'The Onion Router' wordt geteisterd door DDoS aanvallen

Gepubliceerd op 11 februari 2023 om 07:00

"Click here or click 'CHOOSE YOUR LANGUAGE' and then choose your language using Google's translation bar at the top of this page ↑ "

Het TOR-netwerk wordt al maanden geteisterd door DDoS-aanvallen. Dat is de reden waarom de webbrowser al zeven maanden langzamer werkt dan gebruikers gewend zijn. Wie er verantwoordelijk is voor de cyberaanvallen op TOR, is onbekend.

Distributed Denial of Service op TOR

DDoS betekent "Distributed Denial of Service". Dit is een type aanval waarbij veel computers tegelijkertijd proberen om verbinding te maken met één specifiek computer of website, wat resulteert in overbelasting en uiteindelijk tot onbereikbaarheid van die computer of website.

Op het TOR-netwerk is dit soort aanval mogelijk, hoewel het waarschijnlijk moeilijker is om uit te voeren dan op gewone internetverbindingen, omdat het TOR-netwerk is ontworpen om anoniem en beveiligd te zijn. Bij een DDoS-aanval op het TOR-netwerk, zouden veel computers tegelijkertijd verbinding proberen te maken met een specifiek onderdeel van het netwerk, met als resultaat dat dit onderdeel het overbelast raakt en niet meer bereikbaar is.

Het doel van deze aanval is om bepaalde websites of diensten onbereikbaar te maken, wat vervelend is voor gebruikers en ook mogelijk beveiligingsrisico's met zich meebrengt. Daarom is het belangrijk om deze soort aanvallen te voorkomen en te bestrijden.

Anoniem Surfen op Internet

TOR – een afkorting die staat voor ‘The Onion Router’ – is een wereldwijd netwerk van servers die bedoeld zijn om anoniem te communiceren op internet. Als je met de TOR-webbrowser een website bezoekt, wordt je internetverkeer langs verschillende servers of nodes geleid. Deze versleutelen en ontsleutelen je data, waardoor het voor anderen onmogelijk is om je internetverkeer naar jou te herleiden.

Naast het geheimhouden van je identiteit en surfgeschiedenis, biedt TOR tevens toegang tot het darkweb. Dat is het afgesloten deel van het internet voor het grote publiek. Daarop zijn pagina’s te vinden die niet worden geïndexeerd door zoekmachines als Google en Bing. Het darkweb wordt veelal geassocieerd met illegale marktplaatsen en cybercrime.

Hoewel we niet kunnen ontkennen dat er veel hackers actief zijn op het darkweb, is het een misverstand om te zeggen dat er alleen criminele activiteiten plaatsvinden.

Wie gebruikt TOR?

TOR (The Onion Router) wordt door veel verschillende soorten gebruikers gebruikt, waaronder:

  • Privacy-bewuste gebruikers

TOR biedt anonimiteit door verkeer door verschillende servers te routeren, waardoor het moeilijker is om de oorsprong van het verkeer te achterhalen.

  • Journalisten en activisten

TOR biedt een veilige manier om informatie te delen en te communiceren, waardoor ze minder kwetsbaar zijn voor censuur en overheidssurveillance.

  • Wetenschappers en onderzoekers

TOR wordt gebruikt om te onderzoeken hoe privacy en anonimiteit op het internet werkt.

  • Criminelen

Hoewel TOR oorspronkelijk is ontwikkeld met legitieme doelen, wordt het ook gebruikt door criminelen om illegale activiteiten te verbergen, zoals het verkopen van drugs of identiteitsfraude.

Het is belangrijk op te merken dat, hoewel TOR privacy en anonimiteit biedt, het niet garandeert dat gebruikers volledig anoniem zijn. Overheden en andere partijen kunnen nog steeds de activiteiten op het netwerk volgen en analyseren.

Is het TOR hetzelfde als het Darkweb?

Nee, het TOR (The Onion Router) netwerk en het Darkweb zijn niet hetzelfde. Het TOR netwerk is een verzameling van servers die samenwerken om gebruikers anonimiteit en privacy op het internet te bieden door het versleutelen van hun internetverkeer en het verbergen van hun locatie en online activiteiten. Het is een tool die mensen kan helpen hun online privacy te beschermen.

Het Darkweb daarentegen is een onderdeel van het internet dat niet indexeerbaar is door reguliere zoekmachines en alleen toegankelijk is via specifieke browsers, zoals het TOR netwerk. Het Darkweb wordt vaak geassocieerd met criminele activiteiten, zoals drugshandel, identiteitsdiefstal en kinderporno. Het is belangrijk op te merken dat het Darkweb een klein deel is van het totale internet en het grootste deel van het internet dat mensen dagelijks gebruiken, veilig en legaal is.

Tor Netwerk Geteisterd door DDoS-Aanvallen

TOR wordt door velen gebruikt om anoniem over het internet te surfen. Maar de laatste tijd gaat dat trager dan anders. Isabela Bagueros van het TOR Project heeft daar een verklaring voor. In een blog schrijft ze dat het TOR-netwerk al zeven maanden wordt bestookt met DDoS-aanvallen. Dat zijn cyberaanvallen waarbij kwaadwillenden servers bestoken met dusdanig veel informatie- en verbindingsverzoeken dat de systemen het niet langer aankunnen. Het gevolg is dat websites niet langer laden, of dat het laden ervan zeer traag gaat.

Volgens Bagueros ligt het TOR-netwerk zodanig onder vuur dat gebruikers geen pagina’s konden laden, of gebruik konden maken van TOR-diensten. “We hebben hard gewerkt om de gevolgen te beperken en het netwerk tegen deze aanvallen te verdedigen. De methoden en doelen van deze aanvallen zijn in de loop der tijd veranderd en we passen ons aan naarmate deze aanvallen doorgaan”, schrijft de directeur van het TOR Project.

Organisaties afhankelijk van Tor

Bagueros weet niet wie er achter de cyberaanvallen zit, of wat hun bedoelingen zijn. Ze belooft het TOR-netwerk te versterken om het probleem te bestrijden. Daarvoor zijn er twee nieuwe medewerkers aangenomen. Zij richten zich uitsluitend op de ontwikkeling van .onion-diensten.

“We weten dat veel mensen TOR gebruiken en er afhankelijk van zijn voor veiligheid en privacy tijdens het verbinden met het internet. Er zijn veel tools en infrastructuur die ook afhankelijk zijn van TOR. We nemen die verantwoordelijkheid en het werk dat we doen erg serieus”, aldus Bagueros.

Gebruikers die het TOR Project willen helpen, kunnen een donatie overwegen. Van de benodigde half miljoen dollar is reeds 70 procent opgehaald. TOR heeft nog een bedrag van 155.000 dollar nodig om de financiering voor de komende twee jaar sluitend te maken.

Bron: torproject.org

Meer info over darkweb

Meer darkweb nieuws