'Offline halen van nepsites is hoogste prioriteit'

Gepubliceerd op 7 juli 2021 om 07:00

De huizenmarkt is gespannen. Cybercriminelen proberen daar een slaatje uit te slaan door nephuurwoningen aan te bieden op malafide verhuursites. Slachtoffers die betalen zijn niet alleen hun geld kwijt, maar komen tevens met lege handen te staan.

Honderden slachtoffers

Gijs van der Linden, teamleider van het Landelijk Meldpunt Internetoplichting (LMIO), zegt tegen de krant het Brabants Dagblad dat hij de afgelopen maanden 150 meldingen heeft gekregen van mensen die op deze manier zijn opgelicht. Ze betalen bedragen variërend van 20 tot 50 euro voor inschrijving op zo’n malafide verhuursite. Daarop worden tientallen woningen op toplocaties voor scherpe huurtarieven aangeboden. Met name grote steden als Amsterdam, Rotterdam en Den Haag zijn populair onder huizenzoekers.

Soms klinkt het te mooi om waar te zijn. En dat is het ook: het aanbod is niet echt. De huizen en appartementen staan helemaal niet te huur. En de foto’s die je op de sites tegenkomt, zijn in veel gevallen van bonafide makelaars gekopieerd. Dat ze veel slachtoffers maken op deze manier verrast Van der Linden niet. “Online-oplichters weten dat veel Nederlanders naar woonruimte zoeken. Ze hoeven dus alleen maar een nepverhuursite in de lucht te brengen.”

ConsuWijzer, het online klachtenloket van de ACM, heeft inmiddels meer dan driehonderd meldingen ontvangen. Van der Linden vermoedt dat dit slechts het topje van de ijsberg is. Dat komt omdat veel mensen geen aangifte van oplichting doen, omdat het om relatief kleine bedragen gaat.

Zoektocht studenten

Dat de politie en de ACM nu de noodklok luiden, is eenvoudig te verklaren. Binnenkort begint het nieuwe studiejaar. Aankomende studenten beginnen nu al hun zoektocht naar een kot, zodat ze voordat hun studietijd echt begint zijn ingetrokken. De politie waarschuwt hen om hun gezonde verstand te gebruiken. “Het aanbod op zulke nepverhuursites is vaak te mooi en gunstig geprijsd om waar te zijn. Een appartement op een A-locatie voor 600 of 700 euro kan niet. Verdiep je dus een beetje in de woningmarkt”, aldus Van der Linden.

De politie zegt de daders op het spoor te zijn. Er zijn echter nog geen arrestaties verricht, maar door wordt hard aan gewerkt. Het offline halen van de nepverhuursites heeft op dit moment de hoogste prioriteit, zo vertelt de teamleider van het LMIO. Op deze manier wil de politie consumenten beschermen en voorkomen dat er nieuwe slachtoffers vallen. De politie verstuurt een 'takedown notice' naar de hostingprovider om de site uit de lucht te halen. Van der Linden zegt dat zo’n verzoek zeven van de tien keer zonder probleem wordt ingewilligd.

ACM start onderzoek

De ACM is haar eigen onderzoek naar de kwestie gestart. Edwin van Houten, directeur Consumenten, wijst erop dat er een groot verschil is tussen malafide verhuursites. De een richt zich puur op oplichting en probeert zoveel mogelijk slachtoffers te maken. In andere gevallen is het huuraanbod echt, maar levert de aanbieder niet de dienst waarvoor gedupeerden hebben betaald.

Van Houten adviseert huurders om zich in te schrijven bij een verhuurmakelaar. “Deze publiceert zijn aanbod vaak gratis, regelt bezichtigingen en bemiddelt tussen huurder en verhuurder.” Hij zegt dat nepverhuursites gouden bergen voorspiegelen, maar in werkelijkheid hebben ze geen huurwoningen en -appartementen in hun portfolio. “Consumenten wordt beloofd dat zij met een betaald abonnement op zo’n website toegang krijgen tot een breed en uniek woningaanbod. In de praktijk blijkt vervolgens dat de woningen niet beschikbaar zijn. Naar de bedrijven achter deze websites doen wij onderzoek.”

Bron: bnr.nl politie.nl, bd.nl, vpngids.nl

Meer info over malafide websites

Tips of verdachte activiteiten gezien? Meld het hier.

Malafide websites gerelateerde berichten

Cybercriminelen maken misbruik van de woningnood

Koopwoningen die voor veel mensen onbetaalbaar worden, jarenlange wachtlijsten voor een huurwoning, Nederland heeft een groot tekort aan huizen. Op allerlei manieren proberen cybercriminelen een slaatje te slaan uit dergelijke crisissen, is het nu de coronacrisis of de woningcrisis. Zo ook voor de website Hurenmethuurtoeslag.nl. De website en de bijbehorende Facebookpagina 'Huren met huurtoeslag' zijn van oplichters die niet-bestaande huurwoningen aanbieden.  Ben jij wanhopig op zoek naar een betaalbare huurwoning? Doe dan geen zaken met deze malafide bemiddelaar, want een woning zul je via deze site in ieder geval niet vinden.

Lees meer »

Populaire producten tegen mooie prijzen

Cybercriminelen staan in de startblokken om nietsvermoedende consumenten via internet op te lichten. Ze hebben malafide webwinkels klaarstaan. Ze beloven populaire producten tegen mooie prijzen te leveren, maar in werkelijkheid krijgen gedupeerden helemaal niets. We moeten dan ook alert zijn voor dergelijke oplichtingspraktijken.

Lees meer »

Cybercriminelen maken zich op voor de feestdagen bestellingen

Stichting Domeinnaamregistratie Nederland (SIDN) stelt dat ze tot op heden nog maar een handjevol nep-winkels heeft gedetecteerd. Afgelopen jaar lag het aantal malafide webshops rond deze tijd een stuk hoger. Desalniettemin raadt SIDN aan om alert te blijven en aandachtig te kijken of een online retailer waar je een bestelling wil plaatsen legitiem is of niet.

Lees meer »

4,5 jaar cel voor online oplichting via webshops

Een 43-jarige man uit Blaricum is door de rechtbank Midden-Nederland veroordeeld tot een gevangenisstraf van 4,5 jaar. De man lichtte in een periode van een half jaar mensen op via webshops. In totaal zijn meer dan honderdvijftig personen door hem gedupeerd. Het ging hierbij vaak om vele honderden euro’s.

Lees meer »

Verdachte aangehouden voor witwassen na corona-oplichting

Agenten hielden in de nacht van donderdag 23 op vrijdag 24 april een 27-jarige Hagenaar aan die het geld inde dat via een malafide webwinkel in coronagerelateerde producten werd betaald. De man wordt verdacht van witwassen door zijn bankrekening aan de oplichters achter de nepwebwinkel ter beschikking te stellen. Via zijn rekening werd meer dan 120.000 euro weggesluisd.

Lees meer »