74% van de ondervraagde organisaties is de afgelopen 12 maanden slachtoffer geworden van ten minste één ransomware aanval

Gepubliceerd op 15 september 2021 om 07:00

Barracuda heeft het rapport ‘The state of network security in 2021’ gepubliceerd. Voor dit rapport zijn 750 IT-beslissers over de hele wereld ondervraagd die verantwoordelijk zijn voor de netwerken, de publieke clouds en de security van hun organisatie. Dit heeft inzichten opgeleverd in cloudadoptie, thuiswerken, securityproblemen en andere uitdagingen rond securityrisico's.

Het onderzoek laat zien dat netwerkinbraken, ransomware-aanvallen en uitdagingen rond thuiswerken en werken op afstand ervoor zorgen dat de vraag naar cloud-native Secure Access Service Edge (SASE)-oplossingen toeneemt.

Enkele interessante uitkomsten uit het rapport

  • 81% van de respondenten gaf aan dat hun organisatie het afgelopen jaar minstens een keer het slachtoffer is geweest van een securityincident
  • Bedrijven met personeel dat voornamelijk vanuit huis werkt, zagen een significant hoger percentage netwerkinbraken (85%), vergeleken met bedrijven met personeel dat vooral op kantoor werkt (65%).
  • Maar liefst 74% van de ondervraagden zei dat hun organisatie het afgelopen jaar het slachtoffer is geweest van ten minste één ransomware-aanval.
  • Momenteel werkt gemiddeld slechts 14% van de medewerkers van de onderzochte bedrijven continu op kantoor.
  • Maar liefst 97% van de respondenten die werken met apparaten die verstrekt zijn door hun bedrijf, deelt hun internetverbinding thuis met andere leden van hun huishouden. Daarmee blijft het risico op een inbraak bestaan.
  • 73% van de bedrijven die alle apps in de publieke cloud draait, heeft al SD-WAN geïmplementeerd. Dit is twee keer zoveel als bedrijven met slechts enkele apps in de publieke cloud (37%).
  • 68% van de bedrijven met alle apps in de publieke cloud heeft Zero Trust Network Access (ZTNA) geïmplementeerd, bij bedrijven met slechts enkele apps in de publieke cloud is dit slechts 38%.
  • Organisaties gebruiken gemiddeld 31 Software-as-a-Service (SaaS)-apps.
  • Gemiddeld wordt volgens respondenten 64% van hun dataverkeer naar publieke cloudproviders geleid.

Netwerkinbraken

“Organisaties hebben te maken met een groot aantal netwerkinbraken en staan voor continue uitdagingen rond connectiviteit en security, nu ze zich aanpassen aan hybride werkomgevingen”, zegt Alain Luxembourg, regional director Benelux voor Barracuda. “Maar bedrijven realiseren zich dat de overstap naar SaaS-applicaties en naar de public cloud zorgt voor een verbetering van zowel de gebruikerservaring als van de security, dus beginnen ze nieuwe SASE-technologieën te implementeren.”

De volledige analyse van het onderzoek van ‘The state of network security in 2021’ kunt u hier onder bekijken of downloaden.

Net Sec Report The State Of Network Security In 2021
PDF – 2,8 MB 193 downloads

Belgie: Nu ook bedrijf in Tielt getroffen door ransomware

Opnieuw is een bedrijf getroffen door zogenoemde gijzelsoftware. Computers van Mitsubishi Chemical Advanced Materials in Tielt werden vorige week geïnfecteerd met ransomware. Volgens de directie komt de productie echter niet in het gedrang. Zo’n 15 à 20 werknemers van de administratieve dienst zijn momenteel wel technisch werkloos. 

Lees meer »

Belgie: 1.700 computers Atlas College Genk geblokkeerd

Het Atlas College in Genk is vanochtend het slachtoffer geworden van computerhackers die opereren vanuit Zwitserland. “De 1.700 computers in het netwerk van onze school zijn onbruikbaar gemaakt, versleuteld. De hackers hebben in een mail om losgeld gevraagd. De Federal Computer Crime Unit en het parket onderzoeken de zaak”, zegt algemeen directeur Christel Schepers van het Atlas College.

Lees meer »

Kamer vragen over losgeld na ransomware aanvallen

D66 heeft minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid om duidelijkheid gevraagd over het betalen van losgeld door publieke instanties bij ransomware aanvallen. De aanleiding voor de Kamervragen is een artikel op Security.NL over cyberverzekeringen die voor een toename van ransomware-aanvallen zouden zorgen. Maar ook het nieuws dat de Universiteit Maastricht losgeld betaalde om door ransomware versleutelde bestanden terug te krijgen. Deze ontwikkelingen zijn mogelijk stimulerend voor cybercriminelen omdat de kans op betaling voor ransomware lijkt toe te nemen.

Lees meer »

Cybercriminelen beproeven hun geluk met Ransomware

Talloze cybercriminelen kiezen ervoor hun geluk te beproeven met het creëren en verspreiden van ransomware-bedreigingen. De toegangsbarrière als het gaat om het creëren van een ransomware-bedreiging is vrij laag. Dit komt omdat er verschillende bouwpakketten voor ransomware zijn, evenals gevestigde Trojans voor gegevensvergrendeling waarvan de code gemakkelijk online beschikbaar is (darkweb). Dit verklaart waarom de meeste nieuw gespotte ransomware-bedreigingen slechts kopieën zijn van reeds bestaande Trojaanse paarden die bestanden coderen. Sommige cybercriminelen bouwen hun bedreigingen echter helemaal opnieuw op. Dit lijkt te zijn wat er gebeurt met de 'Zeoticus' Ransomware.

Lees meer »