Android stalkerware in opmars

Gepubliceerd op 19 mei 2021 om 15:00

Het gebruik van mobiele stalkerware, software die stalkers stilletjes en zonder hun medeweten installeren op mobiele apparaten van slachtoffers, neemt volgens onderzoekers toe. In 2019 registreerde onderzoekers bijna vijf keer meer Android stalkerware-detecties dan in 2018, en in 2020 waren er 1,5 keer meer detecties dan in 2019. Naast de toename ontdekte het onderzoeksteam van ESET ook ernstige kwetsbaarheden in Android stalkerware-apps en hun monitoringservers. Deze kwetsbaarheden kunnen leiden tot ernstige gevolgen voor de gebruiker als ze worden uitgebuit. "Security: The Hidden Cost of Android Stalkerware" werd eergisteren op de RSA Conference gepresenteerd door onderzoeker Lukáš Štefanko.

Bescherming bieden

Leveranciers van stalkerware beweren, om onder de radar te blijven en te voorkomen dat ze als stalkerware worden gemarkeerd, in veel gevallen dat hun apps bescherming bieden aan kinderen, werknemers of vrouwen. Desondanks wordt het woord 'spy' veelvuldig gebruikt op hun websites. "Online zoeken naar deze tools is helemaal niet moeilijk; je hoeft niet te surfen op ondergrondse websites," legt Štefanko uit.

Stalkerware apps

Onderzoekers analyseerden handmatig 86 stalkerware-apps voor het Android-platform, geleverd door 86 verschillende verkopers. Deze analyse identificeerde vele ernstige beveiligings- en privacy problemen waardoor een derde partij - een aanvaller - de controle over het toestel van een slachtoffer zou kunnen overnemen, het account van een stalker kan overnemen, gegevens van een slachtoffer kan onderscheppen, een slachtoffer in een val kan lokken door vervalst bewijs te uploaden, of op afstand code op de smartphone van een slachtoffer kan uitvoeren. ESET ontdekte in totaal 158 beveiligings- en privacy problemen in 58 van deze Android-toepassingen die een ernstige impact kunnen hebben op een slachtoffer en waarbij zelfs de stalker of de leverancier van de app een risico kan lopen.

Toename in het gebruik van Android stalkerware zoals gezien in ESETs telemetrie

Tot de meest voorkomende problemen behoorden de onveilige overdracht van persoonlijk identificeerbare informatie van gebruikers; opslag van gevoelige informatie op externe media; vrijgeven van gevoelige gebruikersinformatie aan niet-gemachtigde gebruikers; gelekte servers met informatie over gebruikers van stalkerware; en ongeautoriseerde data-overdracht van apparaat naar server.

"In navolging van ons 90-day coordinated vulnerability disclosure beleid voor de openbaarmaking van kwetsbaarheden, hebben we deze problemen herhaaldelijk gemeld aan de betrokken leveranciers. Helaas hebben tot op de dag van vandaag slechts zes leveranciers de door ons gemelde problemen in hun apps verholpen," zegt Štefanko.

Eset Android Stalkerware
PDF – 3,5 MB 291 downloads

Bron: eset.com, welivesecurity.com

Meer info over malware lees je hier

Tips of verdachte activiteiten gezien? Meld het hier.

Malware gerelateerde berichten

Is de ‘NewProfilePic-app’ Russische malware?

De app 'New Profile Pic' staat zowel in de Apple App Store als in de Google Play Store op nummer één in de ranglijst van de populairste, meest gedownloade apps. Daarmee is de app momenteel dus populairder dan apps als Instagram, TikTok, Snapchat, YouTube en Messenger. Maar om deze app is momenteel het één en ander te doen: zo gaat het gerucht dat de app in werkelijkheid malware bevat van Russische makelij, dat gebruikers van de app slachtoffer worden van oplichting én dat de app data doorsluist naar het Kremlin. Hoe zit dat? In dit artikel leggen we het uit.

Lees meer »

‘Pegasus spyware’ we horen er steeds meer over, maar wat is het?

Je moet er niet aan denken: iemand kan op afstand alle inhoud van je smartphone meelezen. Zonder dat je iets merkt en zonder dat je er iets tegen kunt doen. Een groot datalek verklapte het bestaan van dit soort malware: Pegasus. Waarbij de controverse vooral zit in het feit dat de surveillancemalware vooral gebruikt werd door overheden.

Lees meer »

Stijging van ruim 47 procent met nieuwe malware

Er komen steeds meer verschillende soorten malware samples op de markt blijkt uit een analyse van G DATA CyberDefense. In totaal werden er vorig jaar meer dan 23,7 miljoen verschillende soorten malware samples geïdentificeerd. Dit staat gelijk aan bijna 65.000 nieuwe varianten malware per dag, oftewel 45 nieuwe aanvalsvectoren per minuut. Vergeleken met 2020 is dit een stijging van ruim 47 procent.

Lees meer »