zoeken naar andere reviews over het bedrijf, te controleren of je er veilig kunt betalen en te kijken of de contactgegevens duidelijk vermeld staan.

Bij twijfel is het verstandig om de lijst met onbetrouwbare webshops die bekend zijn bij de politie te raadplegen of de verkopergegevens te controleren. Een aanbieding die te mooi is om waar te zijn, is vaak ook precies dat: te mooi om waar te zijn. Laat dergelijke aanbiedingen aan je voorbijgaan en voer nooit zomaar een controlebetaling uit.

Deze informatie is van cruciaal belang om fraudeurs een stap voor te blijven en jezelf te beschermen tegen mogelijke financiële schade. Naarmate digitale transacties blijven toenemen, is het belangrijk dat consumenten zich bewust worden van de risico's die gepaard gaan met online aankopen en de maatregelen die ze kunnen nemen om hun financiële veiligheid te waarborgen.

Experts Benadrukken het Belang van Consumentenbewustzijn en Veilige Financiële Keuzes

Zoals de NVB en talloze experts aangeven, is het essentieel dat consumenten alert blijven, vooral in een periode waarin veel mensen plotseling een financiële meevaller ontvangen. Het bewustzijn over de strategieën van fraudeurs, evenals de kennis om deze oplichtingstactieken te herkennen, vormen een belangrijke eerste verdedigingslinie tegen financiële fraude.

Het vakantiegeld kan een welkome boost zijn voor het huishoudbudget, maar het is belangrijk om deze middelen verstandig te besteden. Door op te letten waar en hoe je je geld uitgeeft, kun je ervoor zorgen dat deze jaarlijkse bonus niet ten prooi valt aan fraudeurs.

Hoewel de overheid en organisaties zoals de NVB er alles aan doen om fraude te voorkomen en de consumenten te beschermen, is het uiteindelijk de verantwoordelijkheid van de individuele consument om waakzaam te zijn en veilige financiële keuzes te maken. De boodschap is duidelijk: wees alert, informeer jezelf, en laat je niet gemakkelijk misleiden door te mooie aanbiedingen of beloftes. Door deze adviezen op te volgen, kun je veiliger van je vakantiegeld genieten en het besteden op de manier die het beste past bij jouw financiële situatie en behoeften.

Meer info over malafide websites 

Meer malafide websites nieuws

“Nu al vijf keer meer aangiftes ontvangen van malafide webwinkels”

Koopjesjagers op internet zijn afgelopen maanden op grote schaal opgelicht. Bij de politie kwamen nu al vijf keer meer aangiftes binnen tegen webwinkels die niet leverden wat ze beloofden vergeleken met heel 2019. Nu het koopjesjagen in aanloop naar Black Friday is begonnen en de feestdagen snel volgen, vreest de politie dat het daar niet bij blijft.

Lees meer »